Před 35 lety měl premiéru televizní seriál Létající Čestmír (VIDEO)

V televizním seriálu Létající Čestmír, jehož první díl se objevil na obrazovkách 21. prosince 1984, se hrdinové mohli cítit volní jako ptáci.

 

V šestidílné sérii na pomezí pohádky a sci-fi, natočené v čs.-německé koprodukci, jim totiž stačilo přičichnout si ke správné květině, roztáhnout ruce - a každý mohl létat. Ať už to byl školák Čestmír Trnka v podání tehdy jedenáctiletého Lukáše Becha, nebo jeho otec ztvárněný Vladimírem Menšíkem.

Režisér Václav Vorlíček a scenárista Miloš Macourek, kteří už měli na kontě Arabelu a o tři roky později přišli s Křečkem v noční košili, vytvořili příběh plný dobrodružství i boje dobra se zlem a hamižností (po zásluze potrestaným). Všechno spustilo náhodné setkání titulního hrdiny s mimozemšťany z Planety květin, odkud si Čestmír přivezl semínka, z nichž vypěstoval kouzelné rostliny. A pak už stačilo jen přičichnout si a letět. Nebo přičichnout si a být alespoň na chvíli dospělý.

Později se v příběhu objevily i květiny dobra, inteligence, dokonalého sluchu, síly, zdraví nebo věčného mládí. Ty všechny obrátily naruby život nejen několika rodinám a malému městečku, ale také výzkumnému ústavu zkoumajícímu možnosti vylepšení člověka. Zásluhu na domácím i zahraničním úspěchu seriálu měly také na svou dobu výtečné triky, humor i herecké obsazení. Kromě Menšíka se před kamerou objevili Zdena Hadrbolcová, Jiří Sovák Petr Nárožný, Iva Janžurová, nebo Jiřina Bohdalová.