Klicperovo divadlo nastudovalo Ptákovinu. Režíruje Morávek, scénu vytvořil Dvořák

Děj Ptákoviny do pohybu uvede symbol ženského přirození nakreslený na tabuli.
Martina Nováková jako Prušánková a Kryštof Bartoš v roli Mladíka.
Kamila Sedlárová v roli Ruženy a Petr Jeništa jako Ředitel.
Kamila Sedlárová v roli Ruženy a Petr Jeništa jako Ředitel.
Kamila Sedlárová v roli Ruženy a Petr Jeništa jako Ředitel.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 12. 2019 15:37
Ironickou šarádou, ve které ředitel školy pátrá po viníkovi, jenž křídou nakreslil na tabuli symbol ženského přirození, je hra Ptákovina od Milana Kundery. Dílo z roku 1969 tuto sobotu 21. prosince uvede Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Režie se ujal Vladimír Morávek, do předloňska umělecký šéf brněnského divadla Husa na provázku.

V divadelní hře o lži, čítající 36 obrazů, účinkují Petr Jeništa, Jiří Zapletal nebo Natálie Holíková, scénu navrhl bývalý ředitel pražského Národního divadla Daniel Dvořák.

Ptákovina se původně jmenovala Dvě uši, dvě svatby a pod tímto názvem ji také v květnu 1969 uvedlo Státní divadlo v Brně v režii Rudolfa Jurdy. "A skutečně v ní jde o dvojitý sňatek a uřezané uši jako trest za neslušnou malůvku, která se jednoho dne objeví na školní tabuli. Jen taková ptákovina, chtělo by se říct. Jenže dvojnásobná svatba neznamená dvojnásobný happy end, nýbrž existenciální kocovinu," uvádí královéhradecké divadlo.

Vtip se symbolem ženského přirození nakresleným na tabuli v díle Milana Kundery přechází ve vysoce sofistikovanou hru o lidské společnosti.

Ptákovinu po brněnském divadle koncem 60. let uvedlo ještě Divadlo Na zábradlí v režii Václava Hudečka s Milošem Kopeckým v hlavní roli, tuto inscenaci už ale komunistická cenzura na počátku normalizace zakázala. Až před několika lety Supraphon vydal její nově nalezený audiozáznam z ledna 1970.

Znovu se pak Ptákovina vrátila na jeviště v roce 2008 díky režiséru Ladislavu Smočkovi a pražskému Činohernímu klubu. U té příležitosti se objevovaly otázky, nakolik hra působí v jiných společenských podmínkách ve srovnání s obdobím těsně po sovětské okupaci.

Ptákovina vznikla "během jediného šťastného týdne roku 1966 v malém pokoji malého hotelu v Trenčianských Teplicích, kde jsem byl po pět dnů vždycky dopoledne sám", popsal Kundera před lety v rozhovoru pro Český rozhlas. "A nálada, ve které autor napíše nějakou svou věc, už natrvalo ovlivní vztah k ní. Tím chci říct, že jsem Ptákovinu měl vždycky moc rád," dodal.

Světově proslulý romanopisec Kundera, který patří k nejvýznamnějším českým i světovým autorům, vytvořil jen tři divadelní hry - a všechny předtím, než v roce 1975 odešel do exilu. Zkraje 60. let se jako dramatik uvedl textem Majitelé klíčů, jehož uvádění však později zakázal, a později napsal ještě text Jakub a jeho pán. Ten je inspirován románem Jakub fatalista a jeho pán od osvícence Denise Diderota.

Klicperovo divadlo má v plánu současné divadelní sezony 2019/2020 sedm premiér, Ptákovina je v pořadí druhá. Po sobotní premiéře bude na programu ještě 27. prosince a příští rok znovu 17. a 31. ledna.

 

Právě se děje

Další zprávy