Hlavní obsah

Chudenický kostel rozezní vánoční písně a koledy. Vystoupí pěvci Milan Sulej a Rostislav Chroust

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Nasát vánoční atmosféru budou moci obyvatelé Chudenicka v neděli 22. prosince od 17 hodin v tamním kostele sv. Jana Křtitele. Městys Chudenice společně s knihovnou a Starým czerninským zámkem tam totiž uspořádají tradiční Vánoční koncert.

Foto: ilustrační foto z archivu Milana Suleje

Zleva Milan Sulej a Rostislav Chroust

Článek

„Naše pozvání přijali dva tenoři Rostislav Chroust a Milan Sulej z nedaleké Hluboké na Domažlicku, kteří s námi spolupracují a již letos v září uspořádali v Chudenicích benefiční koncert pro zdejší zámek. Tentokrát vymění lidové písničky za zpěvy vánoční,” informovala předsedkyně kulturní komise Městyse Chudenice Lenka Homolková.

„Chudenicko máme rádi, a tak když přišla nabídka na koncert v tak požehnané době - 22. prosince, vůbec jsme neváhali a pozvání přijali, i když to bude trošku víc náročnější jak pro nás účinkující, tak pro naše posluchače. V kostele totiž bývá velká zima,” uvedl jeden z protagonistů chystaného koncertu Milan Sulej.

Pro svůj vánoční repertoár zvolili známé melodické skladby. A tak v jednom z nejstarších kostelů v Čechách - v Chudenicích - zazní o čtvrté Adventní neděli například árie Ave Maria.

„Budou tam i nějaké ukolébavky a pak se už vrhneme na známé koledy. To proto, aby si každý s námi mohl zazpívat,” přiblížil program zhruba hodinového koncertu pěvec.

V Chudenicích si budou moci zájemci zakoupit i nové CD Rostislava Chrousta Zpívejte lidičky, ty naše písničky, které vyšlo před několika týdny a obsahuje celkem 15 lidových písní. Většina je ze sbírek hudebního skladatele Ferdinanda Sládka, českého sběratele, který lidové písně zároveň upravoval. Pro Rostislava Chrousta je to první vydané CD, kterým se mu splnil jeho celoživotní sen. A po chudenickém koncertě se už oba tenoři pustí do předvánočního shonu. Ještě prý nemají nakoupené dárky pro své blízké a dopéci musí i vánoční cukroví.

Milan Sulej a Rostislav Chroust mají za sebou úspěšný rok. Jejich společné koncerty baví lidi napříč republikou. „Na všechny se moc těšíme do Chudenic, kde bude náš poslední letošní koncert. Všem našim příznivcům přejeme krásné Vánoce a úspěšný rok 2020,” popřál za oba účinkující pěvec Rostislav Chroust.

Reklama

Výběr článků

Načítám