Hlavní obsah

Prezidentkou světové organizace angličtinářů bude poprvé Češka

Plzeň

První Češka bude od března 2021 na jeden rok v čele největší světové profesní organizace sdružující učitele angličtiny – od základních škol po vysoké, odborníky i lingvisty. Prezidentkou TESOL International Association se stane Gabriela Klečková, vedoucí katedry anglického jazyka Fakulty pedagogické Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni.

Foto: ZČU

Gabriela Klečková

Článek

Ve Spojených státech sídlící TESOL International Association sdružuje téměř 13 tisíc členů z více než stovky zemí světa. Šestačtyřicetiletá Klečková, která je členkou asociace od roku 1999, bude první ženou z postkomunistických zemí v jejím čele. Dosud ji podle ZČU vedli převážně Američané.

Klečkovou nedávno zvolila členská základna na tři roky do nového tříčlenného úzkého vedení, kam bude jmenována příští rok v březnu na ustavující schůzi v americkém Denveru.

Pětina českých studentů VŠ neumí dobře žádný cizí jazyk, zjistil průzkum

Věda a školy

„Kromě získávání odborných znalostí a zkušeností jsem se postupně zapojovala do různých výborů a pracovních skupin, které v první polovině letošního roku vyvrcholilo kandidaturou na prezidentku organizace,” řekla Klečková.

O funkci se ucházela už dvakrát. Díky organizaci se setkává s kolegy ze světa, sdílí s nimi zkušenosti, diskutuje o problematice oboru a získává nové odborné poznatky. V TESOL fungují pracovní i zájmové skupiny, členové hojně publikují a komunikují na online fórech. „Můžete se tam na cokoli zeptat, říkám tomu profesní domov,” uvedla.

Pro plzeňskou fakultu je to pocta

„Pro naši fakultu je to nesmírná čest, že naše kolegyně povede organizaci, kde vždy dominovali Američané,” řekl děkan plzeňské pedagogické fakulty Pavel Mentlík.

Prestižní úspěch olomoucké univerzity: mezi nejcitovanějšími vědci na světě jsou tři její zástupci

Věda a školy

TESOL poskytuje od vzniku v roce 1966 profesní podporu a rozvoj široké škále odborníků z různých stupňů a kontextů vzdělávání. Hlavním cílem je zkvalitňovat výuku angličtiny. Staví na hodnotách jako profesionalita, respekt, integrita a celoživotní učení, které se odrážejí v činnostech organizace. Mezi ně patří další vzdělávání, podpora výzkumu, tvorba standardů a obhajoba práv pedagogů.

Kongresy TESOL se konají vždy v USA, odkud pochází 60 procent členské základny, výjimečně v Kanadě.

Reklama

Související články

Nejlepší maturantkou na světě je Češka

Mezi nejlepší maturanty na světě se letos dostala studentka gymnázia Nový PORG v pražské Krči Sára Davidová. Plného počtu bodů u mezinárodní takzvané IB...

Výběr článků

Načítám