Bystrouška přišla v Liberci o ocas i ouška, děti mají vstup zakázán

  16:26
Zrzavá barva jí zůstala, tím ale podoba se zvířetem končí. Příhody lišky Bystroušky z pera Leoše Janáčka nově nastudovala liberecká opera. Jeden z nejoblíbenější operních kusů 20. století spatří diváci poprvé v pátek večer v Šaldově divadle.

Příhody lišky Bystroušky v Liberci | foto: Ota Bartovský, MAFRA

„Bystroušce jsme ustřihli ocas a ouška, ale jistě nejsme první,“ říká režisérka představení Linda Keprtová. Vyvrací tak zaběhlou představu, že se jedná o pohádku. I proto mohou na Bystroušku diváci starší dvanácti let.
Na pozadí jednoduchých příběhů zvířat a lidí v opeře Janáček prezentuje archetypy lásky provázené erotickými náznaky, radosti, smutku, smrti či pošetilosti.

V hlavní roli dospělé Bystroušky se představí libereckému publiku dobře známá Lívia Obručník Vénosová. Tu Bystrouška poněkud zaskočila. „Každý mě viděl spíše v roli Lišáka, jelikož jsem tmavší soprán nebo inklinuji spíše k dramatickému sopránu a liška Bystrouška je většinou interpretována lyričtějším hlasem,“ vysvětluje diva. Přiznává, že s rolí maličko bojovala. 

„Učila jsem se ji od července a pořád to není úplně ono,“ neskrývá obavy před premiérou. Příhody lišky Bystroušky diriguje šéf opery Martin Doubravský, který navazuje na oceňované nastudování Janáčkovy Její pastorkyně v roce 2016. 

„Příhody lišky Bystroušky jsou v operní literatuře zcela ojedinělým dílem. Téma zvířecího a lidského světa otevřelo Janáčkovi možnost dotknout se emocí mimořádně osobitým způsobem, který zdaleka není v operním světě běžný,“ tvrdí Doubravský.

Další překvapení čeká na libereckého diváka v obsazení Lišáka. Toho neztvární muž, jak by se dalo očekávat, nýbrž Alžběta Vomáčková. „Baví mě hrát si na chlapy. Často koukám na pány, abych měla postoj nebo grimasy jako muži a použila to na jevišti,“ svěřuje se Vomáčková. Dospělé herce pak na jevišti doplní dvě desítky dětí z libereckého sboru Severáček.

Autor: