Unikátní výškové domy tvoří dominantu Chomutova. Jejich vznik a výstavbu ukazuje výstava
Výstava ukazuje vznik a stavbu chomutovských experimentů. Foto: Michal Štáfek
Chomutov

Chomutov - Unikátní výškové domy tvoří dominantu Chomutova. Brutalistní experimenty se vymykají dobové sídlištní výstavbě a jsou unikátním svědectvím dobové architektury. Jejich vznik a výstavbu ukazuje výstava v Café Rouge.

Výškové mezonetové domy, které vznikly podle vzoru slavného architekta Le Corbusiera, jsou ukázkou takzvaného nového brutalismu. Jejich historii mapuje výstava v Chomutově.

„Experimenty zná každý Chomutovák, všimne si jich i ten, kdo jen projíždí. Máme tady brutalistní architekturu, kterou jinde moc nenajdeme. Výstavou chceme Chomutovákům předat pár informací, jak domy vznikaly,“ říká Jan Rödling ze spolku Kuprospěchu. Spolek soustavně mapuje nástěnné umění 50. – 80. let v našem kraji, vznik experimentů patří do stejného období.

Původně mělo být budov šest, ale stavaři odmítli další tři experimenty stavět. A málem nebyla kompletní ani stávající trojice. Experimenty jsou nedílnou součástí sídliště Březenecká, které vzniklo jako první ze sídlišť propojujících Chomutov s Jirkovem. Při jeho plánování se počítalo s tím, že Březenecká bude novým centrem města, až se „starý“ Chomutov zbourá kvůli těžbě uhlí.

Návštěvníci na výstavních panelech najdou dobové fotografie, výkresy i aktuální fotky budov od Miloše Štáfka. A také informace, že experimenty mohly vypadat trochu jinak, o problémech s výstavbou či o francouzském architektonickém vzoru. Vernisáž bude v pátek 27. prosince od 19 hodin v Café Rouge v Chomutově, kde bude připravena i komentovaná projekce. Na stejný den je naplánována i procházka po experimentech s výkladem Ing. arch. Jaroslava Pachnera, začíná ve 14 hodin u vchodu do experimentu č. p. 4689.

Výstava je realizována za podpory města Chomutova a nadace Agosto Foundation.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru