Test kávovarů na kapsle

Aktualizováno v lednu 2024

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Kávovary na kapsle mají své zastánce, ale také odpůrce. Zamilují si je především ti, kteří si chtějí vychutnat lahodnou kávu cappuccino, latté, nebo espresso. Příprava je velmi rychlá, nepotřebujete znát „kumšt“ správného našlehání pěny ani dávku kávy. Stačí jen stisknout tlačítko a o tyto kroky se za vás postará kapslový kávovar. Ale jak vybrat nejlepší kapslový kávovar?

Test kapslových kávovarů 2024 a recenze

NázevKde koupitTyp kapslíPřibližná cena (Kč)Hodnocení
celkem
1. Saeco Area OTC HSC NespressoZjistit cenuLavazza / Nespresso22000
85 %
2.DeLonghi Nespresso Lattissima One EN 510.BZjistit cenuNespresso5000
70 %
3.Krups KP1201CS NESCAFÉ DOLCE GUSTO Mini Me Zjistit cenuDolce Gusto2500
65 %
4.Krups Dolce Gusto Piccolo XSZjistit cenuDolce Gusto1500
60 %
5.Bosch Tassimo Style TAS 1103Zjistit cenuTassimo800
60 %
6.DeLonghi Nespresso Inissia EN 80.BZjistit cenuNespresso2000
60 %
7.Krups KP1A3B31Zjistit cenuDolce Gusto1500
55 %
Recenze
NázevTlak čerpadla (bar)Příkon (W)Objem zásobníku na vodu (l)Úsporný režimVýškově nastavitelná plochaPříprava teplých i studených nápojůNádoba na použité kapsle
1. Saeco Area OTC HSC Nespresso1513004anoanoneano
2.DeLonghi Nespresso Lattissima One EN 510.B1914501anoanoneano
3.Krups KP1201CS NESCAFÉ DOLCE GUSTO Mini Me 1515000,8anoanoanone
4.Krups Dolce Gusto Piccolo XS1516000,8anoanoanone
5.Bosch Tassimo Style TAS 11033,314000,7anoanonene
6.DeLonghi Nespresso Inissia EN 80.B1912600,8anoneneano
7.Krups KP1A3B311516000,8anoneanone
NázevZásobník na mlékoAutomatické upozornění na odvápněníVíce barevných variantVýška (cm)Šířka (cm)Hloubka (cm)Hmotnost (kg)
1. Saeco Area OTC HSC Nespressoanoanone3828489
2.DeLonghi Nespresso Lattissima One EN 510.Banoanone25,614,432,44,2
3.Krups KP1201CS NESCAFÉ DOLCE GUSTO Mini Me neanoano30,52430,52,5
4.Krups Dolce Gusto Piccolo XSneanoano2814272
5.Bosch Tassimo Style TAS 1103neanoano26,517,1322,62
6.DeLonghi Nespresso Inissia EN 80.Bnenene22,311,831,52,4
7.Krups KP1A3B31neneano27,613,626,62,1

Nejlepší kávovar na kapsle je DeLonghi EN 550.B, který vaří kávu z kapslí Nespresso. Pokud preferujete kapsle Dolce Gusto, pak je nejlepší volbou Krups Oblo, v případě kapslí Tassimo je nejlepší kapslový kávovar pro domácnost – Bosch Tass 6004. Kapslový kávovar je skvělý pro uvaření dobré až velmi dobré kávy. Káva z kapslí je obvykle nastavena tak, ať chutná co nejvíce lidem. Prostě rychlá velmi dobrá káva, která bude chutnat většině.

Tyto kávovary si nekladou ambice nadchnout požitkáře, kteří rádi usrkávají Doubleshot, pečlivě sledují kdy a jakou firmou bylo kávové zrno praženo, řeší, jestli „kvalitní“ kafe má mít nakyslou chuť, pečlivě sledují baristu, jak ukazuje svoje řemeslo na stroji za stovky tisíc. Kávové profesionály spíše zaujme pražský Karlín, nebo článek jak vybrat kávovar s testem a recenzemi strojů za jednotky až desítky tisíc, na kterých se dá hodiny hrát s nastavením, zkoušet různé odrůdy káv a hledat to pravé kávové nebe :).

Kapslový, pákový, nebo automatický kávovar?

Abyste měli přehled o tom, co si kupujete, je rozumné začít základním dělením kávovarů:

Kapslové kávovary

Domácí kávovary na kapsle představují kompaktní řešení potřeby pořídit si kávovar, přestože na něj doma nemáte místo a ani nemáte tolik peněz, které byste mohli utratit za pákové nebo plnoautomatické elektrospotřebiče. Nicméně jeho hlavní výhodou bude rychlost přípravy. Té se ostatní typy kávovarů rovnat nemohou.

Pořizovací cena je tedy nižší, vyšší jsou pak náklady za šálek. Ten může být i 3x dražší než káva připravená ze zrnek. V tomto spotřebiči si připravíte pouze kávu z kapslí, není přizpůsoben na přípravu mleté kávy. Variantou kávovaru, který je vhodný při přípravu nápoje jak z mleté kávy, tak kapslí může být kávovar pákový. Jeho kapsle se však diametrální odlišují od kapslí, které si zde popisujeme. Jedná se o tzv. E.S.E. pody, ze kterých si připravíte pouze espresso. Blíže se o nich dočtete v odstavcizdroj

Předností kapslových kávovarů je variabilita připravovaných nápojů. Kromě kávových nápojů jsou k dostání také čaje a to i ve studené variantě nebo kakao. Kávy mohou být ochucené a není problém připravit ani bezkofeinovou variantu. Mezi nevýhody patří vyšší pořizovací cena kapslí v porovnání s pořízením zásoby zrnkové nebo mleté kávy. Kromě obsahu (kávy) platíte také za obal a přebal. Jedna káva vás vyjde zhruba na 7 Kč, takže si před samotnou koupí dobře spočítejte, zda vás samotné provozování kávovaru nebude stát tolik peněz, jako pořízení plnoautomatického přístroje.

Finanční náročnost kapslí můžete snížit tím, že si pořídíte kapsle doplňovací, v tomto okamžiku však kapslový kávovar ztrácí svou největší přednost, a to rychlost přípravy. Menší rozměry přístroje vedou i k omezení objemu zásobníku na vodu, který se pohybuje jen kolem 1 litru, takže je potřeba zásobu pravidelně doplňovat. Další komplikací může být nekompatibilnost kapslí. Každý kávovar je uzpůsoben pro jiný druh, takže třeba espresovač na kapsle Tassimo nebude schopný zpracovat kapsli Nespresso. Při výběru se proto vždy zaměřte na dostupnost kapslí. V současné době je možné si pořídit i neoriginální náplně, ty ovšem do kávovaru nemusí dobře sedět. Proto je dobré si pořídit jen menší množství, otestovat si je, a poté případně nakoupit zásobu.

  • Výhody – nižší pořizovací cena, jednoduchá a rychlá příprava nápoje, kompaktní rozměry.
  • Nevýhody – menší objem zásobníku na vodu, ne všechny kapsle jsou kompatibilní s každým kávovarem, vyšší pořizovací cena kapslí.

Funkce

Při výběru nového přístroje se můžete setkat s různými funkcemi, které může umět. V krátkosti je popíšu:

  • Dotykové ovládání – jeho funkce a nastavení lze ovládat prostřednictvím dotykové obrazovky nebo tlačítek. 
  • Mechanické ovládání – je pomocí fyzických tlačítek, otočných knoflíků nebo pák. 
  • Automatické odvápňování – tato funkce umožňuje automaticky odstranit vodní kámen, který se může postupem času hromadit v důsledku pravidelného používání. To prodlužuje životnost kávovaru a zajišťuje kvalitu kávy.
  • Automatické vypnutí – kávovar s touto funkcí se po určité době nečinnosti automaticky vypne. Tím trošku šetří energii.
  • Mobilní aplikace – některé kávovary umožňují ovládání pomocí mobilní aplikace. 
  • Nádržka na mléko – Kávovar s nádržkou na mléko umožňuje přípravu nápojů na bázi mléka, jako je cappuccino nebo latte. Nádržka na mléko může být také odnímatelná pro snadné čištění.
  • Nastavení intenzity: kávy Tato funkce umožňuje uživatelům nastavit sílu kávy podle jejich preference. Můžete si vybrat z různých úrovní intenzity, od slabé po velmi silnou.
  • Nastavitelný podstavec na šálky: Tento prvek umožňuje uživatelům nastavit výšku podstavce, na který se šálek nebo hrnek umístí během přípravy kávy. Nastavitelné podstavce jsou užitečné pro různé velikosti šálků a hrnků, které mohou být použity pro různé druhy nápojů.
  • Příprava studených nápojů: Některé kávovary s kapslemi umožňují přípravu studených nápojů, jako je ledová káva nebo čaj.
  • Signalizace potřeby odvápnění a čištění: Tato funkce varuje uživatele, když je potřeba kávovar odvápnit nebo vyčistit. 
  • Zásobník na použité kapsle: Tento zásobník sbírá použité kávové kapsle po přípravě kávy. To ulehčuje uklizení po přípravě kávy a zároveň umožňuje snadné odstranění použitých kapslí. 

Co jsou E.S.E pody?

Mezi výhody patří snadné ovládání, které zvládnou všechny věkové kategorie, i když u dětí je potřeba dohled, protože přeci jen se pracuje s horkou vodou. Příprava jakéhokoliv druhu kávy vám zabere zhruba minutu. Za tak krátkou dobu připravíte jak klasické espresso, tak latté, cappuccino a další. To, co ve svých kuchyních ocení především dámy, ale také pánové je příprava, při které nenaděláte žádný nepořádek. Není potřeba pěchovat páku mletou kávou, takže nikde nic nerozsypete. Nemusíte se starat ani o intenzitu chuti nebo nastavení aroma. V každé kapsli, která je hermeticky uzavřená je přesná dávka kávy, která zaručí vyrovnanou chuť a nemusíte se bát ani zvětrání.zdroj

Víte, že: Hermetické uzavření je takové uzavření, které je neprodyšné, vzduchotěsné a zcela odizolované. Proto se nemusíte bát, že by káva v kapsli mohla zvětrat.

Pákové kávovary

Jedná se o kávovar, který pro přípravu kávy potřebuje páku s filtrem, do kterého se dávkuje káva. Kávu vám může z kávových zrn namlít integrovaný mlýnek, nebo si již namletou kávu donesete z obchodu. Chuť je ovlivněna hrubostí mletí, teplotou vody, ale i tlakem, který vyvíjíte na pěchování kávy v páce. Veškeré možnosti, které kávovar nabízí si většinou můžete upravit podle vlastní chuti. Pokud máte chuť na kávový nápoj s mlékem, musíte si ho našlehat pomocí parní trysky. Našlehání mléka není těžká záležitost, ale potřebuje to určitý cvik a grif, abyste dosáhli hladké, husté a krémové pěny, která dotváří výslednou chuť cappuccina nebo latté. U kávových nápojů s mléčnou pěnou musíte znát postup přípravy, která zahrnuje našlehání mléka, přípravu kávy a správnou kombinaci mléka a kávy v šálku. Podrobněji se pákovým kávovarům věnuje v tomto článku -> pákové kávovary a vše kolem nich

  • Výhody – výběr druhu kávy, výběr hrubosti mletí, možnost nastavení různých veličin podle vlastní chuti.
  • Nevýhody – ruční šlehání mléka, zdlouhavější příprava nápoje, vyšší pořizovací cena přístroje, složitá údržba.

Automatické kávovary

Má integrovaný mlýnek na mletí kávy a dávkování (kávy, vody i mléka) je již předem nastaveno z výroby tak, aby výsledná chuť byla vyvážená. Samozřejmě si jednotlivé veličiny můžete upravit podle vlastních požadavků. Můžete si upravit intenzitu chuti, hrubost mletí, teplotu vody i množství, které se dávkuje do hrníčku. Příprava mléčných nápojů probíhá automaticky, takže se nemusíte o nic starat. Stačí jen stisknout tlačítko pro přípravu cappuccina a přístroj vám připraví kvalitní kávu a postará se i o precizní našlehání čerstvého mléka. Vše automaticky. Některé modely nabízí i možnost přípravy samotného našlehaného mléka nebo volbu intenzity pěny.zdroj

Podrobněji se automatickým kávovarům věnuje v tomto článku.

  • Výhody – plně automatický provoz za použití čerstvě namleté kávy a čerstvého mléka, možnost upravení chuti, rychlá příprava.
  • Nevýhody – vysoké pořizovací ceny přístrojů, složitá údržba.

Druhy kávy

Před tím, než se rozhodnete, jakou značku kávovaru si pořídíte, zapřemýšlejte nad tím, jakou kávu chcete pít. Jste vyznavači klasického espressa nebo rádi experimentujete s příchutěmi a nápoji s mlékem? Podle toho, k čemu se více přikláníte si můžete vybrat ze 3 druhů kávovarů.

  1. Kávovary pro přípravu klasické kávy Dokážou vám připravit skvělé presso nebo lungo, ale s mléčnými variantami se už nepopasují. Je to proto, že v nabídce kapslí nenajdete ty, které by obsahovaly mléko. Tento typ kávovarů nemá ani parní trysku nebo jiný způsob, jakým by dokázal mléko našlehat. Nemusíte se bát, že byste se kombinace kávy s našlehaným mlékem museli vzdát, jen k tomu budete potřebovat další přístroj.
  2. Kávovar pro teplé i studené nápoje Tyto kávovary většinou nabízejí pestrou paletu kapslí, díky kterým si můžete připravit ledový čaj, horkou čokoládu, kakao, cappuccino a další. Kapsle neobsahují mléko v tekuté formě, ale sušené, takže se budete muset rozloučit s takovou chutí, kterou byste dostali v dobré kavárně, ale pro pocit z neomezených možností přípravy nápojů vám budou stačit. Do těchto kávovarů se nejčastěji hodí kapsle značky Nescafé Dolce Gusto nebo Tassimo.
  3. Kávovary, které pracují s mlékem Pro pravý požitek z našlehaného mléka vybírejte takové kávovary, které disponují automatickým šlehačem mléka nebo mají parní trysku. Tento typ kávovarů má kromě zásobníku na vodu ještě zásobník na mléko a je možné v nich používat kapsle Nespresso. Připravte se však, že pořizovací cena se určitě přehoupne přes hranici 3 000 Kč.

Které kapsle? Nespresso, Nescafe Dolce Gusto, nebo Tassimo?

S vybraným kávovarem se bude pojit také příslušný druh kapslí. Dobře se proto zaměřte na to, jaké možnosti vám nabízí. Některé společnosti se zaměřují čistě na přípravu klasické kávy, jiné rády experimentují s chutí. Kapsle se od sebe kromě náplně liší také tvarem a velikostí, takže je dobré si zjistit, jak dostupnost, tak možnosti kompatibility.zdroj

Kávové kapsle

Kapsle na kávu jsou vlastně malé nádobky, které obsahují předem namíchanou a zpracovanou kávu. Jsou populárními díky své pohodlnosti a konzistentnosti výsledného nápoje -> jde vlastně jen o obsah kapsle a výkon stroje. Lidský faktor nemá co ovlivnit.

Kapsle na kávu obvykle obsahují mletou kávu, ale některé značky nabízejí také kapsle s instantní kávou, s mlékem nebo s čajem. 

Počet kusů v balení

Kávové kapsle jsou obvykle k dispozici v různých velikostech balení, od malých balení s několika kusy po velké balení obsahující až několik set kapslí.

  • Menší balení (okolo 8-20 kapslí) jsou ideální pro ty, kteří teprve začínají experimentovat s kávovými kapslemi, nebo pro ty, kteří mají rádi různorodost. Menší balení vám umožní vyzkoušet různé chutě a značky. Je také výhodné pro ty, kteří kávu pijí jen příležitostně, protože kapsle mohou s časem ztratit svou chuť.
  • Střední balení (okolo 30-60 kapslí) mohou poskytnout dobrý kompromis mezi rozmanitostí a cenou. Můžete si pořídit několik různých balení s různými chutěmi, aniž byste měli příliš mnoho jedné chuti.
  • Větší balení (okolo 100-150 kapslí nebo více) jsou obvykle nejlepší v poměru ceny na jednu kapsli. Pokud již máte oblíbenou chuť nebo značku, může být výhodné koupit kávu ve velkém množství.

Při nákupu je také důležité vzít v úvahu jejich trvanlivost. Pokud koupíte obří výhodné balení, ale budete ho mít na pět let tak to možná nebude to pravé.

Kapsle Nespresso

Ocení je především vyznavači lahodné a kvalitní kávy, kteří si nepotrpí na příchutě nebo mléčné kombinace. Kávu můžete připravovat ve 3 velikostech: ristretto (25 ml), espresso (40 ml), lungo (110 ml), dostupná je také varianta bezkofeinových káv. K dostání je celkem 24 druhů káv, které mají různou intenzitu (stupnice od 1 do 13), ale také aroma. Podle aroma se kávy dělí do tří velkých skupin:

  1. Ovocné: ovocně-vinné, květinové, citrusové,
  2. Vyvážené: cereální, pražené,
  3. Intenzivní: kořeněné, sladové, dřevité, kakaové, intenzivně pražené.

Cena za kapsli se pohybuje kolem 10 Kč, ale lehce se můžete dostat i na téměř 12 Kč.

Kávovary Nespresso

Kávu z kapsle Nespresso připravíte v kávovarech značek DeLonghi a Krups. Například:

DeLonghi EN550

Nespresso kávovar DeLonghi EN550

DeLonghi EN 126

Nespresso kávovar DeLonghi EN 126

DeLonghi EN 167

Nespresso kávovar DeLonghi EN 167

DeLonghi EN 267

Nespresso kávovar DeLonghi EN 267

DeLonghi EN 85

Nespresso kávovar DeLonghi EN 85

 

Kapsle Nescafé Dolce Gusto

Ocení je především osoby, které milují různé druhy kávy. Ráno se nakopnou espressem, odpoledne je potěší latté a večer si udělají chvilku na sebe s šálkem čaje. Společnost spolupracuje i s jinými značkami, takže v nabídce najdete kakao Nesquik, které potěší zejména děti, ale také ledový čaj Nestea. Kávovary této značky dokážou připravit i studené nápoje, proto v nabídce najdete i varianty ledové kávy nebo čaje.

Mléčné kávy připravují ze sušeného mléka, takže zážitek z chuti není takový jako u pravého mléka, ale na druhou stranu máte možnost ochutnat více druhů káv a to s příchutěmi (třeba karamel nebo vanilka). Kapsle jsou na víčku označeny počtem čárek, které určují kolik vody má kapslí projít, abyste dosáhli vyvážené chuti. U některých kávovarů si intenzitu můžete nastavit v horní části kávovaru, kterou ovládáte jehlu na propíchnutí kapsle. U jiných, které toto ovládání nemají, musíte dostatečné množství pro získání správné intenzity odhadnout sami. Kapsle s klasickým espressem vás může stát v rozmezí 8-9 Kč, ovšem za cappuccino ice můžete zaplatit i 18 Kč.

Kávovary Dolce Gusto

Kapsle Nescafé Dolce Gusto můžete použít v kávovarech značek Krups a DeLonghi. Například:

Krups Piccolo

Dolce Gusto kávovar Krups Piccolo

Krups Oblo

Dolce Gusto kávovar Krups Oblo

Krups Mini Me

Dolce Gusto kávovar Krups Mini Me

Krups Drop

Dolce Gusto kávovar Krups Drop

DeLonghi Jovia

Dolce Gusto kávovar DeLonghi Jovia

Krups Movenza

Dolce Gusto kávovar Krups Movenza

 

Kapsle Tassimo

Stejně jako předchozí popsané kapsle, i tyto se hodí pro milovníky různých druhů nápojů. Tassimo při výrobě nápojů spolupracuje se světoznámými značkami a výrobci, takže si můžete pochutnat na kávě Jacobs (Café Au Lait, Latté Macchiato) nebo na horkých čokoládách od výrobců Milka a Oreo. V nabídce je také espresso nebo čaj. Mléčné nápoje se připravují ze sušeného mléka.

Na výběr jsou 4 velikosti nápojů označené jako S, M, L a džbánek. Jedna kapsle vás vyjde zhruba na 9 Kč. Kapsle jsou označeny čárovým kódem, který kávovar přečte a přesně ví, kolik vody, času a jaká teplota jsou pro přípravu vyvážené chuti zapotřebí.

Kávovary Tassimo

Kapsle Tassimo můžete proměnit v kávu s kávovarem pod hlavičkou Bosch a Tassimo. Obojí vyrábí Bosch. Například:

Bosch Tas 1404

Tassimo kávovar Bosch Tas 1404

Bosch Tas 4012

Tassimo kávovar Bosch Tas 4012

Tassimo Suny Tas 3203

Tassimo Suny Tas 3203

Bosch Tas 1403 Vivy 2

Tassimo kávovar Bosch Tas 1403 Vivy 2

Bosch Tas 6003

Tassimo kávovar Bosch Tas 6003

Kompatibilní kapsle

Pod tímto názvem můžete najít kapsle, které nejsou originální ale přesto jsou použitelné ve vašem přístroji. Proč vůbec dává smysl uvažovat o alternativních kapslích?

Mohlo by se zdát, že tím hlavním důvodem je cena. Ale když se na to kouknete důkladně zjistíte, že alternativní kapsle stojí podobně jako ty originální. Začínají na cca 9 Kč a pochopitelně koupíte i výrazně dražší. To stejné platí i pro originály.

Tak co je tím hlavním důvodem? Za mě jsou dva. Za prvé máte díky tomu, že berete v potaz i alternativní kapsle máte mnohem širší nabídku chutí. A protože chuť je subjektivní, může vám chutnat něco z jejich nabídky. A druhý důvod, který potvrdil tento průzkum od Datartu, je kupodivu kvalita. Při anonymním hodnocení jednotlivých příchutí to totiž nedopadlo tak, že ve všem vyhráli „originální značky“.

Nabídka alternativních kávových kapslí je opravdu široká. Pro zajímavost uvádím jen několik známých výrobců:

Cena za kapsli

Má cenu řešit kolik stojí jedna kapsle? Záleží jakou máte doma spotřebu.

Pokud jste sami v domácnosti kdo pije kávu a pijete ji jedenkrát denně, řekněme že se bavíme o 350 šálcích ročně. Pokud bude jedna kapsle o korunu levnější než druhá, ušetříte právě 350 Kč za rok.

Situace však bude jiná, pokud jste v domácnosti např. tři pijáci kávy, kteří vypijí v průměru dva šálky za den, tak to máme ročně: 350 x 2 x 3 = 2 100 šálků. A pokud bude rozdíl v ceně kapslí 2 Kč, tak to máte hezké čtyři tisíce ročně navíc.

Sami se musíte zamyslet jaká je vaše přibližná spotřeba a jak moc velký smysl pro vás má řešit cenu. Samotná spotřeba energie moc velkou díru do rozpočtu neudělá.

Kapsle v kostce

Název kapslíVýhodyNevýhody
Nespressokáva vysoké kvalityomezená nabídka nápojů, kávovary většinou nedisponují funkcí šlehání mléka, takže si jej musíte ušlehat zvlášť
Nescafé Dolce Gustobohatý výběr nápojů, dokáže připravit i studené nápoje, v nabídce je i čaj nebo kakaomléčné nápoje připravuje ze sušeného mléka, některé ceny extra nápojů jsou poměrně vysoké
Tassimobohatý výběr nápojů, možnost ochutnat nápoje od světoznámých výrobců, mléko se připravuje ze smetany do kávy

Při výběru automatického espressa na kapsle se může stát, že jej nenajdete pod označením, které hledáte. Je to proto, že výrobci spolupracují s různými výrobci kapslí, proto je kávovar označen dvěma značkami. Pokud se stane, že kávovar nenajdete u výrobce kávovarů, zkuste to u výrobce kapslí. Ti totiž mají nabídku kávovarů přímo na svých stránkách. Příklad: Bosch TAS 1402 je jeden a ten samý kávovar, který na stránkách výrobce kapslí najdete pod názvem TASSIMO VIVY.

ESE pody

S lehkou nadsázkou můžeme říct, že E.S.E. pody jsou vlastně kapsle do (většinou) pákových kávovarů. Jedná se o porcovanou kávu v papírovém obalu, která je připravená z pražené a namleté kávy. Jeden pod obsahuje přesně definované množství pro přípravu jedné kávy, zhruba 7 g, tak aby měla vyváženou chuť a patřičnou cremu. Do kapslových kávovarů, kterých se týká tento článek, se však nevkládají.

Na jakém principu fungují kávovary na kapsle

Používání je velmi jednoduché. Vy jen vložíte plastovou kapsli a kávovar se o výdej vyvážené kávy už postará sám. Jak na to?

  1. Odjistěte otvor, do kterého se vkládá kapsle.
  2. Vložte kapsli do otvoru (pokud připravujte nápoj s mlékem, vložte nejdříve kapsli s mlékem, až poté kapsli kávou).
  3. Otvor zavřete stejně, jak jste ho otevřeli, při zavření se vysune jehla (trubička), která propíchne víčko kapsle.
  4. Pokud to kávovar umožňuje, nastavte intenzitu nebo velikost hrníčku.
  5. Stiskněte tlačítko start nebo jiné tlačítko, které slouží k přípravě nápoje.
  6. Přes jehlu (trubičku) začne do kapsle proudit voda, která perforuje spodní část kapsle a káva tak může začít téct do šálku.

Video pro představu:

Na co se zaměřit při výběru kávovaru na kapsle

Tlak

Ze všeho nejdůležitější je parametr tlaku. Aby káva dosáhla správně chuti a aroma, musí na ni být vyvíjen dostatečně silný tlak. Kvalitní kávovary disponují hodnotou 15 bar, některé kávovary na kapsle dokonce i 19 bary. 15 barů je tlak, aby se voda dostatečně rychle a účinně prohnala přes jemně namletou kávu. A zajistila lahodnou chuť. Je to také klíčový aspekt při vytváření crema – jemné pěny na povrchu šálku espressa.

Na trhu se samozřejmě můžete setkat i s přístroji, které mají tlak jen 2 nebo 4 bary. Těmto výrobkům se však raději vyhněte, protože káva z nich nebude mít vyváženou chuť a jak se říká, bude chutnat jako „vylouhované ponožky“. Tyto kávovary na kapsle vás na první pohled zaujmou tím, že jsou levné. Ovšem pamatujte také na to, že káva z nich nebude kvalitní.

Když to vezmu více detailněji, tak když bude mít kávovar 2 bary, to vede ke slabému espressu s méně chuti a aroma. Také bude pravděpodobně chybět pěna. Je také možné, že by se při tak nízkém tlaku v kávě extrahovalo více hořkých složek, což negativně ovlivní chuť.zdroj

Crema

Crema se tvoří během extrakce kávy. Voda pod vysokým tlakem, rozpouští více oxidu uhličitého – to je plyn ve zrnkách kávy tvoření během pražení. Jakmile se voda vrátí zpět k normálnímu atmosférickému tlaku na její cestě do šálku, tak už dále nemůže držet plyny z kterých se stane nespočet malých bublin. Tyto bubliny se uvězní v kávové kapalině a stane se z nich pěna​ (crema).zdroj

Crema obvykle chutná hořce a může být více hořké než samotné espresso. Někomu vyhovuje ho promíchat s kávou, jiný ho pije tak jak to je a znám i lidi, co ho z kávy dají pryč. Chutě jsou prostě subjektivní.

Příkon

Velikost příkonu ovlivňuje dobu, za kterou bude kávovar připraven k použití. To znamená, že má vliv na to, za jak dlouho se nahřeje na provozní teplotu. Čím vyšší příkon, tím kratší doba čekání. Nikdo z nás rozhodně nechce čekat 5 minut na to, aby si mohl dát ranní kávu, jejíž příprava trvá pouze minutu.

Rovněž tlakové čerpadlo potřebuje dosáhnout určitého tlaku a k tomu rovněž potřebuje elektrickou energii. Pokud by byl příkon slabý, mohl by mít kávovar moc nízký tlak.

Ideální hodnotou příkonu je 1 450 W a více. Samozřejmě čím vyšší příkon, tím vyšší spotřeba, ale ta je u těchto malých spotřebičů poměrně zanedbatelná. Většina kávovarů je navíc vybavena režimem Stand by nebo automatickým vypnutím, kdy se po určité době nepoužívání přístroj sám vypne nebo přejde do úsporného režim. Při výběru se na funkci úsporného režimu určitě zaměřte.zdroj

Konstrukční řešení a design

Protože jsou kapslové kávovary kompaktnějších rozměrů, mají také menší nádobu na vodu. Při výběru si tedy zkontrolujte, jaký maximální objem vody zásobník pojme. Nejdůležitější je si ujasnit, kolik káv denně budete připravovat. Neustále doplňování vody může být velmi otravné. Ideálně by zásobník měl mít alespoň 1,3 litrů. Ale zase nepotřebujete více než 2 litry – když tam voda stojí dlouho, tak se to negativně podepíše na chuti kávy.

Z každé strany mediálního světa vás výrobci masírují nejrůznějšími barevnými provedeními a konstrukčním vzhledem kávovarů. Kromě toho si také můžete vybrat materiál, ze kterého je přístroj vyroben, nejčastěji plas nebo nerezové provedení. Kávovar může designově zcela splynout s vybavením vaší kuchyně, nebo z něj můžete udělat nepřehlédnutého solitéra. Stačí, když do bílé kuchyně umístíte výrobek sytě červené barvy a podobně.zdroj

Údržba

Při pravidelném používání vám rozhodně pomůže, pokud vás kávovar sám upozorní, kdy je potřeba provést odvápnění. Upozornění je většinou signalizováno rozsvícením příslušné kontrolky. Pokud však kávovar tuto funkci nemá, pravděpodobně si budete muset hlídat dobu, za kterou byste přístroj měli odvápnit. Tento úkon byste měli provádět pravidelně, ideálně 1x za 2 měsíce.

Odvápnění

Odvápňovací proces nebývá složitý a na rozdíl od pákových nebo plnoautomatických přístrojů vám nezabere půl hodiny, ale jen pár minut. Do nádoby na vodu se podle návodu připraví odvápňovací roztok, který se pak nechá protéct kávovarem. Pokud má presovač na kapsle cesty na studenou i horkou vodu, je potřeba roztok nechat protéct při spuštění výdeje horké i studené vody. Po odvápnění je nutné přístroj propláchnout čistou vodou. Opět platí, že pokud máte kávovar, který připravuje studené i teplé nápoje, je potřeba nechat propláchnout obě cesty.

Důležité: Rozhodně nedoporučujeme provádět odvápnění pomocí octa, tak jak to můžete dělat třeba u rychlovarné konvice. Chuť octa by se totiž v kávovaru mohla držet i týden po procesu, i přes důkladné propláchnutí a mohla by negativně ovlivnit výslednou chuť nápoje.

Pro údržbu vnějších částí stačí vlhký hadřík. U některých výrobků je možné některé části mít v myčce. Tyto informace už najdete u konkrétního výrobce. Některé kávovary mohou mít i funkci automatického čištění.

Proč je čištění kávovaru důležité

Špinavý kávovar přidává nečistoty do vaší kávy. Což znamená horší chuť. Pravidelné čištění kávovaru rovněž prodlužuje jeho životnost a zajišťuje konzistenci připravované kávy.

Ani nános  minerálů a vodního kamene (což se s tvrdou vodou může rychle stát) nejsou pro váš kávovar dobré. Pravidelné odvápňování prodlužuje životnost přístroje.

Jaká je roční spotřeba energie?

Podle průzkumu Energy Star průměrný kávovar na kapslovou kávu spotřebuje 45 až 65 kWh energie za rok. Pokud budeme počítat průměrnou cenu 5 Kč za kWh, tak se bavíme o cca 250 – 350 Kč za rok. Tedy cca 1 Kč za den. Výrazně dražší (cca 10x tolik) položkou při provozu jsou tedy samotné kapsle.

Příslušenství a vybavení

Pákové nebo plnoautomatické kávovary bývají (ovšem není to pravidlo) vybavené displejem. U kapslových přístrojů je displej spíše výjimkou, protože jeho přítomnost není až tak nutná. Ovládání je natolik snadné, že stačí jen stisknout tlačítko. Rozdíl v tlačítkách může být ten, že mohou být klasická, která je nutné stisknout nebo dotyková. Zásobník na vodu by měl být průhledný, abyste mohli snadno zkontrolovat, kolik vody v něm zbývá. Některé kávovary disponují pohyblivým zásobníkem na vodu, takže nemusíte otáčet celý kávovar nebo si stoupat na špičky, abyste viděli, kolik vody v zásobníku zbývá. Zásobník si můžete snadno otočit jediným pohybem ruky.

Při pokládání otázky jaký kávovar na kapsle zvolit se také zaměřte nato, jestli se vaše chuťové buňky spokojí se sušeným mlékem. Pokud ne, poohlédněte se po takovém kávovaru, který má zásobník na mléko a funkci automatického šlehání nebo parní trysku. Kávu si tedy připravíte z kapsle a mléko za vás vyšlehá kávovar. Jako příslušenství si ke kávovaru můžete přikoupit zásobník na kapsle. Jeho využívání je praktické v tom, že máte přehled o tom, kolik kapslí vám ještě zbývá. Pokud se pro jeho koupi rozhodnete u značkového výrobce, vaše peněženka nejspíš zapláče. Sice si můžete pořídit líbivé designy, ale utratit průměrně 500 Kč za plastovou krabici se nám zdá trochu přitažené za vlasy. Pokud netrváte na značce, jistě najdete mnohem levnější řešení, jak si zásobník pořídit nebo vyrobit. Zásobník nemusí sloužit jen pro plné kapsle, ale může do něj vkládat i použité kapsle.

Některé z kávovarů mají zásobník na použité kapsle již integrovaný v těle spotřebiče. Mnoho lidí argumentuje tím, že používání kapslových kávovarů je neekologické, protože kapsli není možné hodit do tříděného odpadu. To je pochopitelně pravda, ale existuje alespoň několik možností jak být v tomto ohledu efektivnější.

Plnitelné kapsle

Na internetu jsou k dostání také zvonu plnitelné kapsle, takže ji nemusíte vyrábět doma ze staré. Druhý způsob, jak kapsle recyklovat nabízí společnost Nespresso, která má v nabídce recyklační pytle na kapsle. Ty po naplnění můžete odevzdat v některém Nespresso Boutique nebo si zavolat dopravu pro odvoz pytle. Kapsle od Nespresso jsou vyrobeny z aluminia a po recyklaci se z nich mohou vyrábět třeba rámy na jízdní kola.

Recyklace kávových kapslí

Recyklace kávových kapslí obecně (neberu v potaz Nespresso co má specifický proces) není úplně snadná. Pro správnou recyklaci musíte odříznout horní část nožem a důkladně z ní vyčistit kávové zbytky. Tyto můžete ideálně kompostovat nebo odhodit do směsného odpadu. Pak je potřeba oddělit plastovou a hliníkovou část a ty pak následně každou třídit do separátního kontejneru. Jistě se shodneme, že takový proces není zrovna jednoduchý a spoustu lidí odradí.zdroj

Když se na tuhle situaci ohledně ekologie snažím dívat objektivně, tak pochopitelně každý obal (a každá kapsle principiálně obal je) pochopitelně nějakou zátěž životního prostředí znamená. Takže pokud je pro vás ekologie téma, pravděpodobně se vám tento typ kávovaru líbit nebude. Na druhou stranu je sympatické, že se výrobci snaží aspoň do nějaké míry tuto zátěž snižovat.

Nákup v kostce

Co všechno by měl ideální kávovar nabízet, jsme pro vás sepsali do přehledné tabulky, kterou si můžete vytisknout a před nákupem ji schovat do peněženky, abyste ji měli lehce po ruce.

Tlakminimálně 15 bar
Příkonalespoň 1 450 W
Odvápněníautomatické upozornění uživatelebez automatického upozornění odvápňujte 1x za 2 měsíce
Údržbaautomatický proplachmanuální údržba podle návodu, mytí částí v myčce
Ovládací prvkynastavení intenzity nebo velikosti hrníčku

Cenové kategorie

Podle ceny můžeme výrobky rozdělit do několika kategorií. Jednotlivé kategorie se od sebe liší možnostmi a vybavením, kterými výrobky disponují. Obecně můžeme říct, že mezi levné kávovary patří ty, které používají kapsle Nescafé Dolce Gusto a Tassimo, dražší jsou pak ty, které plníte kapslemi Nespresso a Tchibo.

Levné kávovary na kapsle

Jak jsme již napsali, do této kategorie spadají především kávovary kompatibilní s kapslemi Nescafé Dolce Gusto a Tassimo. Jedná se o rozměrově velmi skromné modely, které rozhodně nebudou umět našlehat mléko a objem zásobníku na vodu se bude pohybovat kolem 0,6 l. Rozhodně je tedy nevyužijete v kanceláři, ale na ranní kávičku budou bohatě stačit. Navíc máte na výběr různé druhy kávy a příchutě. Dejte si pozor, ať má přístroj dostatečný parní tlak i příkon.

Univerzální kávovary na kapsle

Kávovary spadající do této cenové relace už jsou většinou kompatibilní pro kombinaci s různými kapslemi. Objem nádržky na vodu se pohybuje kolem 0,8 l a oproti kávovarům z nižší cenové relace nabízí i některé funkce navíc, jako je třeba zásobník na použité kapsle. Ve výjimečných případech se můžete setkat i s modely, které si poradí i s našleháním mléka.

Nejlepší kapslové kávovary

Modely, které spadají do nejvyšší cenové kategorie, už jsou v drtivé většině vybaveny zásobníkem na mléko, takže si můžete vychutnat lahodnou kávu ve spojení s čerstvě našlehaným mlékem. Parní tlak bývá u těchto modelů nejvyšší, čas od času se můžete setkat i s výrobkem, který má displej nebo trysku na páru.

Časté dotazy

Jaké jsou nejlepší kapslové kávovary?

Vítězem testu je kávovar na kapsle Bosch TAS 6004. Na celý test, parametry a tabulku s výsledky najdete zde.

Jak vybrat kávovar na kapsle?

Důležité je se rozhodnout hlavně podle kapslí. Hlavní čtyřka v kapslích jsou: Nepresso, Dolce Gusto, Tchibo, Tassimo. Jestli už máte nějaký zvyk, tak máte docela snadný výběr. Výběr je to ale důležitý – definujete tím kvalitu, chuť kávy, kterou si pak budete připravovat. Protože hlavní je chuť kávy v kapsli a pak až to, jestli kávovar kávu zvládne skvěle připravit a to, jak vypadá na kuchyňské lince. Vše zjistíte v kapitole Jak vybrat kapslový kávovar.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.5/5 241 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo