Hlavní obsah

Zástupce šéfa Trumpovy kampaně si odpyká 45 dní za mřížemi

Foto: ČTK/AP/Jose Luis Magana, ČTK

Rick Gates před federálním soudem po vyslechnutí rozsudku.

Reklama

Tříletá podmínka, 45 dnů za mřížemi a pokuta v přepočtu téměř půl milionu korun, takový trest v úterý vynesl federální soud nad Rickem Gatesem, bývalým zástupcem šéfa volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa. Coby svědek obžaloby podal klíčové svědectví, které pomohlo odsoudit Trumpovy poradce Paula Manaforta a Rogera Stonea.

Článek

„Přijímám plnou odpovědnost za své činy, které mě sem dovedly. Hluboce lituji chyb, kterých jsem se dopustil,“ řekl Gates, než byl odsouzen. Během soudního procesu se přiznal ke spiknutí a lhaní agentům FBI a státním zástupcům a také k defraudacím a finančním podvodům.

Oněch 45 dnů ve vězení si Gates bude odpykávat o víkendech. Právní experti očekávali nepodmíněný trest ve výši pěti až šesti let, soudkyně Amy Bermanová Jacksonová ale podle serveru Politico nebyla povinna se touto judikaturou vázat. Obhájci dokonce žádali podmínku.

Soudkyně výši trestu objasnila tím, že si byla vědoma Gatesovy rozsáhlé spolupráce s prokurátory. S nimi se bývalý zástupce během vyšetřování setkal více než padesátkrát, a strávil tak více než 500 hodin. Podle svých slov ale Bermanová Jacksonová cítila, že si Gates potrestání zaslouží.

Denně prý totiž u soudu vídává lidi, kteří se mnohem méně provinili než Gates, a to ještě kvůli drogové závislosti či chudobě, a také často jako korunní svědci vypovídají proti vlastním přátelům a sousedům a stejně „často musí nějakou dobu pykat”.

„Gatesovo rozhodnutí upřímně mluvit o tom, co věděl, a odmítnout předpokládat nebo odhadovat to, co nevěděl, je důležitou službou veřejnosti,” prohlásila podle CNN.

Na bývalého zástupce šéfa Trumpovy kampaně čeká podle zpravodajské stanice CNN kromě zmíněných trestů i 300 hodin veřejně prospěšných prací.

Gates byl korunním svědkem v Manafortově kauze. Vyšetřovatelům popsal, jak dlouhá léta falšoval bankovní dokumenty, ukrýval nezdaněné peníze na tajných účtech v zahraničí, příjmy od ukrajinských oligarchů vydával za půjčky podléhající nižšímu zdanění, a dokonce okrádal samotného Manaforta. Ten byl nakonec letos na jaře odsouzen k sedmi a půl letům vězení.

Rick Gates byl jedním z bývalých Trumpových spolupracovníků obviněných zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, který objasňoval vliv Ruska na americké prezidentské volby.

Reklama

Doporučované