Zpětná hypotéka jako přilepšení k důchodu. Proč se jí banky bojí?

Jiří Hovorka | rubrika: Když se řekne | 19. 12. 2019 | 16 komentářů
Takzvanou reverzní hypotéku nabízí v Česku jenom jedna nebankovní společnost, začíná s ní také první záložna.
Zpětná hypotéka jako přilepšení k důchodu. Proč se jí banky bojí?

Míří na seniory s vlastním bytem nebo domem, kteří si chtějí přilepšit k důchodu a nemají přitom nikoho, komu by nemovitost plánovali v budoucnu přenechat. Takzvaná zpětná neboli reverzní hypotéka jim slibuje, že když byt prakticky prodají, můžou v něm dožít a dostávat k tomu rentu. 

Produkt, který je rozšířený ve Velké Británii nebo Spojených státech amerických, zatím v Česku nabízí jedna nebankovní úvěrová společnost. Začíná s ní také jedna záložna. Banky jsou zatím opatrné, ale i ony o takové možnosti vážně přemýšlely či přemýšlí.

„Uvažujeme o ní. Jde o poměrně kontroverzní produkt a záleží na tom, jak se uchopí. Z pohledu celoživotní péče o klienta ale rozhodně smysl dává,“ řekl před pár dny v rozhovoru pro Peníze.cz Michael Pupala, generální ředitel Wüstenrotu. „Spousta seniorů zůstává sama v bytech, které jsou často i větší, než potřebují. Žijí přitom z jednoho důchodu a kdyby jim banka postupně vyplácela z jejich bytu penzi, mohlo by to jejich životní úroveň výrazně zlepšit,“ dodal.

Moneta Money Bank, která Wüstenrot kupuje, nicméně s reverzní hypotékou zatím nepočítá. „Dosud jsme nezaznamenali poptávku, jejíž míra by byla tak vysoká, abychom tento produkt do porfolia zařadili. Naše plány jsou v tomto ohledu i nadále přímo úměrné míře poptávky klientů o tento druh hypoték,“ říká mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Další banky nevylučují, že by reverzní hypotéku někdy v budoucnu začaly nabízet, teď ale mají jiné priority. „Zařazení zpětné hypotéky do našeho portfolia do budoucna nevylučujeme, jakkoli je naší aktuální prioritou vyjít maximálně vstříc zejména potřebám klientů, kteří dosud žádnou nemovitost nevlastní,“ říká například Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

„Smyslem zpětné hypotéky je obvykle zajištění existenčních jistot u klientů v důchodovém věku. Jsme nicméně přesvědčeni, že s tvorbou finanční rezervy na stáří by lidé měli začít již v průběhu aktivního pracovního života, ideálně kombinací penzijního spoření a investičních produktů,“ dodává Hrubý.

Strach o pověst

Podle zdrojů webu Peníze.cz řada velkých bank včetně České spořitelny o zavedení reverzních hypoték v minulosti uvažovala, ale kvůli obavám z reputačního rizika do toho nakonec nešly. Jde totiž o produkt mířený na klienty v pokročilém věku, který zasahuje třeba i do dědických řízení.

O nabídce reverzní hypotéky přemýšlela zhruba před pěti lety i poradenská společnost Partners. Podle její analytičky Lucie Drásalové tehdy firmu odradila ne úplně dostatečná legislativa. „Určitě je to zajímavý produkt, ale trh ani společnost na to s velkou pravděpodobností nejsou připraveni,“ říká Drásalová.

A například Equa bank vidí riziko i v tom, jak se o nemovitost budou její majitelé dál starat ve chvíli, kdy už budou vědět, že jim de facto nepatří a jen v ní dožívají. „Mohou se k tomu postavit třeba takto: Nemovitost není moje, nemusím se o ni starat. Nebo: Banka mi ji vzala, mohu ji vybydlet. To snižuje potenciální budoucí výnos,“ říká mluvčí banky Markéta Dvořáčková.

Smlouvy o reverzní hypotéce vyžadují, aby se klienti o nemovitost dál řádně starali.

Když v roce 2015 s nabídkou reverzní hypotéky přišla nebankovní společnost Finemo.cz, Česká národní banka před produktem varovala s tím, že je vysoce rizikový. Dnes už je centrální banka smířlivější. I díky tomu, že od konce roku 2016 platí nový zákon o úvěrech, který trh lépe reguluje. Finemo loni získala i licenci ČNB na poskytování spotřebitelských úvěrů.

Reverzní hypotéku může poskytovat finanční instituce, která má od ČNB oprávnění k poskytování úvěrů na bydlení. V Česku jde tedy o banky, záložny a úvěrové společnosti. „Neregistrujeme zvýšený zájem ze strany poskytovatelů o nabízení reverzních hypoték,“ říká mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Máte jasno?

Anketa

Měly by banky nabízet reverzní hypotéky?

„Zájemci o reverzní hypotéku by měli věnovat pozornost všem podmínkám v návrhu smlouvy a věc si rozmyslet, případně konzultovat,“ dává Vodstrčilová obecné doporučení.

„Pokud jsou dobře napsány smlouvy a nehrozí nedobrovolný prodej a vystěhování před úmrtím klienta, nemusí být produkt pro klienty rizikový. Otázkou je však finanční výhodnost zpětné hypotéky, tedy výše úrokové sazby, a vyplacená částka nebo renta ve srovnání s aktuální hodnotou nemovitosti a možným výnosem v případě okamžitého prodeje,“ hodnotí reverzní hypotéku Jiří Feix, generální ředitel Hypoteční banky.

Z pohledu poskytovatele jde podle Feixe o komplikovaný a rizikovější produkt, který kombinuje rizika hypotéky (nejistá prodejní cena nemovitosti v době prodeje) a životního pojištění nebo pojistné matematiky (nejistota věku dožití klienta). „Vyšším rizikům pak odpovídají vyšší náklady, respektive relativně nižší vyplacená částka nebo renta ve srovnání s aktuální hodnotou nemovitosti. To pak může způsobovat i reputační riziko prodeje takového produktu,“ vysvětluje Feix.

Za devět procent

Renta z nemovitosti, jak zpětnou hypotéku nazývá Finemo, má momentálně úrok z poskytnutého úvěru ve výši 9,3 procenta. To je skoro o tři procenta nad průměrným spotřebitelským úvěrem, jak ukazuje listopadový index společnosti Broker Consuting. Úrok u reverzní hypotéky od Finema se navíc může měnit každý rok v závislosti na tržních podmínkách.

Z reprezentativního příkladu na webu společnosti Finemo také vyplývá, že za jejich zpětnou hypotéku platí klienti vysoký počáteční poplatek. U příkladu 73leté paní s bytem v hodnotě 2,5 milionu korun je to 50 tisíc korun. Ty se připočtou k celkové výši dluhu, která je splatná v momentě, kdy dojde k prodeji zastaveného bytu. V celkových nákladech jsou i úroky a vyplacená renta. Jestliže se dělá odhad ceny nemovitosti, platí ho klient.

Renta z nemovitosti je úvěr zajištěný nemovitostí pro lidi od 60 let, kteří mají nemovitost v osobním vlastnictví a chtějí získat peníze. Rentu Finemo poskytuje jednorázově, postupně nebo kombinací obou způsobů. Firma vyplácí maximálně 60 procent z ceny nemovitosti především v závislosti na věku klienta. Čím straší člověk je, tím vyšší úvěr může dostat.

Během života nemusí klient nic splácet, zůstává majitelem nemovitosti a ke splacení úvěru spolu s úroky dojde až tehdy, když se trvale odstěhuje, když nemovitost bude chtít prodat nebo až po jeho smrti.

„V tom případě nemovitost přechází na dědice a ti uhradí dlužnou částku, buď ze svých prostředků, nebo prodejem nemovitosti. Zbytek ceny za prodanou nemovitost připadá dědicům,“ vysvětluje Pavlína Kopečná ze společnosti Finemo. Lidé také mohou úvěr kdykoli předčasně splatit podle podmínek zákona o úvěrech.

Dědicové pak mají na prodej nemovitosti čas půl roku. Pokud to neudělají, prodá ji úvěrová společnost. Může to udělat díky tomu, že má na nemovitosti zástavní právo.

A jak reverzní hypotéka řeší situaci, kdy by došlo k výraznému propadu cen nemovitostí a na konci splatnosti by cena za nemovitost nestačila na splacení úvěru? „Smluvně garantujeme, že dlužná částka nepřekročí hodnotu nemovitosti v době splatnosti. Tím jsou chráněni dědicové, aby kvůli Rentě z nemovitosti nezdědili větší dluhy než majetek,“ odpovídá Kopečná.

Podle ní se na Finemo denně obrátí desítky zájemců o reverzní hypotéku. V letošním roce firma zatím sjednala přes sto smluv. S prodejem zpětné hypotéky Finemu pomáhá i zprostředkovatelská společnost Maxihypo.cz.

Reverzní hypotéku zatím v pilotním provozu nabízí ještě Ney spořitelní družstvo. Záložna zatím sjednala jednotky smluv, teď upravuje podmínky pro ostrý provoz. „Nově budeme nabízet verzi na dožití a současnou variantu s omezenou dobou splatnosti budeme upravovat,“ říká marketingový manažer Tomáš Sadílek.

Kdo o reverzní hypotéku od záložny Ney bude mít zájem, musí se stát jejím členem. S tím je spojená úhrada členského vkladu ve výši 1000 korun. V době ukončení členství se tento vklad vyplácí zpět ve výši, která se odvíjí od hospodářských výsledků záložny.

V pilotním provozu nabízí záložna reverzní hypotéku jen na dobu od jednoho do šesti let, a to s úrokem od osmi procent a vstupním poplatkem ve výši 1,5 procenta z poskytnutého úvěru.

Odborníci upozorňují, že obdoba reverzní hypotéky už dnes funguje napřímo v rodinách: Nemovitosti od rodičů kupují jejich děti, které si na to berou hypotéku. Vypořádání pak probíhá v rámci rodiny – staří například z výnosu prodeje přispívají mladým na bydlení.

Naruby pro všechny

Reverzní hypotéka je někdy označována i jako hypotéka naruby. Produkt přesně s tímto názvem má v nabídce Raiffeisenbank. Její Hypotéka naruby ale necílí na starší lidi a ani na jejím konci nemá být prodej nemovitosti. Jde o úvěr, který banka schvaluje ještě před tím, než si lidé vyberou nemovitost ke koupi. Po podepsání smlouvy o Hypotéce naruby pak Raiffeisenbank po dobu 12 měsíců garantuje sjednaný úrok.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 12. 2019 18:11, Vladimír

Pokud člověk skutečně nikoho blízkého nemá, je tento produkt velmi potřebný. Má ta nemovitost propadnout státu? Raději ji prožiju.. :)

+42
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 12. 2019 14:28, typař

Je to jedna velká lumpárna která je podporována státem........cílem je vydělat a ožebračit lidi.....

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Partners Financial Services