Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Blogy Kontext

    GeoBlog Ladislava Vencálka (No. 7)

    Krásný večer / Ráno bylo blátivo

    5000 týdnů od narození Jiřího Šlitra

    Dada Klementová, muzikantská vedoucí večera. Foto: Pavel Klement

    Kdo to zjistil? Kdo to spočítal? Řekl bych, že milovníci Šlitrových písniček a jeho hudby v Brně. A že jich je. Písničkář a divadelník Vít Šujan, muzikantská rodina Dady Klementové a jejich přátelé. Že by to spočítal technicky založený Jiří Klement? Manžel Dady Klementové, který ve svém volnu doprovází svou choť Dadu nejen na pěších túrách a na vystoupení studentů muzikálového oddělení JAMU, ale i na nejroztodivnější nástroje, najmě na všelijaké bubny, bubínky, činely, hrnce a hrnečky a roury a jiné, kterými disponuje rodinný soubor Klementových a jejich přátel?

    Ale to je jiná kapitola.

    Večer z písní Jiřího Šlitra proběhl 12. prosince v sále Dělnického domu v Brně-Juliánově. (Je mu už 192 let a byl jedním z prvních spolkových center v Brně.) Zatím co se hrálo, začalo na okraji města sněžit. Poslední písničku, Purpuru, zpíval celý sál. Když jsme vycházeli do bílé noci, řekl kdosi: Nemohlo to být lepší.

    A měl pravdu. Plný sál, stolové uspořádání, vstupné dobrovolné, občerstvení na dosah – přijďte kdy chcete, odejděte též, napsali pořadatelé, hrajeme celý večer.

    Ten byl, co do organizační stránky, dílem Víta Šujana, který se už řadu let v tomto nedávno opraveném sále stará o program; nejspíš z lásky. Vít Šujan je vystudovaný kontrabasista, který pravidelný úvazek v kamenném divadle nebo orchestrálním tělese vyměnil za dráhu soukromého písničkáře (zkratka NPVŠ, neznámý písničkář V. Šujan) doprovázeč hvězd i trampských bardů, tvůrce divadelních hříček, zakladatel divadelního souboru Slawjena, jehož je nyní jediným členem. Přizval k účasti nejen ochotné studenty JAMU, ale i děti ze ZUŠ z Blanska a řadu dalších: znalce Semaforu, slovenského sběratele historických událostí v tomto divadle Ing. Jaro Majerčíka, dnes žijícího v Brně, obdivuhodného podporovatele umění všeho druhu.

    Stano Palúch, vynikající bratislavský houslista. Foto: Dada Klementová

    Hudební dohled nad vším děním a podstatnou instrumentální a klavírní účast měla Dada Klementová, pedagožka JAMU.  Vyváží totiž příští muzikálové hvězdy do příměstských a venkovských sálů, domovů důchodců, sociálních ústavů i mateřských škol. A upravuje pro ně pěkné a milé písničky. Umějí je zazpívat, že někdy se i obecenstvo přidá. V tomto případě sáhla do nepřeberné studnice písní Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. A pozvala i jednu ze svých dávných žaček, Soňu Jányovou, než se vyvdala do Finska, vídali jsme ji v muzikálech i vlastních recitálech. Je z Oravy, z Dolného Kubína a zpívá písně z repertoáru Hany Hegerové. Do Dělnického domu v Brně-Juliánově přiletěla na otočku.

    My jsme ti zpěváci…zatoulali jsme se sem z Blanska (s námi Vít Šujan). Foto: Dada Klementová

    Dada Klementová a její přátelé nejsou se svou láskou k tvorbě Šlitrově sami. Totéž platí o paní učitelce Kateřině Šujanové, učí na ZUŠ v Blansku sólový zpěv a měla zde své žactvo. Soubor Šneci zpívá Šlitrovy a Suchého písničky s velkou radostí i odezvou. Všichni si zaslouží velkou chválu a metál, hlavně jejich učitelé, říká Dada Klementová… A moc pochválila i Stano Palúcha z Bratislavy, vystudoval bratislavskou VŠMU, je vynikající improvizátor, aranžér, hraje snad všechny hudební styly a vysloužil si potlesk nebývalý, skoro jako ti malí kluci.

    Byl zasněžený večer, v tramvaji doznívaly písničky…

    Ráno bylo blátivo.


    Komentáře k článku: GeoBlog Ladislava Vencálka (No. 7)

    1. FRANTA BOROVEC

      Avatar

      Bůh žehnej tvým zbraním, svatý Laďo zlatoústý…
      ať ti tvá slova vydrží celý nový rok !

      21.12.2019 (14.35), Odpovědět, Trvalý odkaz komentáře,

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,