Boj lidé zvládli, developer přestavěl obchodní centrum v původním duchu

  15:18
Řadu let lidé bojovali, psali petice a zakládali spolky za zachování obchodního centra Obzor na brněnském sídlišti Lesná. Jeho proměna je teď hotová a postupně se do něj vrací život. Vlastník ho zčásti zboural a během dvou let znovu postavil.

Z dvorany se stal klidný veřejný prostor, kde si mohou lidé posedět. | foto: ateliér RAW

Na severní straně pozemku vyrostla stavba ve stylu původního objektu z dob 70. let minulého století, kdy vznikalo celé sídliště. V jižní části nyní stojí dům s více než čtyřmi desítkami nových bytů.

Majitel centra, společnost Imos development, zve lidi z Lesné na 19. prosince do restaurace, která je součástí Obzoru. Mají sami posoudit, jak se přestavba za zhruba 200 milionů korun povedla.

Boj o centrum vyvrcholil v roce 2016. Tehdy po protestech lidí upustila firma Imos od deset let starých megalomanských plánů. „Zachovali jsme architektonickou stopu původního objektu a nepřesáhli jeho půdorys. Máme tam šest nebytových prostor a v nich restauraci, vinotéku, potraviny, butik a další služby. Druhou část jsme přestavěli na čtyřpodlažní objekt s podzemními garážemi a 44 byty. Udrželi jsme i malé náměstíčko se sochou Ladislava Martínka, kterou jsme nechali zrestaurovat. Z dvorany se stal klidný veřejný prostor, kde si mohou lidé posedět,“ popsala proměnu ředitelka společnosti Imos Hana Vyplelová.

V peticích a diskusích lidé vždy bránili především charakter lokality. Původně tu totiž měly vzniknout tři osmnáctipatrové věže. Vedení radnice Brna-sever se postavilo za své obyvatele, takže změna územního plánu, která byla pro výstavbu výškových budov nutná, neprošla. Nynější kompromisní podobu dal Obzoru brněnský ateliér RAW, který stojí například i za oceněnou stavbou Dorn naproti Vaňkovce.

„Před zhruba sedmi lety náš ateliér zpracoval pro magistrát koncepční studii rozvoje Lesné, včetně Obzoru. Centrum jsme ve studii upravili a udrželi jsme výšku a charakter stavby. Chápali jsme, že obyvatelé Lesné hájili Obzor, protože to byla velmi kvalitní stavba projektovaná jedním z autorů celého sídliště, architektem Viktorem Rudišem,“ popsal Ivan Wahla z ateliéru RAW. 

A tak do části v původním duchu vnesli typické detaily, například černé skleněné mozaikové obklady sloupů, obklad z cihelných pásků či černé profily výkladních skříní. Po severní straně nového bytového domu umístili ocelovou pergolu, která je přepisem původního loubí a obroste zelení. „Domníváme se, že se tak podařilo zachovat již v mnoha případech zmizelý kvalitní genius loci původní estetiky sídliště Lesná z 60. let 20. století,“ míní Ivan Wahla z ateliéru RAW.

Starosta proměnu chválí

Podle starosty městské části Brno-sever Martina Malečka (SOL), který sám aktivně hájil podobu Lesné i zachování Obzoru, je dnešní podoba v rámci možností vstřícná a přijatelná. 

„Celkově je hodnocena i v odborných kruzích jako zdařilá, zapadající do celkového rázu sídliště Lesná a nerušící jeho charakter. Zaznělo to například i na mezinárodní konferenci o panelových sídlištích, která se konala v dubnu v Brně,“ poznamenal Maleček.

Ocenil také návrat plastiky do atria. „Z pohledu městské části je pozitivní, že se v komerční části zachovaly obchody a služby s obdobným sortimentem jako před přestavbou,“ doplnil starosta.