Stezka u hráze mezi malým a velkým Lipnem je hotová, stála 42 milionů

  9:12
Cyklisté i pěší už mohou využívat novou stezku, která vede vedle silnice po hrázi oddělující v Černé v Pošumaví velké a malé Lipno. Více než 1,2 kilometru dlouhá a tři metry široká cesta vznikla na náspu u hráze, kde nákladní auta navezla jako základ tuny velkých kamenů. Stála 42 milionů korun.

„Všechno vyšlo, jak mělo. Jsme spokojení. Cyklostezka splývá se současnou silnicí, která vede na hrázi. Nachází se v dnešním takzvaném malém lipenském jezeře, tedy na pravé straně při výjezdu z Černé,“ popsala starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková.

Fotogalerie

Nová stezka se objeví i v nové cyklomapě, kterou na jaře vydá Turistický spolek Lipenska mezi čtyřicítkou okruhů pro rodiny s dětmi, seniory i sportovce.

Stavba vyšla na 42 milionů korun, 85 procent nákladů pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Součástí stezky jsou i odpočinková místa, kde si mohou turisté sednout na lavičku a sledovat dění na přehradě, a také mostek, pod kterým mohou proplouvat lodě. Obec plánuje její slavnostní otevření na začátku sezony na jaře.

V příštím roce na tento nově postavený úsek naváže nová cyklostezka, která povede po břehu malého lipenského jezera dovnitř Černé v Pošumaví. Její trasa bude dlouhá necelých 700 metrů.

Náklady na její stavbu mají dosáhnout 13 milionů korun, přičemž stejně jako u stezky po lipenské hrázi počítá obec s 85procentní spoluúčastí dotace ze SFDI.

„Stavět se začne v roce 2020, kdy trasu i dokončíme. Vše bude záležet na počasí. Součástí bude i takzvaná chytrá lavička, kde si turisté mohou odpočinout, ale také nabít telefon, její součástí je i wi-fi připojení. Stát bude přímo u cyklostezky,“ upřesnila starostka Pekárková s tím, že dotaci na pořízení chytré lavičky obci poskytl Jihočeský kraj.