Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.12.2019 10:48:34, aktualizováno 22.12.2019 09:06:13

Švédský konec jedné éry

Jeden experiment se zápornými sazbami právě skončil. Švédská centrální banka dnes zvýšila základní úrokovou sazbu z červených hodnot na nulu. Je to první centrální banka v historii, která dokázala utéct z teritoria záporných sazeb, domnívá se Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB. Švédský pokus s touto formou podpory ekonomice trval pět let.

Inflace se od roku 2017 pohybuje v blízkosti 2% inflačního cíle Riksbank a banka usuzuje, že existují dobré podmínky pro to, aby zůstala v blízkosti cíle i do budoucna,” sdělila dnes banka v prohlášení. Základní repo sazba by podle ní měla zůstat nulová i v příštích letech.

Následující graf ukazuje vývoj repo sazby v posledních letech. Jde o úrok, za který si banky u Riksbank mohou uložit nebo půjčit finanční prostředky na sedm dní. V negativním pásmu zůstává depozitní sazba, ta ale oním klíčovým ukazatelem výpůjčních nákladů ve švédské ekonomice není.

Zdroj: Riksbank

Banka ke zvýšení základní sazby o čtvrt procentního bodu přistoupila v době, kdy ze švédské ekonomiky přicházejí známky zpomalování. Guvernér Stefan Ingves ale před nejnovějším rozhodnutím prognózu švédského růstu zlehčoval a pozornost směřoval raději na škodlivé účinky záporných sazeb – hlavně na to, že ultra levné výpůjční náklady by mohly podnítit rizikové investice. Banka navíc zvýšení sazeb avizovala dlouho dopředu, a to tak dobře, že něco jiného než „hike“ neočekával nikdo z ekonomů v průzkumu Bloombergu.

Dnes banka sice podotkla, že Švédsko podobně jako jiné země vstupuje do období pomalejšího růstu. K tomu ale dochází po letech vysokého růstu a celkově to znamená, že ekonomika se vrací k normálnější situaci.

Politiky záporných sazeb se ve světě nadále drží Evropská centrální banka a její kolegyně ve Švýcarsku, Dánsku a v Japonsku.

V eurozóně je základní sazba po zářijovém snížení na -0,5 %, ale ECB stále více poukazuje na škodlivé dopady negativních sazeb, ať už v podobě tlaku na ziskovost bank, nebo v podobě možného ohrožení finanční stability kvůli lákavějším investicím do rizikovějších aktiv.

Negativní sazby naopak vehementně hájí šéf švýcarské centrální banky Thomas Jordan. Jeho instituce má spolu s Dánskem nejnižší depozitní sazbu na světě, aktuálně na -0,75 %.

Zdroje: Riksbank, Bloomberg

Foto: https://www.riksbank.se/

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688