fb pixel Pod Trumpem se třese křeslo: Sněmovna reprezentantů schválila potřetí v historii impeachment proti americkému prezidentovi – G.cz
Vyhledávání

Pod Trumpem se třese křeslo: Sněmovna reprezentantů schválila potřetí v historii impeachment proti americkému prezidentovi

+ DALŠÍ 2 FOTKY + DALŠÍ 3 FOTKY

Donald Trump se včera večer stal teprve třetím americkým prezidentem, proti němuž byl ve Sněmovně reprezentantů schválen impeachment. I když je nepravděpodobné, že by Senát prezidenta odvolal z úřadu, včerejší krok Bílý dům rozhodně neuvítal.

Arian Ebrahimi
Arian Ebrahimi 20.12.2019, 11:48

Třetí obžalovaný prezident

Poprvé v historii došlo ke schválení impeachmentu proti republikánskému prezidentovi. Včerejší hlasování ve Sněmovna reprezentantů potvrdilo oba body ústavní žaloby proti Donaldu Trumpovi, který se měl dle názoru předkladatelů z tábora Demokratické strany dopustit zneužití pravomocí a obstrukcí vůči Kongresu. Jedním z hlavních impulzů byl přepis telefonického rozhovoru Trump s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, na kterého měl americký prezident tlačit s vyšetřování aktivit svého politického soupeře a možné demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera. Zelenskyj stejně jako Trump toto obvinění odmítají.

Pro ústavní žalobu na prezidenta hlasovali výhradně kongresmani z Demokratické strany. Ani jeden republikán pak pro impeachment nezvedl ruku. Bílý dům již stihl včerejší hlasování označit za jeden z nejostudnějších politických epizod v amerických dějinách a sám Trump na přímý dotaz, jak se cítí po schválení žaloby, odpověděl, že se necítí být impeachován. Dle jeho názoru se jedná jen o pouhé divadlo opozice, která se ještě stále nevzpamatovala z jeho vítězství v roce 2016. Ani demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi, která sice označila hlasování za historický akt, nicméně vzápětí dodala, že schvalování žaloby bylo pro Ameriku smutný a ponurým okamžikem.

Jak to funguje?

Impeachment do americké ústavy přešel z anglického práva, kdy bylo možné odvolat úředníka v případě, že jednal protiprávně, což zakladatelům Spojených států posloužilo jako vzor. Text žaloby musí nejprve schválit právní výbor Sněmovny reprezentantů, který tak má úkol vyšetřovatele. Po jejím odhlasování prostou většinou zamíří žaloba do Sněmovny reprezentantů, která následně musí prostou většinou schválit její obsah a tímto krokem se prezident stává impeachovaným, tedy obžalovaným člověkem. A to se přesně včera v demokraty ovládané sněmovně stalo.

V dalších dnech a týdnech dojde k následujícím krokům – hlavní líčení proběhne v Senátu, jehož předsednictvo nejprve představí konkrétní podobu procesu. Zástupci Sněmovny reprezentantů předkládají důkazy a výsledky vyšetřování a roli druhé strany zastane prezidentova rada, která bude hájit jeho zájmy. Na průběh procesu pak dohlíží zástupce Nejvyššího soud, zatímco senátoři zastanou roli poroty.

Mike Pence se do Oválné pracovny asi stěhovat nebude

A právě v tom tkví ten největší problém impeachmentu – aby byl prezident zbaven úřadu, musí pro něj hlasovat dvě třetiny senátorů, což je při současném rozdělení Senátu a naprosté polarizaci americké politické scény prakticky nemožné. Ve stočlenné horní sněmovně mají republikáni většinu 53 křesel a již teď je jasné, že pokud nedojde k ničemu neočekávatelnému, tak se Republikánská strana za svého prezidenta postaví. Pokud by ale přeci jen část senátorů změnila názor, stal by se po Trumpovi 46. americkým prezidentem jeho viceprezident Mike Pence.

Před Trumpem byl impeachmentu podroben pouze prezident Andrew Johnson kvůli rozporům ohledně rekonstrukce Jihu po občanské válce v roce 1869 a po něm Bill Clinton kvůli aféře okolo Moniky Lewinsky v roce 1998. V obou případech si prezidenti svá křesla udrželi. Richard Nixon, proti kterému byl v roce 1974 také plánovaný impeachment, nakonec raději rezignoval, jelikož bylo téměř jasné, že ho kvůli kauze Watergate nepodrží ani jeho vlastní strana.

Podobné články

Doporučujeme

Další články