Gates z Trumpovy kampaně bude trávit víkendy ve vězení. Podváděl a lhal FBI

Bývalý zástupce šéfa volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa Rick Gates dostal u soudu tříletou podmínku, 45 dnů si má o víkendech odpykat ve vězení, navíc musí zaplatit pokutu v přepočtu asi 456 tisíc korun. Agentura AP poznamenala, že Gates bude muset za mříže i přesto, že spolupracoval s vyšetřovateli.

Gates se přiznal ke spiknutí a lhaní agentům FBI a státním zástupcům a také k defraudacím a finančním podvodům. „Přijímám plnou odpovědnost za své činy, které mě sem dovedly. Hluboce lituji chyb, kterých jsem se dopustil,“ řekl, než byl odsouzen.

Právní experti očekávali nepodmíněný trest ve výši pět až šest let, ale soudkyně Amy Bermanová Jacksonová nebyla podle serveru Politico povinna se touto judikaturou vázat. Obhájci dokonce žádali podmínku.

Soudkyně výši trestu objasnila tím, že si byla vědoma Gatesovy rozsáhlé spolupráce s prokurátory, se kterými se během vyšetřování setkal více než padesátkrát. Avšak cítila, že si potrestání zaslouží.

Denně totiž u soudu vídává lidi, kteří se mnohem méně provinili než Gates, a to ještě kvůli drogové závislosti či chudobě, a také často jako korunní svědci vypovídají proti vlastním přátelům a sousedům – a stejně „často musí nějakou dobu pykat“.

Coby svědek obžaloby podal Gates klíčové svědectví, které pomohlo odsoudit Trumpovy poradce Paula Manaforta a Rogera Stonea.

Popsal vyšetřovatelům, jak dlouhá léta falšoval bankovní dokumenty, ukrýval nezdaněné peníze na tajných účtech v zahraničí, příjmy od ukrajinských oligarchů vydával za půjčky podléhající nižšímu zdanění, a dokonce okrádal samotného Manaforta. Ten byl nakonec letos na jaře odsouzen k šesti letům vězení.

Gates byl také jedním jedním z bývalých Trumpových spolupracovníků obviněných zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který objasňoval vliv Ruska na americké prezidentské volby.