Galerie Klatovy zve na výstavu Kosmos-Cosmos

Pro výstavu s tématem vesmíru vybral  kurátor výstavy  Jiří Machalický umělce různých generací od již nežijících přes starší až po poměrně nedávné absolventy uměleckých škol, kteří k tématu přistupují z rozdílných úhlů pohledu, vnímají ho na základě rozmanitých zkušeností a využívají různorodé výrazové prostředky od malby, grafiky a objektu až k videu a instalaci.

Foto z výstavy

Vesmír je velmi inspirativní z nejrůznějších důvodů. Nikdy nemůžeme  beze zbytku poznat a pochopit zákonitosti, kterými se řídí. Umělci k němu mohou přistupovat trochu jiným způsobem než vědci, mají odlišnou zkušenost a druh vzdělání. Vedle exaktního zkoumání jeho nekonečných dálek a souvislostí, které často nedokážeme odhalit, se řídí především citem a intuicí, které se ovšem prolínají s racionálními přístupy a exaktně utvářenou kompozicí.

Foto z výstavy

Ke klasikům, kteří se vesmírem zabývali, nesporně patří  František Kupka, jeden z nejsložitějších a nejdůslednějších zakladatelů abstraktního umění a další zásadní osobnosti českého umění, jako jsou Vojtěch Preissig, Josef Šíma, Jiří Hejna, Václav Boštík, Robert Hliněnský, Jiří Kolář, František Hudeček, Karel Malich, Zdeněk Sýkora, Kamil Linhart nebo Dalibor Chatrný. Jedním ze základních témat se stal pro Vladimíra Škodu, Rudolfa Sikoru, Jiřího Matouška nebo Zdenka Hůlu. Z různých hledisek k němu přistupují umělci střední (či dnes už starší) generace, k nimž se řadí Martin Mainer, Josef Žáček, Vladimír Merta, Margita Titlová – Ylovsky, Jiří Šigut či Jan Ambrůz Z mladších autorů se mu věnují Daniel Hanzlík, Pavel Mrkus, Richard Loskot a Pavla Sceranková.

Foto z výstavy

Univerzum je nesporně jedním ze základních témat, která umělce odjakživa zajímají a k nimž v každé době přistupují jinak v závislosti na stupni vědeckého poznání, na současném vývoji  výrazových prostředků i na stavu společnosti.

Turistickelisty.cz informovala Jitka Svobodová,Galerie Klatovy / Klenová, p.o.


(lh,turistickelisty.cz,foto Galerie Klatovy)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...