Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberecký advent vrcholí, nezapomeňte si prohlédnout unikátní skleněný betlém

PR článek

Adventní program před libereckou radnicí letos ozvláštnil jeden unikát. A ne, nemyslímte tím pětadvacet metrů vysoké ruské kolo, ale o něco skromnější, ale při bližším pohledu neuvěřitelně nádherný skleněný betlém, na kterém se podílelo několik regionálních výrobců a také designér Richard Loskot. Pokud jste si ho ještě neprohlédli, máte čas už jen do pondělí.

Skleněný betlém vznikl v rámci krajského projektu Křišťálové údolí, který se snaží vrátit zašlou slávu sklářství v libereckém regionu. Tvoří jej 34 hutních figur z dílny Zdeňka Sochora ze Železného Brodu, doplněných foukanými ozdobami z liberecké firmy Glassor, od Martiny Špitálské z Krásného Lesa a perličkovými ozdobami z Poniklé. To vše v jedinečné instalaci výtvarníka Richarda Loskota.

„Liberec je geografickým centrem Křišťálového údolí a mnozí místní obyvatelé si ještě pamatují společnost Skloexport. Nefunguje zde sice přímo sklářská či bižuterní výroba, ale chceme najít způsob, jak město do tohoto projektu zapojit. Letos už bylo možné vidět výstavu uměleckých děl Jiřího Pačinka v kavárně Pošta. Nynější skleněný box s betlémem a vánočními ozdobami je dalším příspěvkem v tomto duchu,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.


Autoři skleněného betlému

Zdeněk Sochor, rodák z Železnobrodska, získal titul v oboru sklářství – výroby hutních figurek. Potřebné znalosti získal od svého otce, mistra ve svém oboru. Při ruční výrobě používá původních technologií.

Firma Glassor je českým rodinným podnikem, specializujícím se na design, výrobu, prodej a export skleněných ozdob a dekorací. Všechny ozdoby i dekorace tu vyrábějí ručně, vyfoukávají je tradiční technikou a pečlivě malují a zdobí.

V rodinné firmě Rautis se lze setkat s jedinečným řemeslem foukání skleněných perlí a výrobou perličkových vánočních ozdob, které mají v Poniklé tradici už od roku 1902. Podnik je poslední firmou na světě, která se této výrobě aktivně věnuje.

Richard Loskot je absolvent Fakulty umění a architektury na Technické univerzitě v Liberci. Jeho tvorba, v níž dokáže kombinovat věci zdánlivě spolu nepropojitelné, je založena na komplexním využití soudobých technologií a sofistikovaných prostředků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky skleněný betlém, betlém, Liberecký kraj, glassor, Richard Loskot, advent, vánoce, výroba, Poniklá, Železný Brod, Květa Vinklátová, Krásný Les, Technická univerzita v Liberci, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký advent vrcholí, nezapomeňte si prohlédnout unikátní skleněný betlém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.