BK MLADÁ BOLESLAV

Máme silný tým a můžeme uspět i v play-off, věří Žiga Jeglič

11. 12. 2019
Autor: Vojtěch Tůma
M l. B o l. – Po návratu do Tipsport extraligy se v kádru Bruslařů téměř každou sezonu objevili hráči ze Slovinska. Velkou stopu zanechal ve městě automobilů obránce Mitja Robar, který patřil k největším oblíbencům fanoušků, v jeho šlépějích nyní pokračují Gašper Krošelj, momentálně zraněný Sabahudin Kovačevič a od poloviny listopadu také Žiga Jeglič. Jednatřicetiletý útočník má za sebou pětileté působení v ruské KHL, zahrál si také na čtyřech světových šampionátech či olympijských hrách v Soči. V rozhovoru pro náš web se rozpovídal třeba o slovinském hokeji a zároveň prozradil své dosavadní dojmy z České republiky a působení v mladoboleslavském klubu.

Začněme trochu obecněji, co vás vůbec přivedlo co Čech?

Věděl jsem, že česká liga je kvalitní. Už za mého působení ve Slovanu Bratislava jsme hráli s českými týmy přípravné zápasy. Minulý rok jsem musel na operaci, ale doktoři mi pro tuto sezonu dali zelenou. Dostal jsem nabídku ze Zlína, v Čechách se mi líbilo a chtěl jsem tu zůstat, takže mě potěšilo, když přišla nabídka z Mladé Boleslavi.

Kde jste se naučil mluvit takhle dobře česky?

Nevím, jestli se to, jak mluvím, dá úplně považovat za češtinu. Gašper si ze mě pořád dělá legraci, že to je spíš slovenština (směje se). V Bratislavě jsem působil čtyři roky, za tu dobu se mi podařilo jazyk celkem naposlouchat. Teď se snažím to stejné udělat s češtinou. Ale pamatuji si, že po příchodu do Bratislavy jsem vůbec ničemu nerozuměl. Až později jsem zjistil, že hodně slov zní celkem podobně.

Vaše působení ve Zlíně bylo hodně krátké, co byste k němu řekl?

Ve Zlíně jsem se cítil dobře, přesně podle dohody jsem tam odehrál pět zápasů. Rozhodnout se mělo během reprezentační přestávky, nakonec jsem v Boleslavi a jsem za to rád.

Co vás zaujalo na Mladé Boleslavi? Kdo vás sem nalákal?

Ještě před příchodem do Zlína jsem byl v kontaktu s Václavem Nedorostem, se kterým se znám z působení v Bratislavě. Řekl mi, že o mě má Boleslav zájem, zároveň mi představil, jakou má klub vizi a čeho chce dosáhnout. Až na pár posledních zápasů hrajeme velmi dobře, máme silný tým a myslím si, že můžeme uspět i v play-off.

Jak velkou roli hráli ve vašem rozhodování Gašper Krošelj a Sabahudin Kovačevič?

Věděl jsem, že je Sabahudin zraněný a že s námi nebude v kabině, ale určitě je dobré, že nás tu je ze Slovinska víc. Z Bratislavy jsem znal i Michala Vondrku s Pavolem Skalickým, to mi také pomohlo.

Ještě mě napadá, jestli jste se o přestupu do Boleslavi nebavil s Mitjou Robarem?

S ním jsem to řešil až poté, co jsem do Boleslavi přišel. Také on mi řekl, že je to super organizace a že hokej tady mají na starost dobří lidé.

Slovinců na té nejvyšší úrovní nehraje mnoho. Je pravda, že se mezi sebou skoro všichni znáte?

Ano, známe se především z reprezentace. Ve Slovinsku máme asi jen 150 registrovaných hokejistů a zhruba sedm stadionů, takže o sobě všichni víme.

Gašper Krošelj v minulosti řekl, že pokud to chce slovinský hokejista někam dotáhnout, musí odejít do zahraničí. Souhlasíte?

Určitě. Dva slovinské týmy, Jesenice a Olimpija Lublaň, hrály EBEL, což je nejvyšší soutěž v Rakousku. Bohužel, nedokázaly udržet rozpočet, proto momentálně působí ve druhé lize. Ale Gašper má pravdu, zlepšovat se můžeme jen v zahraničí.

Vy máte i rodinu, jak zvládají přesun do České republiky?

Ano, máme s manželkou malou holčičku. Líbí se jim tady, manželka je sice také Slovinka, ale umí se domluvit česky i slovensky. Mně se v Boleslavi také líbí, je to sice menší město, ale všechno tu je blízko.

Klub má letos asi trochu vyšší ambice než v minulosti. Jak se vám tu zatím hraje?

Tým je super. Musíme pokračovat ve výkonech, které jsme předváděli před těmi třemi prohranými zápasy. Myslím si, že pokud budeme dodržovat naši taktiku, to znamená hodně bruslit a aktivně napadat soupeře, tak budeme úspěšní.

Jak si vy osobně vysvětlujete ta poslední tři utkání?

Na každý tým někdy během sezony padne malá krize, ale silná mužstva vědí, jak se z ní dostat. Doufám, že to otočíme rychle. Věřím, že budeme s klukama držet pohromadě a zase odehrajeme dobré zápasy.

V Mladé Boleslavi jste zatím vstřelil dvě branky, obě do sítě Litvínova. Je to váš oblíbený soupeř?

To asi ne, prostě to tak vyšlo. I v posledním zápase proti Zlínu jsem měl dost šancí, ale žádnou se mi nepodařilo proměnit. Doufám, že se začnu prosazovat i proti dalším týmům.

Nevím, jak je to v ostatních soutěžích, ale v České republice je vánoční přestávka opravdu hodně krátká. Jak budete trávit svátky?

Ve všech ligách je to stejné, během Vánoc se hraje i třeba v KHL nebo v Německu. Pro lidi je to dobré, aspoň mohou během volna chodit na hokej. Domů se nechystám, s rodinou je strávíme tady.

Ve středu dopoledne jste pořádali v kabině akci pro malé Bruslaře. Jak jste si to užil?

Bylo to super, děti byly šťastné. Jsem rád, že se takové akce pořádají a že můžeme dětem udělat radost.

Děkujeme za rozhovor.