Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hostivice Run těsně poráží Rohálovskou 10 v anketě o závod jara

Hostivice Run těsně poráží Rohálovskou 10 v anketě o závod jara
foto: Kristina Černá, Jiří Kučera

Radek Narovec | 17.12.2019 | přečteno: 6055×

Bylo to těsné, vítěze od druhého v pořadí dělily dvě setiny! Ne, to nejsou výsledky sprintu na 100 metrů, ale závěr fanouškovského klání o nejlepší běžecký závod první poloviny roku. S průměrnou známkou 1,17 zvítězil Hostivice Run, druhá byla jen s těsnou ztrátou Rohálovská 10 a jako třetí se umístila Palestra Kbelská 10. „Je to pro nás pocta! Nedá se popsat, jak moc důležité toto vítězství pro nás je. A současně zavazující,“ říká ředitel Hostivice Runu Jan Černý.

Hostivice Run se poprvé běžel před pěti lety. U jeho zrodu stál nynější ředitel závodu a současně i pořádající příspěvkové kulturně-sportovní organizace MKSH, jehož dlouhodobým záměrem je udělat z pětky, desítky a půlmaratonu jen kousíček od Prahy jeden z nejvýznamnějších běžeckých podniků v Česku. Trochu ambiciozní, říkáte si možná, leč Jan Černý při tom sází na svůj tým a ohlasy fanoušků jej mohou plnit nadějí, že se mu to jednou skutečně podaří!

Zvítězili jste o pověstný fous před Rohálovskou 10, která se koná již od roku 1994. Ve finálové osmičce byla hned trojice akcí RunCzechu. Přesto – vy jste od fanoušků získali nejvíc nejlepších známek. Kde se vzala taková loajalita?

“Upřímně, jedná se o obrovskou poctu od všech závodníků a podporovatelů Hostivice RUN. Nedá se nikterak popsat, jak moc důležité a zavazující pro nás toto ocenění je. Moc děkujeme všem za hlasy a neuvěřitelnou porci podpory. Zároveň rovněž děkujeme všem, kteří nám závod pomáhají a pomáhali v uplynulých šesti letech vytvářet. Vedle této podpory však za výsledkem stojí usilovná práce celého týmu, a také fakt, že chceme nabízet každý rok zejména krásnou atmosféru. Tedy zážitky, emoce a samozřejmě nesmím opomenout charitativní rozměr akce. Lidé, kteří běží, zároveň vědí, že za každým jejich krokem je pomoc. Každá závodnice či závodník jsou nedílnou součástí celého příběhu Hostivice RUN.”

Kdo stojí za výtečným hodnocením hostivických závodů?

“Sehranost týmu a víra, že jsme schopni nabídnout ojedinělý závod v nádherném prostředí soustavy Hostivických rybníků. Na počátku roku 2014 jsem předstoupil před zastupitelstvo města a představil myšlenku unikátního běžeckého závodu. Přesně jsem věděl, co chci, a kam závod dovedu. Jádro týmu vedle mě tvořily Michaela Waldhauserová, Barbora Chmelíková a Kristina Černá. Michaela s Bárou se věnovaly přípravě zázemí, produkci a souvisejícím činnostem, Kristina připravovala vizuální stránku závodů, abychom měli vůbec co komunikovat. Mne vedle dohledu na celou realizací konceptu čekal první a opravdu neskutečně hustý proces prvního schvalování dopravních omezení. Zní to až neuvěřitelně, ale zvládli jsme to. Za čtyři měsíce od sdělení záměru 1. ročníku HRUN se na start závodu postavilo cca 150 závodnic a závodníků. A odstartovali jsme. Nutno podotknout, že nám ohromně a zásadně pomohl místní sbor hasičů, dále městští policisté a úředníci, paní Kopřivová z dopravního odboru pro Prahu-západ, pan Trnka z DPP, Michal Gregor z ADSUMu, mistryně Kateřina Kriegelová Kratochvílová, Dalibor Smažinka, Marek Blažek z APACHI, Petr Valeš z eTriatlonu a nemálo dalších. Navíc pozor – začínali jsme s nulovým rozpočtem. Dnes je náš tým širší a všichni v něm mají svou klíčovou roli. A proč se to povedlo? Nikdy jsme se nevzdali myšlenky, že budeme patřit k nejvýznamnějším závodům Středočeského kraje, možná i Česka. Ta urputnost – se domnívám – nás v celém týmu hodně také semknula. Tedy nevzdávat se, je to hlavní! Zároveň v sobě všichni nosíme snahu o maximální vstřícnost, tedy pokud vznikají nějaké potíže, řešíme je – i právě na osobní rovině. Nejsme k problémům lhostejní. Nasloucháme a závod přizpůsobujeme. Lidé kolem nás jsou proto naprosto klíčoví.”

Čím se od velkých a známých závodů lišíte a chcete lišit i do budoucna?

“Je to právě individuální přístup. Žijeme v době, která je protkána mnoha běžeckými závody. Je to opravdu turbulentní doba a doslova hyperkonkurenční prostředí. Domnívám se, že pokud účastník závodů cítí, že se mu věnujeme a máme snahu vyřešit byť sebemenší problém, ocení to. A potom samozřejmě již zmíněná charitativní záležitost. Podporujeme každý rok několik organizací s unikátními cíli, protože zase něco musíme dát zpět. A to závod Hostivice RUN nikdy nepřestane dělat. Z každého startovného tak plynou finance na pomoc ostatním. Ať už šlo o pomoc onkologicky nemocným dětem v rámci projektu Můj nový život, nebo děti bojující se svalovou dystrofií v rámci Parent Project, nebo fakt, že jsme chtěli zase něco my dát Metallice a její nadaci All Within My Hands Foundation, když tato neskutečná kapela neváhala podpořit české děti cca dvěma miliony korun, a to nejsme u konce. Schopnost pomáhat skrze náš závod je pro nás velmi určující. Hodně nás to žene dopředu. Všechny tyto faktory dávají dohromady tak ohromný výsledek, který se v rámci ankety Behej.com stal.”

Pro neznalé, Hostivice leží jen kousíček od západní hranice Prahy a její okolí zdobí řada rybníků ukrytých v lesích. Co se vám na hostivické trati líbí nejvíc?


“Domnívám se, že to jsou všechny úseky kolem rybníků, ale poměrně zajímavá je i náhlá změna terénu. Ti, kteří běží desítku či půlmaraton zakusí neskutečně dlouhou asfaltovou část z Hájku do Břví, aby náhle vpadli do zcela jiného prostředí. Klidného, s opravdu hezkými scenériemi. Toto se mimochodem mezi účastníky hodně cení.”

Webové stránky máte hned v pěti jazycích. Odkud se sjíždějí účastníci do Hostivice?   “Prozatím jsou to běžci zejména ze Slovenska a východní části Evropy.”

Prozradíte některé novinky pro rok 2020?

“Máme mnoho tipů a doporučení od běžecké komunity. Řadu z nich chceme aplikovat. Závod je nyní dobře usazen, má svoji strukturu a klíčové osoby odpovědné za dané procesy je perfektně zvládají. Soustředíme se tak na jednotlivá zlepšení a marketing. Například máme připravené speciální medaile pro všechny doběhnuvší – finisherskou gumovací medaili. Několik let tak nebudete muset kupovat tuto školní potřebu. Je totiž opravdu velká.” (smích)

Jakým problémům čelíte nejvíc, co se týče organizace?

“Celý závod je protkán desítkami procesů, které na sebe musí vzájemně navazovat. Samozřejmě k největším výzvám patří každoročně získání povolení pro dopravní omezení, značení tratě, zajištění odpovídající kvality občerstvovacích stanic, a samozřejmě nutné uvést i obrovský nápor na celý pořadatelský tým několik dní před závodem při vydávání startovacích setů a čísel, a vůbec příprav celého zázemí, nejen registrace.”

”Žijete” vy sám běžecky i mimo organizaci květnového závodu?

“Určitě a rád pravidelně běhám. Trať Hostivice RUN je pro mě zároveň povinná s příchodem jara, kdy ji několikrát absolvuji a přemýšlím o všech možných souvislostech, které se na ní mohou odehrát.”

VÝSLEDKY HLASOVÁNÍ O ZÁVOD PRVNÍ POLOVINY ROKU 2019

  1. Hostivice Run (průměrná známka 1,17)
  2. Rohálovská 10 (1,19)
  3. Palestra Kbelská 10 (1,30)
  4. Volkswagen Maraton Praha (1,39)
  5. Mattoni 1/2Maraton Olomouc (1,46)
  6. Sportisimo 1/2Maraton Praha (1,47)
  7. Brněnský půlmaraton a desítka (1,61)
  8. Vltava Run (1,68)

Pozn.red.: O pořadí finalistů rozhodlo 256 platných hlasů. Hodnotila se úroveň závodu z pohledu atmosféry, přihlašování, atraktivity tratě, vztahu k účastníkům a doprovodného programu. Za pár dní spustíme obdobnou anketu o závod druhé půlky roku.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 17.12.2019 13:56:47

Bylo to těsné, vítěze od druhého v pořadí dělily dvě setiny! Ne, to nejsou výsledky sprintu na 100 metrů, ale závěr fanouškovského klání o nejlepší běžecký závod první poloviny roku. S průměrnou známkou 1,17 zvítězil Hostivice Run, druhá byla jen s těsnou ztrátou Rohálovská 10 a jako třetí se umístila Palestra Kbelská 10. „Je to pro nás pocta! Nedá se popsat, jak moc důležité toto vítězství pro nás je. A současně zavazující,“ říká ředitel Hostivice Runu Jan Černý.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.