Olomoucká společnost vyvinula aplikaci pro hráče a sázkaře, aby jim sázení nepřerostlo přes hlavu

17. prosinec 2019

V roce 2018 prohráli sázkaři přes 31 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy o hazardním hraní v České republice. Gamblerství dokáže zničit nejen hráče samé, ale taky rozvrátit jejich rodiny. Olomoucká Společnost podané ruce se hráčům snaží pomoci. Jako první v Česku vyvinula mobilní aplikaci pro lidi, kterým by sázky mohly přerůst přes hlavu.

„Aplikace Naberte kurz je určena hráčům, kteří v tento okamžik hrají, hrát chtějí, nemají pocit, že s tím mají nějaký problém a možná ho v tu chvíli mít nemusí,“ říká ředitel společnosti Podané ruce Lukáš Hrubý. Aplikace pohlídá množství času strávené hraním i prosázené peníze. Typickým uživatelem je podle něj pětadvacetiletý student vysoké školy, který začal sázet drobné částky. Občas si vsadí i čerstvý držitel vysokoškolského diplomu Jakub. „Jednou za čas si vsadím. Hlavně na fotbal nebo hokej. Spíše malé částky, ale ono se to časem nastřádá,“ říká Jakub. Kolik takto utratí peněz, přehled nemá.

V ještě větším ohrožení jsou ale podle Lukáše Hrubého mladí sportovci. „Mají obdobný způsob zacházení se svojí vnitřní energií. Takové to, kdy se připravují na zápas k jednomu datu, pak dojde k rychlému vybití energie a pak přichází to období klidu a tenhle kruh se stále točí. Ta hra je podobná. Hráč hraje o peníze, pak přijde uvolnění a klid. Když už hraje problémově, tak přijdou výčitky svědomí, pak se to zlomí a následně jde opět do té herny,“ popisuje Hrubý.

Využívání aplikace je podle jejího správce Františka Miklase zcela anonymní. Popřípadě může i chatovat s odborníky. Podle Lukáše Hrubého už si aplikace získává mezi hráči důvěru. „Aplikaci si k dnešnímu dni stáhlo asi tři sta lidí, z toho asi stovka ji využívá aktivně. Na našem webovém portálu pořádáme i konference, kam se připojují stovky lidí, které to zajímá a diskutují s námi,“ uzavírá Hrubý.

Další informace ze světa sázení i rady, jak řešit problémy gamblingu najdou lidé na webu Společnosti Podané ruce.

Aplikace je ke stažení na této adrese

autor: bam
Spustit audio