Hlavní obsah

Jedno tělo stále chybí. Po výbuchu v Prešově je nejspíš spálené na popel

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
Prešov

Po výbuchu plynu a následném požáru v prešovském paneláku přišlo o život sedm lidí. Tělo sedmdesátileté Emílie se však stále nenašlo. Panelák už je nyní prakticky srovnán se zemí a odborníci upozorňují, že tělo ženy se už asi nikdy nenajde. Při tragédii totiž byla v epicentru výbuchu přibližně třikrát vyšší teplota než v krematoriu.

Záznam: Bourání části zdemolovaného domu v Prešově Video: Markíza/tvnoviny.sk

 
Článek

Dcera paní Emílie, jejíž tělo se při zásahu hasičů ani při následné demolici nenašlo, už ví, že ostatky matky zřejmě nikdy nepohřbí.

„V čase výbuchu jsem nebyla daleko, a když jsem přišla k bytovce, byl to příšerný pohled. Dívat se do oken, kde šlehají plameny, a víte, že je tam vaše nejmilovanější osoba, člověk, kterého zbožňujete, dal vám život, vychoval vás a kterého už zjevně nikdy neuvidíte,“ řekla Ingrid Pelechová serveru pluska.sk.

Plyn bouchl jinde, než dělníci vrtali, diví se slovenští stavaři a podávají trestní oznámení

Evropa

Z paneláku se po výbuchu stala žhavá pec, teplota uvnitř bytů třikrát překročila tu, která se používá v krematoriích. Tělo seniorky tak s největší pravděpodobností spálil žár na popel.

„Je to taková bezmoc, když víte, že tělo blízkého člověka nemůžete uložit k věčnému odpočinku, že si to ani nedovedete představit. Ubíjí mě to,“ dodala.

Pelechová už nechce v okolí bydlet a chce se odstěhovat jinam. „Nedokážu si představit, že bych tu bydlela,“ říká rozhodně.

Nepomohl ani dron

Poškozený dům začala v pondělí rozebírat specializovaná firma z Česka.

„Vrchní části paneláku jsme rozebírali velmi opatrně a místnosti pokaždé prohlédl policejní dron, ale ani tak jsme nic nenašli,“ řekl Jiří Raszka, technický ředitel české firmy Cannoneer group, která demolici paneláku provedla za symbolické jedno euro.

Foto: Policie SR

V prešovském paneláku došlo k výbuchu plynu.

Firma ukončila práce ve středu. Speciální demoliční bagr s teleskopickým ramenem zůstal zatím v Prešově. „Slíbili nám, že ho pohlídají. Pak ho rozebereme a převezeme zpět do Česka,“ dodal Raszka.

Z paneláku v Prešově zbyla jen hromada sutin

Evropa

K výbuchu došlo 6. prosince 2019. Na místě zasahovalo devadesát profesionálních a 29 dobrovolných hasičů, kteří použili 40 kusů hasičské techniky.

Požár se jim podařilo uhasit až druhý den ráno. Největším problémem při záchraně lidí bylo zborcené schodiště, hasiči proto museli obyvatele zachraňovat pomocí žebříků a vysokozdvižných plošin.

Příčinou výbuchu bylo poškozené plynové potrubí při výkopu před panelákem. Plyn se z poškozeného potrubí dostal po šachtách do nejvyššího podlaží paneláku, kde explodoval.

V souvislost s tímto případem policie obvinila tři lidi z obecného ohrožení. Jedná se o pracovníky firmy, která výkop prováděla.

Reklama

Výběr článků

Načítám