Hlavní obsah

Stromeček nebude. Seniory z vlastního domu vyhnala exekuce zaviněná nejednotnými soudy

Právo, Jakub Kotalík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé po 38 letech stráví manželský pár důchodců z Let u Dobřichovic vánoční svátky jinde než ve svém domě. O ten definitivně přišli v listopadu kvůli exekuci, do níž se dostali kvůli nepředvídatelným rozsudkům soudů.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Vilka v Letech, kterou musejí důchodci po 38 letech opustit.

Článek

Manželé Miroslav (79) a Jana (76) Janečkovi nicméně mohou mluvit alespoň o malém štěstí v neštěstí. Obec jim totiž sehnala dočasné bydlení ve stejné vsi, kde mohou pobýt půl roku, a zařídila transparentní účet pro finanční pomoc důchodcům.

„Je to super, máme tu teplo. No, je to paráda. Děkujeme paní starostce,“ komentuje Jana Janečková náhradní bydlení, které vedení obce narychlo pro manžele sehnalo.

Jsou to první Vánoce mimo domov, tak je to smutný
Jana Janečková

Starostka Let Barbora Tesařová jim aktivně pomohla nad rámec svých povinností a její kolega ze zastupitelstva nabídl Janečkovým na čas k užívání část svého statku, než se podaří zajistit místo v některém domově pro seniory v okolních obcích.

V exekuci vinou nepředvídatelných rozsudků

Téměř osmdesátiletí důchodci o dům přišli kvůli exekuci. Do té se dostali v důsledku nečekaných zvratů v rozhodování justice. Začátek fatálního sporu o peníze se přitom od počátku vyvíjel jasně v jejich prospěch.

Devítiletá jela načerno, po letech na ni dopadla exekuce. ÚS zkritizoval postup justice

Domácí

Po revoluci manželé začali provozovat Jednotu (nyní COOP) v sousedních Řevnicích. Obchod po několika letech nicméně zavřeli, jelikož nemohli utáhnout neustále se zvyšující nájem. Jak se ukázalo, platili totiž i za pozemky pod obchodem, které však patřily obci, nikoli Jednotě. Obrátili se proto na soudy s tím, že zhruba tři miliony, které údajně zaplatili neprávem, chtějí zpět. V roce 2003 uspěli u prvoinstančního i odvolacího soudu. Na základě pravomocného rozsudku tak Jednota finan­ční prostředky Janečkovým vyplatila. Avšak společnost ještě podala dovolání k Nejvyššímu soudu (NS).

A po čtyřech letech NS vydal rozhodnutí, kterým celý spor naprosto zvrátil. V důsledku toho v roce 2012 vzniklo nové pravomocné rozhodnutí, že Janečkovi se prý bezdůvodně obohatili a peníze musí Jednotě vrátit.

Stromeček nebude

Jenže to už je manželé neměli, protože museli nejen zaplatit svému právníkovi, ale uhradit předchozí dluhy z podnikání v obchodě. Následovala exekuce, na jejímž konci exekutorka prodala jejich dům i se zahradou za 5,25 milionu korun.

V půlce listopadu už chtěl mít nový vlastník dům vyklizený. Tehdy zasáhla starostka a během několika dnů obecní četa věci bezradných seniorů přestěhovala do náhradního bydlení. Přestože si jej manželé pochvalují, nemohou se smířit s tím, jakým způsobem o dům přišli. Ani na Vánoce proto nebude v provizorní domácnosti veselo.

„Stromeček strojit nebudeme. To víte, jsou to první Vánoce mimo domov, tak je to smutný,“ popisuje seniorka a hořekuje nad nespravedlivými soudy.

Stále prý dluží 1,7 milionu

Pocit křivdy umocňuje i vědomí, že jejich někdejší domov se opět prodává. Na realitních webech jej nový vlastník nabízí za 7,5 milionu korun. Dům totiž stojí v malebném údolí Berounky kousek od Prahy, což je dnes velice poptávaná lokalita. V exekuci byl přitom vydražen za 5,25 milionu. To nepokrylo ani všechny dluhy a úroky, které se za léta nastřádaly. Ak­tuální exekuční příkaz zní na 1,7 milionu korun, což senioři mají splácet ze svých penzí.

V exekuci přišli o domov, pomáhá obec i dárci

Domácí

V částkách, které zbývají uhradit, však panuje zmatek. Janečkovi potřebují právní a so­ciální pomoc, aby se podařilo zjistit, kolik a jak mohou nevypořádané dluhy splácet. Obec proto na popud starostky zřídila transparentní účet 4644644379/0800, kam lidé mohou přispívat. Vybrané peníze nelze ze zákona použít k umoření dluhů. Obec si nicméně slibuje, že krom uhrazení právní pomoci by se z nich mohly zaplatit výdaje na energie, popřípadě nájem v sociálním bytě.

Reklama

Výběr článků

Načítám