O osvětlení olomouckého Horního náměstí se rozhořel další spor. Přít se tentokrát začali architekti

18. prosinec 2019

Výměna lamp na olomouckém Horním náměstí se opět komplikuje. Do sporu se dostali dva architekti, spoluautoři projektu rekonstrukce náměstí z poloviny 90. let minulého století. O podobu originálních lamp se město s jedním s architektů soudilo několik let a výsledkem byla mimosoudní dohoda.

Lampa přezdívaná "plácačka" na nádvoří olomoucké radnice

Světla na Horním náměstí by mohly nahradit lampy přezdívané plácačky. Ty byly součástí původního návrhu náměstí z roku 1995. Právě lampy se záhy staly důvodem soudního sporu mezi městem a jedním ze spoluautorů architektonického návrhu náměstí Janem Šépkou. Součástí mimosoudní dohody bylo i umístění prototypu zmodernizované lampy na nádvoří radnice. Proti její podobě se ale ohradil spoluautor původního návrhu architekt Petr Hájek.

 „V této výzvě, lapidárně řečeno, říká, že není spokojen s nově navrženým tvarem té plácačky. Určitě jsme žili v domnění, že pan architekt Šépka zastupuje celý ten autorský kolektiv. Na základě toho přípisu vyplývá, že tomu asi tak není,“ potvrzuje náměstek primátora Martin Major z ODS.

Architekt Jan Šépka má ale písemně doložené, že jeho bývalí kolegové Hlásek a Hájek se nechtěli s městem soudit a delegovali k řešení soudního sporu na Jana Šépku. „Kolega je nadále spoluautorem úprav Horního náměstí. Nicméně rozhodnutí obou pánů bylo před lety takové, že nechtějí do toho procesu nijak vstupovat. Takže mě teď překvapuje, že teď v tom prostřednictvím své právničky dělá nějaké zmatky, což slyším od vás poprvé,“ uvedl Šépka.

Podle advokátní kanceláře se architekt Petr Hájek nechce dřív vyjadřovat, než se setká se zástupci města. I Jan Šépka je přichystaný se setkat se zástupci města. „S kolegou Hájkem určitě jednat nebudu, protože ten se nechová korektně, ale samozřejmě s městem jsem připraven jednat dál,“ dodává Šépka.

Jak bude vypadat osvětlení Horního náměstí v blízké budoucnosti tak je podle náměstka Majora zatím nejasné. „Musíme zjistit, jaký je aktuální právní stav a jaké je aktuální přesvědčení jednotlivých spoluautorů toho tehdejšího řešení,“ uzavírá Major.

Podle Martina Majora schůzky s jednotlivými architekty naplánuje na začátek ledna.

autor: bam
Spustit audio