Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy 140 let hasičů v Bakově nad Jizerou byly spojeny s předáním nového dopravního automobilu

Dne 30. listopadu 2019 proběhly v Bakově nad Jizerou oslavy 140 let od založení místního Sboru dobrovolných hasičů. V rámci něj došlo i k předání nového dopravního automobilu Ford místní jednotce.

Klíče od nového vozidla předal starosta technikovi hasičů a zároveň místostarostovi města panu Grünwaldovi. Mladší kategorie z kroužku Soptíci pak předvedla nácvik štafety dvojic, starší kategorie zasahovala u požáru lesa se zmenšeninou Scanie, jejíž stavba trvala půl roku.

Historie hasičů v Bakově nad Jizerou

Dle zemského zákona z roku 1867 bylo nařízeno obcím, čítajících více jak 50 čísel, ustanovit hasičský spolek. Pokrokově smýšlející občané města se otázkou založení hasičského spolku zabývali již před vydáním tohoto nařízení.

Již v roce 1813 je zakoupena přenosná stříkačka, která je později opatřena dvěma koly. V roce 1818 je zakoupena novější čtyřnápravová. Obě stříkačky byly používány při hašení požárů nejen ve městě, ale i v okolních obcích a městech.

Velký požár, který postihl město v roce 1869, však plány občanů na založení hasičského spolku odsunul o několik let. Při požáru pomohly občanům obě stříkačky, ale již zde se ukázalo, že je potřeba proškolit lidi obsluhující techniku.

V září v roce 1879 při volbách do obecního zastupitelstva purkmistr města pan Augustin Fibiger spolu s dalšími pokrokově smýšlejícími občany dali podmět k ustanovení hasičského spolku ve městě.

Zvolený komitét ve složení: Augustin Fibiger, Karel Hála a Josef Ladislav Koloc odesílají na C.K. místodržitelství návrhy stanov. Po opravě jsou nakonec stanovy schváleny a 28. prosince 1879 potvrzeny a vráceny do Bakova.

Přípravný výbor svolává první schůzi spolku a podle stanov do čela zvolili starostu Augustina Fibigera, velitelem byl zvolen mlynář a dlouholetý starosta města Karel Hála a jeho zástupcem pan Vilém Faltin. I pozdější starostové sboru byli zároveň starosty města. Tak si občané považovali hasičů.

V roce 1902 je zakoupena parní stříkačka od firmy Smejkal za 7 000 korun. Tato stříkačka sloužila občanům až do roku 1935. Po dlouhém pátrání se podařilo zjistit, že se stříkačka nachází v Německu se znakem a logem města Bakova n. J. V roce 1934 se členové sboru dohodli na zakoupení nové automobilové stříkačky.

Sami členové sboru obcházeli občany města a pořádali sbírku na zakoupení vozidla. Do této sbírky přispělo město a okolní drobní podnikatelé a firmy. V závěru roku 1934 je rozhodnuto o zakoupení automobilu Hispania Suiza od firmy Asap z Mladé Boleslavi a přestavbě na automobilovou stříkačku.

Dne 21. července byla stříkačka slavnostně předána občanům města. Při této příležitosti byla na náměstí uspořádána velká hasičská slavnost, které se zúčastnily okolní spolky. Hasiči zde předvedli sekyrkové cvičení.

Tato stříkačka sloužila našim hasičům a občanům až do 70. let minulého století. V 50. letech získává sbor další automobil Tatru 805 a později další vozidla – Zilla a Škodu 706.

V roce 1976 byl převeden z požárního útvaru dopravní automobil Avia DA 30 s přenosnou stříkačkou PS 12, který složí našemu Sboru do dnešního dne, ale jeho stav již neodpovídá současným trendům.

V roce 2002 je sboru slavnostně předán repasovaný vůz Tatra 815 CAS 32, který byl zakoupen z rozpočtu města. Slavnostní předání se uskutečnilo na svátek sv. Floriána dne 4. května, kde byla oceněna práce Sboru a předán nový hasičský prapor. Tento vůz je v současné době zařazen jako druhé výjezdové vozidlo.

V roce 2017 byla pořízena z dotace hasičská cisterna Scania CAS 30, která byla slavnostně předána jednotce 20. 5. 2017

Přečtěte siJednotka v Bakově nad Jizerou bude zasahovat novou Scanií od firmy WISS Czech

Činnost Sboru a výjezdové jednotky je zaměřena na prevenci a ochranu majetku občanů a organizací, na likvidaci požárů, pomoc při povodních a jiných živelných pohromách. Jednotka je zařazena do kategorie JPO III., což značí výjezd jednotky do 10 minut od přijaté zprávy.

Výjezdová jednotka zasahuje i mimo hasební obvod města při likvidaci živelných pohrom – povodně př. Morava, Neratovice, Mělník, Liberec při velkých požárech př. Liaz, Akuma, Furecie v Řepově, Agba Turnov, tržnice Sapa Praha a mnoho dalších lesních požárů.

Hasiči jsou také organizací, která se podílí na kulturním životě v našem městě, pořádáním různých akcí: ples. Čarodějnice – zábavně sportovní odpoledne pro děti, dětské dny, besedy s dětmi, setkání s Mikulášem a další.

Mimo kulturní činnosti se podílíme i na sportovní činnosti a to pořádáním soutěže v požárním sportu. Naše sportovní družstvo se zapojilo do soutěží o Boleslavský pohár, kde se umístili na 1. místě. Také se zúčastnili soutěže Hasičské noci pod Ještědem což je velmi náročná soutěž. Zde se smíšené družstvo s 2 našich členů a 2 členů Sboru z Nové Vsi umístili na 2. místě.

V hodnocení Sportovce roku města Bakova v kategorii družstev se umístili na 2. místě. Jsme rádi, že v letošním roce znovu začalo soutěžit i družstvo žen.

Též se věnujeme výchově mladé generace a to v kroužku mladých hasičů Soptíci. I oni se zapojili do celostátní hry Plamen a soutěží o Boleslavský pohár. Zde se družstvo SK umístilo na 3. místě.

Nový dopravní automobil

Do vozového parku byl zařazen nový dopravní automobil Ford Transit kombi L2H3. Devítimístný vůz je určen pro silniční provoz, všechny tři řady sedadel jsou orientovány po směru jízdy.

O pohon se stará dvoulitrový naftový čtyřválec o výkonu 96 kW, který spolupracuje s manuální šestistupňovou převodovkou. Poháněna jsou kola přední nápravy.

Prostor pro osádku je přístupný posuvnými dveřmi na pravém boku automobilu. Zadní dveře jsou dvoukřídlé s možností otevření do 180 °.

O komfort osádky se stará nezávislé vytápění s dálkovým ovládáním, nechybí manuální klimatizace.

Pro spojení slouží vozidlová analogová radiostanice, v dobíjecích úchytech je dvojice ručních svítilen a dvojice ručních radiostanic.

Vůz je vybaven dvojicí pracovních LED světel o světelném toku každého z nich 1 500 lumenů. Světlomety umožňují magnetické uchycení.

O konzervaci a dobíjení akumulátorů se stará 230V zásuvka s inteligentním dobíječem.

Ve výbavě dále najdeme například lékárničku, ruční hasicí přístroje, vyprošťovací nástroj či chirurgické rukavice.

Součástí dodávky byl i přívěs s plachtou, který je určen pro přepravu rozměrnějšího příslušenství především pro hašení.

Hasiči Bakov nad Jizerou
Sdílet