Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Trojice Obama, Biden a Porošenko čelí na Ukrajině podezření z korupce. Na vyšetřování tlačí proruská opozice

Svět

  14:13
Kyjev - Ukrajinská proruská opozice zaslala kyjevskému protikorupčnímu úřadu udání na bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu, viceprezidenta USA Joea Bidena a bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka kvůli podezření z korupce. Z Kyjeva to v úterý oznámila ruská agentura TASS. Strana Opoziční platforma chce vyvolat vyšetřování údajných korupčních aktivit těchto osob na Ukrajině.

Prezident Barack Obama a viceprezident Joe Biden hovoří v Oválné pracovně před tradičním týdenním obědem. foto: Official White House photo, Pete Souza

Prezident USA Barack Obama a viceprezident Joe Biden zdraví své příznivce
Petro Porošenko.

Dopis Národnímu protikorupčnímu úřadu (NABU) zaslal podle TASS poslanec Opoziční platformy a bývalý náměstek ukrajinského generální prokurátora Renat Kuzmin. Své podezření opírá o informace právního poradce Bílého domu Rudyho Giulianiho, který nedávno navštívil Kyjev ve snaze získat informace, které by mohly poškodit Joea Bidena, pravděpodobného soupeře Donalda Trumpa v boji o prezidentské křeslo.

Bidenův syn odmítl kritiku od prezidenta Trumpa. Všechny aktivity jsem vedl nezávisle na otci, uvedl

Giuliani podle amerického tisku zesiluje tlak na Ukrajinu, aby pokračovala ve vyšetřování údajných nesrovnalostí kolem Bidena a jeho syna Huntera. Ten byl před třemi lety na Ukrajině vyšetřován pro podezření z korupce, které se měl dopustit jako člen představenstva energetické firmy Burisma. Podezření se nepotvrdilo, ale Giuliani trvá na tom, aby Kyjev kauzu znovu otevřel.

Diplomati USA tlačili na Ukrajinu k vyšetřování Bidena a jeho syna, tvrdí americká média

Trumpův právní poradce se podle listu The Washington Post rovněž snažil zjistit, zda se Ukrajina za Porošenkovy vlády nepokusila vměšovat do amerických prezidentských voleb ve prospěch demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Většina amerických analytiků takový scénář považuje za konspirační, vedený snahou zbavit odpovědnosti za vměšování Moskvu.

Kuzmin v úterý novinářům řekl, že informace získané Giulianim by mohly mít pro Ukrajinu dalekosáhlé následky. „Pokud je vyšetřování potvrdí, ukrajinský lid a mezinárodní veřejnost se dozví novou verzi událostí na Majdanu a o úloze amerického vedení v těchto událostech,“ citovala poslance agentura TASS. Kuzmin odkazoval na povstání v roce 2014, které vyvrcholilo demonstracemi na kyjevském náměstí Nezávislosti zvaném Majdan. Události vedly k pádu režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Autor: