Dnes Pátek - zatazeno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Soud zprostil muže obžaloby z vraždy spáchané před dvaceti lety v Nuslích
Po rozhodnutí soudu byl muž propuštěn z vazby. Ilustrační foto: Freeimages.com

Soud zprostil muže obžaloby z vraždy spáchané před dvaceti lety v Nuslích

Pražský městský soud dnes zprostil Jurije Kraivského obžaloby z vraždy spáchané téměř před 20 lety v pražských Nuslích. Podle soudu se neprokázalo, že mladíka zabil právě on. Třiačtyřicetiletý Ukrajinec vinu od počátku odmítal. Rozsudek není pravomocný, žalobce se proti němu na místě odvolal.

Podle soudkyně Jany Miklové nebyla vina obžalovaného bez pochybností prokázána. Skutkový stav se podle ní nepodařilo objasnit do všech detailů. Soud vyčerpal všechny dostupné důkazy, řekla. Miklová také zkritizovala práci policie, která podle ní věc brzy po činu odložila a nezajistila veškeré možné důkazy. Kraivského po vyhlášení rozsudku propustila z vazby.

Šestadvacetiletý muž byl zavražděn v přízemním bytě činžovního domu v ulici U Křížku ráno 1. ledna 2000. Obžaloba Kraivského viní, že muže pravděpodobně kladivem opakovaně udeřil do hlavy. Řízl ho také do krku a následně mu spoutal ruce i nohy neprodyšnou lepicí páskou. Stejnou páskou muži překryl ústa a nos. Muž se podle znalců udusil, umíral několik minut.

Podle obžaloby Kraivský po útoku také muži ukradl počítač, tiskárnu, magnetofon, digitální hodinky, batoh, ledvinku a peněženku. Všechny věci dohromady měly hodnotu 2900 korun. Další ukradené věci v celkové hodnotě 500 korun – žehlička nebo kafemlýnek – patřily majiteli bytu. Tomu však pachatel způsobil výrazně vyšší škodu, protože zařízení bytu nakonec zapálil.

Soud na Kraivského vydal zatykač na podzim roku 2017 poté, co byly otisky prstu z místa činu porovnány s aktualizovanou databází. Muže zadrželi loni na jaře ruští policisté a Rusko následně vyhovělo české žádosti o mužovo vydání. Kraivský byl v minulosti v Česku odsouzen za vykradení dvou aut, soud ho tehdy mimo jiné vyhostil ze země.

Za zvlášť surovou vraždu se zištným motivem hrozí Kraivskému až 15 let vězení nebo výjimečný trest. Státní zástupce Vladimír Pazourek pro něj navrhoval trest při spodní hranici trestní sazby, tedy okolo 12 let. Podle něj je ale pravděpodobné, že Kraivský na místě činu nebyl sám. Vražda bude brzy promlčená, po 1. lednu za ni již tedy nelze stíhat nikoho dalšího.

Státní zástupce připomněl, že se na místě činu našel otisk malíčku Kraivského, vyšetřovatelé ho nalezli na obalu atlasu, který byl pohozen pod stolkem poblíž těla zemřelého. Podle žalobce se tam dostal, když obžalovaný prohledával byt po vraždě. Soudkyně však upozornila, že otisk prstu je pouze nepřímý důkaz.

Kraivský otisk dříve vysvětloval tím, že mohl v bytě u zavražděného být v minulosti, protože se s ním znal. To ale Pazourek vyloučil, upozornil například, že se mladík živil jako učitel, zatímco Kraivský pracoval jako dělník.

Obžalovaný vinu od počátku odmítá. „Chci říct, že jsem toho člověka nezabil, to je jisté. Necítím se vinen," zopakoval dnes. Žádal proto zproštění obžaloby. Podle jeho obhájce existují pochybnosti, že muže zabil právě on.


Autor: ČTK

Senior utonul v řepském bazénu

Včera ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

Včera v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Další články
Nahoru