Také zloději shání dárky. V řetězcích se kolem Vánoc nejvíce krade kosmetika a hračky

ČTK ČTK
19. 12. 2019 15:16
V tuzemských obchodních centrech se v předvánočním období nejvíce krade kosmetika, elektronika, alkohol, značkový textil a hračky. Během roku převládají ve finančním vyjádření krádeže čerstvých potravin, cukrovinek a drogerie. Vyplývá to z údajů společnosti M2C, která se zabývá ostrahou a správou obchodních center.
Foto: Shutterstock

Odlišné zaměření zlodějů o Vánocích souvisí s rozdílnou skladbou doplňkového sortimentu obchodníků a také tím, že ve velkém vystavují zboží, které je jinak během roku velmi dobře zabezpečené. Dárkové zboží je zároveň výrazně lépe prodejné v rámci černého trhu.

"Obchodníci se často mylně domnívají, že skladba zcizovaného zboží se během předvánočního období zaměňuje za ztrátový sortiment během zbytku roku. Toto počínání má ale pro ně někdy až nedozírné důsledky, protože se nejedná o úplnou změnu skladby, ale ke standardně zcizovaným komoditám se navíc přidávají ty sezonní," uvedl ředitel divize retailu M2C Martin Giebl.

Podle Giebla je pak hodnota ztráty běžného zboží převýšena hodnotou sortimentu doplňkového, a to má za následek možné zkreslení statistických údajů

Obchodní řetězce před Vánoci reagují nejen navyšováním fyzické ostrahy, ale zavádí i různé formy navigací nebo asistenčních služeb.

Z českých obchodů se podle odhadů bezpečnostních agentur každoročně ztratí zboží odpovídající 1,5 procenta maloobchodních tržeb, což je zhruba 14 miliard korun. Tento podíl se dlouhodobě příliš nemění.

 

Právě se děje

Další zprávy