Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Práci v Chicagu si udržel i přes hrubé chování. Hokejový kouč Crawford se omluvil

Marc Crawford se omluvil za své činy. foto: AP

Praha - Jednoho kopl do zad, druhé pravidelně urážel. Jiného měl zase škrtit. Hříchy minulosti ale nepřipravily hokejového trenéra o práci v NHL. Marc Crawford se omluvil a na začátku roku se vrátí k Chicago Blackhawks, aby jako asistent kouče vedl i Čechy Dominika Kubalíka a Davida Kämpfa.
  7:00

Klub osmapadesátiletého Crawforda suspendoval druhého prosince po obvinění bývalého hokejisty Seana Averyho, který zavzpomínal pro list New York Post na třináct let starý kopanec.

V zámoří vedle Averyho promluvil o násilí a urážkách i bývalý útočník Patrick O’Sullivan. „Doufám, že si to odnese. A rychle.“

Neodnese.

„Neschvalujeme Crawfordovy dávné činy. Zároveň jsme ale zjistili, že Marc navštěvuje pravidelně od roku 2010 terapie. Aby lépe komunikoval a stal se lepším člověkem i koučem. Věříme, že se poučil. A během jeho působení u nás jsme žádné incidenty nezaznamenali,“ píše se v klubovém vyjádření.

K práci se kouč vrátí druhého ledna.

Crawford uvedl: „Mnozí hráči měli dost odvahy veřejně vystoupit. Hluboce se omlouvám, že jsem jim ublížil. Koučuju, abych lidem pomáhal, proto toho lituji. Užil jsem vůči hráčům nepřijatelného jazyka i chování v domnění, že je motivuji. Občas jsem zašel příliš daleko.“

To ostatně začátkem týdne potvrdil i Martin Ručinský. „Crawford byl hodně specifický. Nováčci to pod ním měli dost složité,“ popsal bývalý útočník pro iDNES.cz osobní zážitky s trenérem. „Zažil jsem jeho metody na vlastní kůži. V Nordiques jsem vlastně pořádně rozjížděl svou kariéru v NHL, takže jsem patřil k těm mladým.“

Crawfordovo vyšetřování proběhlo poté, co byl z nevhodného chování obviněn kouč Bill Peters. Tehdejší trenér Calgary v minulosti rasisticky urazil svěřence nigerijského původu Akima Aliua a dopustil se fyzického násilí mimo jiné na českém obránci Michalu Jordánovi. U hokejistů Flames kvůli tomu koncem listopadu skončil.

Crawford pracoval v minulosti jako hlavní trenér v Coloradu, Vancouveru, Los Angeles, Dallasu a Ottawě. V roce 1995 získal cenu pro nejlepšího kouče NHL, o rok později dovedl Avalanche k zisku Stanley Cupu. V roce 1998 byl hlavním koučem Kanady na olympijském turnaji v Naganu, kde největší favorité na zlato vypadli v semifinále s Českem. 

Autor: