Hlavní obsah

Výstava představuje, jak se Dolní Vítkovice proměnily za 17 let

Novinky, Josef Zajíc

V areálu Dolních Vítkovic v Milan Dobeš Museu otevřel vernisáží výstavu Vzpomínka na současnost její kurátor Jan Světlík. Právě on byl, spolu s dalšími spolupracovníky a vizionáři, u vzniku areálu Dolních Vítkovic.

Foto: Josef Zajíc

Od 19. prosince 2019 do 8. února 2020. Výstava Vzpomínka na současnost.

Článek

Výstava představuje období, kdy se zvažovalo, co s areálem, kde v roce 1998 vyhasly po 170 letech vysoké pece a vše, co s tímto průmyslovým odvětvím souviselo. Zbyly jen výrobní dominanty, budovy, potrubí, které obepínalo železárny, a ticho. Ticho před rozhodnutím, co dál.

Jan Světlík při komentované vernisáži návštěvníkům barvitě vysvětlil dvě cesty, kterým se mohla oblast vyvíjet. Nechat vše ležet, jak to bylo, včetně rukavic hutníků.

Nebo symbol práce a lidského umu využít v oblasti vzdělání, poznání, kulturního a turistického rozvoje oblasti. Díky všem vizionářům, mj. architektu Josefovi  Pleskotovi, se od roku 2003 začal klubat námět, scénář a realizace dnešního areálu Dolních Vítkovic (DOV).

Změna Vysoké pece č. 1 na exponát pro návštěvníky, kteří se učí, jak se vyrábělo železo. Z obyčejného plynojemu vyrostla neobyčejná multifunkční aula Gong s koncertní síní, výstavními prostory, kongresovými prostorami a Milan Dobeš Museem.

A to není všechno. Na "zelené louce" bylo vybudováno zcela moderní společenské, vědecké centrum Velký svět techniky. Návštěvníci si mohou prohlédnout areál bývalé koksovny, projít si uhelným okruhem a v neposlední řadě vystoupat po schodišti hvězd až na Bolt Tower.

To vše v expozici, která je situována příznačně do Milan Dobeš Musea, jež je spojeno se jménem průkopníka op-artu a kinetického umění Milana Dobeše, uvidí návštěvník znovu. Tentokrát ze všech úhlů na modelu celého areálu v měřítku 1:100.

Dále zhlédne a bude obdivovat modely Vítkovického zámečku a všech budov, okolo kterých návštěvník Milana Dobeš Musea přišel. Přehledně na celé jedné stěně je dokumentováno, jak se v průběhu času k vývoji DOV vyjadřoval tisk a další informační média.

Dramaturgii a celkovou koncepci výstavy Vzpomínka na současnost má na svědomí dvojice kurátorů - Jan Světlík a Zdeněk Sklenář.

„Lákala nás myšlenka konfrontace. Když člověk zvedne oči od exponátů, vidí tu proměnu všude kolem na živo. Stačí udělat pár kroků z muzea a je jasné, co se v DOV doopravdy stalo. Že je to živá součást města a unikátní interaktivní vzdělávací centrum,” řekl autor vize proměny Dolních Vítkovic a kurátor výstavy Jan Světlík.

Výstava Vzpomínka na současnost bude k vidění do 8. února 2020.

Ve všech návštěvních dnech se příchozí mohou těšit na komentované prohlídky. Vánoční otevírací doba je přizpůsobená rodinám s dětmi. Zavřeno je tedy na Štědrý den a 1. svátek vánoční.

Po novém roce se pak muzeum otevírá v obvyklých dnech, jak je uvedeno na webu: www.milandobes.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám