Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Děkana Lékařské fakulty v Ostravě Martínka odvolají 2. ledna kvůli skandálu u přijímaček

Akademický senát Ostravské univerzity (OU) odvolal 18. listopadu 2019 většinou jediného hlasu z funkce děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka. foto: ČTK

Ostrava - Děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek bude z funkce odvolán k 2. lednu 2020. Odvolací dopis v úterý rektor Jan Lata odeslal poštou. Mluvčí univerzity Adam Soustružník ČTK řekl, že dopis odchází poštou, protože děkanovi nebylo možné odvolání osobně předat.
  17:40aktualizováno  17:51

Odvolání děkana souvisí s minulými pochybeními při přijímání studentů, které na univerzitě prověřoval i Národní akreditační úřad. Ke studiu škola přijala i uchazeče, kteří nesplnili podmínky přijímacího řízení

Děkan ostravské medicíny Martínek byl odvolán. Uvažuje, že se bude bránit soudní cestou

Po Martínkově odvolání by Akademický senát Lékařské fakulty měl vyhlásit děkanské volby. Martínek dříve nevylučoval, že se proti odvolání bude bránit soudně. Aktuální vyjádření děkana se ČTK zatím nepodařilo získat. Akademický senát Ostravské univerzity už v listopadu většinou jediného hlasu rozhodl o odchodu děkana z funkce a vyhověl tak návrhu rektora. Pro odchod děkana z čela fakulty se po bouřlivé asi tříhodinové diskusi vyslovilo 18 senátorů z 35 přítomných.

Po jednání senátu musela univerzita čekat na zápis z jednání a jeho kontrolu. Univerzita se tak chtěla vyhnout případným procesním pochybením. Rektora po odchodu děkana zřejmě ministerstvo školství pověří dočasným vedením Lékařské fakult, než Akademický senát zvolá nového děkana.

Rada NAÚ na základě zjištění kontrolní skupiny koncem prázdnin rozhodla o zahájení správního řízení. Lékařské fakultě hrozí omezení akreditace oboru Všeobecné lékařství, na který by nemohla přijímat nové studenty.

Už v září se podnětem rektora na Martínkovo odvolání zabýval Akademický senát Lékařské fakulty OU, který ho však nepodpořil. Nakonec tak o jeho odvolání rozhodl až univerzitní senát.

Autor: