Novoroční ohňostroj v Praze nakonec bude. Organizátoři ho uspořádají z veřejné sbírky

Pražané si na Nový rok přeci jen užijí novoroční ohňostroj. Spolek Ohňostroj pro Prahu na jeho uspořádání vyhlásil už v listopadu veřejnou sbírku. Zatím se podařilo vybrat 200 tisíc korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novoroční ohňostroj v Praze v roce 2016

Sbírka měla původně skončit už v neděli, aby byl dostatek času na organizaci a přípravy, nakonec je ale ještě o pár dní prodloužená | Foto: Jan Fidler | Zdroj: Flickr | CC0 1.0

Pyrotechnici mají ohňostroj odpálit na Nový rok v 18.00 hodin z Bastionu. Pozemek k odpalu jako podporu nabídla ohňostrůjcům radnice Prahy 2. Nejlepší místa na pozorování mají být z Vyšehradu a okolí Kongresového centra.

Novoroční videomapping v Praze? ‚Měl být důstojnou alternativou k ohňostroji,‘ tvrdí jedna z tvůrkyň

Číst článek

Spolek chtěl ve sbírce vybrat milion korun, nyní je na transparentním účtu asi 200 tisíc korun. Sbírka měla původně skončit už v neděli, aby byl dostatek času na organizaci a přípravy, nakonec je ale ještě o pár dní prodloužená.

Předseda spolku Ohňostroj pro Prahu Jan Šaršoun Rádiu DAB Praha říká, že s příspěvky se dál hlásí lidé i firmy. Pokud se nepovede vybrat celý milion, domluví se spolek přímo s techniky a ohňostroj bude menší než ty v minulých letech. Spolek prý navíc nepočítá s žádným výdělkem, všechny peníze chce použít na materiál k odpálení.

Primátor Hřib: 1,7 milionu za ohňostroj je zbytečně moc. Mohla by ho nahradit světelná show

Číst článek

Místostarosta Jan Korseska z ODS říká, že radnice chce tradici novoročního ohňostroje zachovat. A proto organizátorům nabídla místa na odpal na svém území. Penězi ale radnice přispívat nebude.

Obvyklou světelnou show zrušil v létě magistrát. Nahradit ji má videomapping na Národní muzeum. Primátor Zdeněk Hřib z Pirátů před časem řekl, že magistrát ohňostroj nikomu nezakazuje, město ale trvá na svém a chce jít příkladem.

Postoj radnice Prahy 2 magistrát nesdílí i proto, že nechce podporovat odpalování pyrotechniky ve městě. Trpět tím prý budou především domácí zvířata, což byl jeden z důvodů pro zrušení obvyklého novoročního ohňostroje.

Adam Bejšovec, Jessica Petrů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme