Pohádka Láska rohatá: Mádl jako hodný čert nešika, Bohdalová jako jeho čertovská babička

Ty ovšem zlatnický mistr vyrobit nedokáže, pro oči ze zlata musí jít služebná Anička. Tak trochu za trest, protože jí milostpaní neprávem podezřívá z krádeže. Aničce nic jiného nezbývá, a tak jde. Kde ale se dají najít oči ze zlata, to nikdo neví.
Zdroj: Česká televize
V jedné zapadlé a také už řádně rozpadlé brdské hospodě, kde odpradávna sídlili čerti, se usadí dva vykutálení podvodníci, Berta a Vitouš.Spolu s nimi tu tráví čas i čert snad té nejnižší kategorie, čertovský učeň a kuchaříček a hlavně outsider Záprtek.Když hospodu navštíví pekelná inspekce, Berta s Vitoušem se vydávají za čerty. Ovšem čerti to nejsou, a tak váženou pekelnou institucí důrazně požadovaný úpis ani nemají, ani ho nedokážou sehnat.Pošlou pro něj tedy nešťastného Záprtka. Smůla je, že také Záprtek nevyniká žádnou z pekelných dovedností a s úkolem si neumí poradit.+ 6 fotek+ 7 fotek

Láska rohatá je pohádkovou prvotinou Karla Žaluda. Jeho styl je zemitý, jazykově občas neotesaný, ale určitě neotřelý a často i překvapivě přesný. To se ve stejné míře týká i způsobu vyprávění. Rozbalte si tedy letos povedenou pohádku a odstartujte vánoční čas už dnes!

Petra Járková
Petra Járková 20. 12. 2019 16:00

Autor přivádí v pohádce na scénu tak trochu podivnou společnost: je tu neschopný čert Záprtek, dva zlodějíčci, kteří se za čerty nejdřív vydávají a nakonec se jimi i stanou, čertovská babička Elvíra, která, ačkoli vládne nejedním kouzlem, se stává čím dát tím víc člověkem, jeden superbyrokratický pekelný inspektor, poctivá dívenka Anička a její už méně poctivá kamarádka Markéta, nenasytná majitelka zlatnictví a další. A na tomto základě se rozehrává příběh o životních hodnotách a o jejich hierarchii, ale také o lidské hlouposti a samozřejmě i o lásce. Je to pohádka, která stojí důsledně na straně zdravého rozumu a moudrosti.

Jeskyně U ještěra

Když stojí Anička v podání Tatiany Pauhofové u brány do pekla, tak ve skutečnosti stojí před jeskyní U ještěra, která je součástí Harfenice. Dveře do pekla tedy museli tvůrci přidělat digitálně.

Práce sochaře

Pohádka se natáčela v lesích 2 km od Želíz . Reliéfy lidských hlav a zdobení jeskyně v pískovcovém bloku jsou prací sochaře.

Původní název

Pohádka se původně měla jmenovat Zlatý voči.

Názor diváka

"Láska rohatá ukazuje zajímavou cestu, kterou prošla česká filmová pohádka od 80. let k dnešku, a zároveň jakou cestu urazil Hynek Bočan jako režisér jedné z nejlepších českých pohádek S čerty nejsou žerty až k tomuto titulu, kterým by mohl bez problémů konkurovat Zdeňku Troškovi. Zatímco v případě snímku S čerty nejsou žerty výborně fungoval scénář, režie i obsazení, tady to drhne a výsledek je strašně upachtěný. Dá se ocenit pár jednotlivostí, ale výsledek je zoufale průměrný a rychle zapomenutelný. Oblíbený Jiří Mádl pochopitelně nedosahuje ani zlomku kvalit hereckého umění Ondřeje Vetchého a to, že byla Láska rohatá nasazena v atraktivním vysílacím čase na Štědrý den, jenom dokazuje, jak zoufale impotentní je současná česká pohádková produkce." (ČSFD)

NA SNÍMKY Z FILMU LÁSKA ROHATÁ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

REDAKČNÍ TIP: NA POHÁDKU LÁSKA ROHATÁ SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 20:05 HODIN NA ČT1.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články