Hlavní obsah

Předražováním jízdného nemůžete bojovat s magistrátem, řekl taxikářům soud

Novinky, bad
Praha

Kvůli předražování jízdného si ve středu u Obvodního soudu pro Prahu 1 vyslechla trojice pražských taxikářů podmíněné tresty. Taxikáři neváhali navýšit maximální cenu nařízenou magistrátem více než šestkrát. Další dva taxikáři dostali podmínku za uplácení magistrátního úředníka. Ten od soudu rovněž odešel s podmínkou. Verdikt není pravomocný.

Taxikář Zdeněk Ponert u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Soud má za to, že vina obžalovaných byla prokázána převážnou většinou provedených důkazů,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Helena Králová. Ta měla pro jednání taxikářů určitou míru pochopení.

„Byl to boj taxikářů za stanovení reálné ceny, která měla být stanovena magistrátem. Soud rozumí postoji obžalovaných. Takový boj je asi nutné vést, ale pouze zákonnými prostředky,“ uzavřela soudkyně.

Taxikáři Zdeněk Ponert, Giovanni Piscicelli Taeggi a Michal Šotola si podle obžaloby minimálně během poloviny roku 2015 účtovali mnohem vyšší jízdné za kilometr, než jaké jim určuje vyhláška magistrátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeden z obžalovaných Giovanni Piscicelli Taeggi.

Podle ní si taxikáři od roku 2006 mohou říci maximálně o 28 korun za kilometr a o 40 korun jako nástupní sazbu (v současnosti magistrát uvažuje o navýšení o osm, respektive dvacet korun - pozn. red.).

„Dvanáct let se tu nehýbalo s cenou, aby tu trh vychcípal,“ prohlásil Ponert, podle kterého jde o záměr zničit taxikářskou profesi, aby mohly nastoupit „nadnárodní korporace“.

Taxikář Zdeněk Ponert přiznal, že jezdil za vyšší ceny (archivní video)Video: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaní jezdili často za sto či dvě stě korun za kilometr. A u soudu to nijak nepopírali. Všichni prohlásili, že zákazníky o své ceně informovali předem.

Podmínka i pro úředníka

Magistrátní cena je podle Ponerta naprosto nedostačující, protože řidiči jedou s klientem z místa A do místa B, ale do místa A se neobsazení vracejí zadarmo, respektive za své. „Jsme perzekvovaní za to, že normální cenu navyšujeme o potřebné náklady,” prohlásil v minulosti u soudu.

Ponert mimo jiné mluvil o tom, jak v roce 1989 měli taxikáři potřebné zázemí, kde se mohli navečeřet, „holky jim ručně umyly auto“ a podobně. Což v dnešní době není. Ponert také volal po „taxikářské pumpě“, kde by si mohli natankovat pohonné hmoty bez DPH.

Ponert odešel s osmiměsíční podmínkou, Šotola s Taeggim pak dostali 1,5 roku dlouhé podmínky a 55tisícové peněžité tresty, protože podle rozsudku také upláceli magistrátního úředníka.

Podmínečné tresty

Podle dalšího bodu obžaloby se někteří z obžalovaných taxikářů skládali na úplatek pro někdejšího magistrátního úředníka Luďka Šmejkala, který jim za to měl předávat seznam a termíny kontrol jízd.

Někdejší předseda odborového svazu Taxi Praha Pavel Jelínek a Luboš Zdeněk, kteří podle obžaloby organizovali výběr úplatků pro Šmejkala, to stejně jako sám Šmejkal odmítli. „Vždycky jsem se svoji práci snažil dělat, jak nejlíp umím. Nikdy jsem žádný úplatek nepřijal a o žádný jsem si neřekl,“ uvedl v závěrečné řeči Šmejkal.

Šmejkal odešel s nejpřísnější podmínkou, a sice tříletou s pětiletým odkladem, za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Jelínek se Zdeňkem dostali osmnáctiměsíční podmínky a šedesátitisícové peněžité tresty.

Úplatky, které činily asi 500 až 700 korun za řidiče, měl Šmejkalovi podle spisu předávat poslední z obžalovaných taxikářů Valentin Záruba. Ten ale v mezidobí zemřel.

Taxikáři u soudu prohlásili, že jsou nevinní, a žádali zproštění obžaloby. „Absolutně se necítím být vinen žádným trestným činem,“ řekl Taeggi. Stejně tak i Šmejkal uvedl, že se žádného protiprávního jednání nedopustil. Rozhodnutí soudu není pravomocné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám