17.12.2019 13:40

Whitesnake a Europe zahrají v Brně Doporučeno

Do brněnské DRFG Arény zavítá v květnu příštího roku dvojice kapel, jež koncem osmdesátých let svými přelomovými alby dokázaly dobýt doslova celý hudební svět. Zatímco Whitesnake válcovali planetu se svým multi-platinovým opusem 1987, švédové Europe už rok okupovali veškerý éter hitovkami ze svého třetího alba The Final Countdown.

Whitesnake se začali rodit po odchodu zpěváka Davida Coverdala od Deep Purple, konkrétně již v roce 1976. Ve svých počátcích hráli blues rock a od té doby postupně inklinují ke komerčnějšímu hard rockovému soundu, což jim nakonec o více než deset později umožní prorazit. Jediným stálým členem je v podstatě zpěvák David Coverdale, okolo něhož rotuje proměnlivá sestava skvělých muzikantů. Prošel tudy i Vivian Campbell nebo Steve Vai.

V současné době stojí za pozornost především bubeník Tommy Aldridge (Ozzy Osbourne) a kytaristé Reb Beach (Winger, Doken) a Joel Hoekstra (Trans-Siberian Orchestra). Whitesnake se před čtyřmi lety vrátili k pobytu Davida Coverdala za mikrofonem Deep Purple a natočili největší hity této éry na desku The Purple Album. Nyní se ale vrátili zpět k vlastní tvorbě a v únoru letošního roku vypustlili do světa odkládanou novinku Flesh & Blood.

Také Europe si svůj úspěch museli odpracovat. Kapela se zformovala v roce 1979 v městě Upplands Väsby. Nejdříve si říkali Force, ale před vstupem do soutěže kapel Rock-SM v roce 1982  se přejmenovali na Europe. Soutěž vyhráli a cenou byl nahrávací kontrakt na debutové album. V rodné zemi si sice vedli skvěle, ale opravdový úspěch v mezinárodním měřítku přineslo až třetí album The Final Countdown.

Úspěch si ale vybral svou daň. Kytaristovi Johnu Norumovi se pramálo zamlouval nablýskaný pop metal, kterým se Europe prezentovali, a rychle sestavu opustil. Ale i zbytku Europe se po čase začal zajídat život ve zlaté kleci a v roce 1992 si dávají pauzu, která se nakonec protáhne na téměř deset let.

Když se v roce 2003 vrátili na scénu s albem Start From the Dark, byli k nepoznání. Načančaný pop metal nahradil řízný hard rock, make up i trvalá byly tytam. Europe si zase mohli dělat muziku podle svého. A i když svou minulost nijak nezatracují a hity z jejich nejslavnějšího alba stále patří k vrcholům jejich vystoupení, kapela žije v současnosti a pilně tvoří. Před dvěma lety vydali již jedenácté album Walk the Earth, jehož propagace je na jaře přivede do Brna.

Zanechat komentář

Ujistěte se, že jste zadali všechny požadované informace označené hvězdičkou (*). HTML kód není povolen.