Jste zde

Zajímavá aplikace robota: věrně napodobuje rukopis

V holandském Dordrechtu je robot KUKA KR 16 součástí uměleckého projektu u příležitosti 400. výročí Dordrechtské synody. Robot Bibli v holandštině pomocí kaligrafického pera.

O aplikačních možnostech robotů se hovoří zejména v kontextu náhrady pracovní síly v průmyslu. Poslední roky je ve znamení vzestupu kolaborativních a malých robotů, kteří s trochou nadsázky osvobodili roboty z klece a vyslali je do laboratoří, dílen optiků nebo do provozů, kde se kompletují drobné sestavy. Schopnost neúnavně opakovat kroky s vysokou přesností je důležitá i pro řadu uměleckých disciplín, například u kaligrafie. Umělecká skupina „robotlab“ nainstalovala robot KUKA v Dordrechtu. Stroj píše Bibli v holandštině a pro tento účel je vybaven speciálně vyvinutým pružinovým držákem per. Je v něm integrováno kaligrafické plnicí pero, které je připojeno k externímu inkoustovému systému. Ten zajišťuje nepřetržitý přísun inkoustu a tím i nepřetržitý zápis. Software robota obsahuje biblický text ve formě speciálního digitálního kódu. Zahrnuje také kaligrafické písmo, které bylo na základě historických modelů speciálně vyvinuto pro tento projekt.

Robot zvládá historickou kulturu psaní

Robot píšící Bibli kontextem navazuje na 400. výročí Dordrechtské synody. Dordrecht byl v letech 1618–1619 místem mezinárodní generální synody téměř všech reformovaných církví. V té době bylo rozhodnuto o novém překladu Bible do nizozemštiny. Byla tak vytvořena Státní Bible, která je dodnes platným překladem. Ta byla vytištěna a reprodukována tiskařským strojem. Předtím byla většina spisů ručně psána mnichy. Tato monotónní práce s důrazem na každý detail, kterou nyní provádí robot, kombinuje kulturu rukopisu a strojové reprodukce.

Slavnostního zahájení práce se zúčastnil nizozemský král Vilém Alexander. Popsat pět rolí, z nichž každá má délku papíru okolo 200 metrů, potrvá devět měsíců.

www.kuka.com

Hodnocení článku: