„Praha už řadu kroků v oblasti otevřených dat v posledním roce podnikla, podařilo se například publikovat smlouvy a faktury nebo data o nebytových prostorách. Ale teprve díky publikačnímu plánu bude možné data zveřejňovat skutečně systematicky a pravidelně. Jako radní pro transparentnost budu nadále usilovat o to, aby byl rozsah publikovaných informací co nejširší a vycházel ze skutečných zájmů veřejnosti,“ uvádí radní pro oblast bydlení a transparentnosti Adam Zábranský.

Hlavním cílem koordinátora otevírání dat je především zajištění udržitelnosti, rozvoje, jednotného přístupu a garance kvality otevřených dat, které bude hlavní město zveřejňovat. V souladu s historicky prvním publikačním plánem otevřených dat budou během prvního čtvrtletí roku 2020 veřejnosti otevřena a zpřístupněna data týkající se například informací
o dopravních přestupcích, o rozpočtu a jeho skutečného čerpaní od roku 2012, o fakturách uhrazených Magistrátem hl. m. Prahy od roku 1999 do současnosti či o volných nebytových prostorách ve vlastnictví české metropole.

Připravený publikační plán je jedním z prvních konkrétních výsledků práce koordinátora otevírání dat, kterou pro Prahu naše společnost vykonává. Jsem rád, že hlavní město pokračuje v nastaveném trendu otevírání dat veřejnosti a jejich sdílení. Rovněž mě velice těší, že roli koordinátora má na starosti právě Operátor ICT, jenž má díky datové platformě Golemio bohaté zkušenosti se sběrem a otevíráním dat, která město každodenně publikuje,“ dodává Michal Fišer, generální ředitel společnosti Operátor ICT.

Od začátku příštího roku bude koordinátor otevřených dat pokračovat v identifikaci dalších vhodných datových sad ke zveřejnění. „Z pozice koordinátorky otevírání dat bych velice ráda poděkovala magistrátním odborům za vstřícnost a profesionální spolupráci při přípravě našeho prvního publikačního plánu. Právě díky vzájemné spolupráci napříč Prahou se nám daří systematicky nastavovat procesy práce s městskými daty a jejich otevíráním. Hlavní město si navíc buduje náskok v otevírání dat, jelikož od července 2021 se budou muset s ohledem na unijní legislativu povinně publikovat i určitá data regionálních a místních orgánů,“ doplňuje koordinátorka otevírání dat Tereza Zrnová ze společnosti Operátor ICT.

Publikační plán bude pravidelně aktualizován, vyhodnocován a rovněž bude vypracována zpráva o jeho naplňování.

Datové sady budou postupně zveřejňovány na stránkách  http://opendata.praha.eu/organization/magistrat.