Hlavní obsah

Praha vyznamenala režiséra Menzela i sbormistra Chválu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyznamenal na Staroměstské radnici čtyři významné osobnosti. Čestné občanství udělil režisérovi Jiřímu Menzelovi, za kterého ocenění převzala v Brožíkově sále manželka Olga. Listinu a odznak čestného občana dále převzal lékař a politik Pavel Klener. Stříbrnou medaili primátor předal ředitelce Uměleckoprůmyslového muzea Heleně Koenigsmarkové a sbormistru Jiřímu Chválovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Menzel ze zdravotních důvodů nepřišel osobně.

Článek

Režisér Menzel, který v únoru oslavil 81. narozeniny, prodělal před dvěma lety zánět mozkových blan a po téměř roce ve zdravotnických zařízeních se dále zotavuje doma. Čestné občanství za něj proto převzala manželka Olga. V laudatiu uvedla, že je pravověrným Pražákem a nikdy si nedokázal představit, že by Prahu opustil, přestože k tomu měl mnoho příležitostí. „Vždy se s Prahou i tehdejším Československem cítil pevně svázán,“ řekla. Pamětní kniha k podpisu by mu měla být doručena později.

Stříbrnou medaili získala Helena Koenigsmarková, která od roku 1990 vede Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. „Je to opravdu úžasná pocta zejména pro nás ze z Plzně,“ zavtipkovala Koenigsmarková. Poděkovala nejen za ocenění od hlavního města, ale dík vyjádřila i svým dlouholetým spolupracovníkům v muzeu.

Dirigent, sbormistr a pedagog Jiří Chvála stojí od roku 1967 v čele Kühnova dětského sboru, ve svých 86 letech stále vyučuje na pražské AMU. „Praze jsem věnoval celý svůj zájem a celou svou práci,“ řekl Chvála. Poznamenal, že vyrůstal v Písku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Chvála

Klener, jehož hlavním oborem je onkologie, zejména pak zavedení chemoterapie zhoubných nádorů do klinické praxe, je zakladatelem této disciplíny v Československu. Stal se prvním polistopadovým ministrem zdravotnictví.

Držitelé čestného občanství hlavního města mají nárok na bezplatnou přepravu v městské hromadné dopravě, dostávají také čestné vstupenky na významné kulturní a sportovní akce. V případě úmrtí jim je možné zřídit čestný hrob. Ocenění stříbrnou medailí je spojeno s předáním diplomu a darem 100 000 korun.

Hlavní město od roku 1990 udělilo čestné občanství šesti desítkám osobností, mimo jiné Jaroslavu Foglarovi, Zdeňku Svěrákovi, Jiřímu Bělohlávkovi, Jiřímu Suchému, Daně Zátopkové nebo Miloši Formanovi. Stříbrnou medaili získali bratři Jiří a Otto Bubeníčkovi, Jiřina Bohdalová, Karel Gott a další osobnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám