Tohle není žádné sci-fi! Toto jsou některá z doporučení FBI a předzvěst toho, co nás v budoucnu čeká…

Zdroj: tweaktown.com

Přelepit!

„Kamery přelepte páskou“ souvisí hlavně s chytrými / smart televizory, z nichž některé lze ovládat hlasem a které mohou disponovat kamerou, která sice umožní navázat video konferenci s přáteli, ale kromě toho nás může i pasivně sledovat a přizpůsobit se tomu, kdo zrovna TV sleduje. Zpráva se zmiňuje i o problému chytrých TV umístěných v ložnicích… Kromě napadených TV je problémem i to, že informace často sbírají i jejich samotní výrobci.

Nezapínat!

Chytré televize souvisí i s obecnějším pojmem IoT – Internet of Things, tedy produkty, které jsou připojeny k internetu. Sem mohou patřit například digitální asistenti, domácí alarmy, termostaty, ledničky, žárovky, web kamery, mluvící vycpaná zvířata, chůvičky, … Každá taková věc může představovat bezpečností riziko, neboť díky chybám v těchto zařízeních se může útočník dostat do domácí sítě, kde jsou již jeho možnosti daleko větší (útok zevnitř). To je i důvodem, proč mít soukromé a citlivé informace v jiné, oddělené síti. Zpráva FBI jako příklad uvádí právě onu lednici a notebook.

Doporučení i na bázi zdravého rozumu

Doporučení lze najít přímo ve zprávách FBI (zde a zde – anglicky), nicméně já bych uvedl pár vlastních a možná i praktičtějších:

  • Nekupujte „chytré“ věci, které ve skutečnosti nepotřebujete. Je tedy pravda, že v případě TV již téměř jinou, než chytrou nekoupíte. Pokud ji máte na sledování satelitních kanálů, nenutí Vás nic ji připojovat k internetu. Význam TV připojené k WiFi chápu, ale proč k WiFi připojovat pračku???
  • Zvažte, zda opravdu musíte věci v domácnosti ovládat na dálku přes internet. Například z mobilního telefonu.

Pokud přesto na chytrých / smart věcech trváte:

  • Pokud máte alespoň průměrný WiFi router, lze na něm vytvořit dvě WiFi sítě, z nichž jedna je určena pro návštěvy (guest) a druhá pro zařízení majitele. Do WiFi sítě pro návštěvy připojte i všechny ty pračky, televizory, žárovky, … Tu druhou si nechte na Vaše počítače, tiskárny, NAS, … Tj. na zařízení, kde jsou citlivé a soukromé informace.
  • V nastavení routeru vypněte funkci UPnP. Bohužel přesný postup nelze uvést, neboť každý výrobce to má jinak. Pokud je UPnP povoleno, může si jakékoliv zařízení uvnitř domácí sítě přenastavit router dle libosti a tak se třeba vystavit do internetu bez vědomí uživatele.
  • Je potřeba pravidelně aktualizovat firmware jak v routeru, tak v oněch chytrých zařízeních. Zde zcela jistě narazíte na další problém řady producentů IoT zařízení. Jakmile totiž vydají nový model daného zařízení, ten starý přestanou dříve nebo později podporovat i kdyby se v něm objevila sebevětší zranitelnost! Záplatu nevydají a zařízení se tak stává ideálním místem pro průnik útočníků do domácí sítě.

Závěr

Je to neuvěřitelná doba. Na jedné straně tu máme 8K „Smart“ TV plné nejmodernějších technologií, 12-ti jádrové procesory v noteboocích a na druhé se pak jako jeden z hlavních benefitu inzeruje plastové šoupátko přes webovou kameru, chránící soukromí uživatele! Prostě dokonalá synergie moderní technologie a pravěké mechaniky!

Více tipů například v kapesní příručce a nebo v nových kurzech, pořádaných od ledna 2020!


8 komentářů » for FBI radí: kamery přelepte páskou a notebook nezapojujte do sítě s ledničkou…
  1. Milan napsal:

    Autor článku je debilni…

    • igi napsal:

      Díky za názor!

      • Honza Musashi napsal:

        Jsem rád, Igore, že Vám lidé reaguji na Vaše názory stejně, jako reagujete druhým Vy 🙂 Viz Váš dnešní komentář na Youtube.

    • Zidane napsal:

      Řekl… ne, nebudu se snižovat na vaši úroveň.

      Článek je pravdivý v mnoha, mnoha věcech. Proč například připojovat k internetu pračku? Abych jí mohl dát přes mobil povel, kdy má začít prát, abych přišel domů a mohl čerstvě vyprané prádlo pověsit? No nevím, ale na tohle už snad každá pračka má funkci „odložený start“ a tato funkce funguje i bez internetu… většina chytrých spotřebičů mi vskutku zavání jen tím, že jsou chytré hlavně proto, aby se ta „chytrost“ mohla v nejméně vhodnou dobu podělat a já musel koupit novou věc… anebo právě k tomu, aby to někdo hacknul.
      Pračka nebo lednička připojitelná k internetu… seriously… WTF?

  2. Pavol napsal:

    O hrozbách ktoré z iot vyplývajú sa dá písať inteligentne a spôsobom, ktorý niečomu pomôže. Toto nie je ten spôsob. Toto je spôsob babičky posielajucej ďalej retazovy mail.

    • igi napsal:

      Však tam jsou velice praktická doporučení okolo vlastní WiFi sítě pro taková zařízení a o vypnutí UPNP. Pokud jde o domácnost, nic většího asi není praktikovatelné.

    • Radek napsal:

      Tak to napište sám inteligentně a lepe

  3. Adam napsal:

    Dobrá rada a tipy ale myslím si že v ČR to ještě není taková hrozba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..