Slíbená princezna: Kritizovaná pohádka za miliony! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Slíbená princezna: Kritizovaná pohádka za miliony!

Pohádka Slíbená princezna
Pohádka Slíbená princezna (Reprofoto ČT)

Princezny jako prostitutky z E55, vulgární výrazy a kulomety. To všechno se objevilo v pohádce Slíbená princezna, která před třemi roky nadzvihla ze židle nejen svátečně naladěné diváky ČT, ale i pohádkového krále Zdeňka Trošku (66). A to přitom stála desítky milionů!

Pohádka Karla Jaromíra Erbena získala s Vánocemi v roce 2016 absolutně novou podobu. Slíbená princezna scenáristky Ivy Procházkové (66) a režiséra Ivana Pokorného (67) je všechno, jen ne Zlatovláska, kterou zná a miluje celý národ. A proto strhla lavinu kritiky. „Slíbená princezna mi vyrazila dech. Co si má člověk myslet o pohádce, ve které královna prohlásí jako první větu – koruna je těžká jako kráva! Zlatovláska tam vypadala jako balkánská teroristka a ostatní princezny jako prostitutky z E55. Já si myslím, že pohádka má ctít věky prověřená pravidla, má být noblesní a elegantní. Ale ať si to točí, jak chtějí – já touhle cestou určitě nepůjdu,“ okomentoval Troška pohádku, která Českou televizi vyšla na pěkných pár milionů.

„Podle sdělení ředitele výroby se v období předchozích tří let rozpočty na velkou výpravnou pohádku určenou k premiérovému odvysílání ve vánočním období pohybovaly v rozmezí od třinácti do šestnácti milionů korun,” sdělila ČT na dotaz Aha!, kolik Slíbená princezna stála.

Na spodní hranici

Na nejkontroverznější pohádce posledních let se ale nepodepsala Česká televize sama. „Rozpočet Slíbené princezny odpovídal průměru těchto obvyklých nákladů, přičemž díky koprodukčnímu vkladu slovenského veřejnoprávního provozovatele, Rozhlas a televize Slovenska, byla v tomto případě investice České televize pod uvedenou spodní hranicí,” sdělila Česká televize. Podle Trošky šlo ale o vyhozené peníze. „Tohle se vážně nepovedlo. Vypadá to, že někdo vzal kameru a bez rozmyslu točil, co ho napadlo. Je to, jako když pejsek s kočičkou vařili dort. Na Kavčích horách se museli zbláznit, že něco takového dovolili vysílat. Chudáci děti a pan Erben, který se otáčí v hrobě,” řekl Troška Aha! hned druhý den po premiéře pohádky na obrazovkách ČT, kterou vidělo téměř 1,9 milionu nejspíš nevěřícně koukajících diváků.

Kritika na druhou

Kontroverzní pohádka ale zvedla ze židle i režiséra a tvůrce Nesmrtelné tety Zdeňka Zelenku (65). „Scény, kde teče krev, v řece plave mrtvola s otevřenýma očima, operují se siamská dvojčata nebo poskakují princezny coby striptérky, v české pohádce? Tento naturalismus do české pohádky, která má své tradice, nepatří. To je přímo nepřípustné. Tohle by možná odpovídalo žánru severských pohádek bratří Grimmů. V pohádkách může být cokoliv, musí se na to ale hledět očima básníka, nikoli naturalisticky. To naši diváci nechtějí,“ prohlásil Zelenka.

Co v ostatních pohádkách neuslyšíte...

„To máš jednoznačně od dědečkovy koruny. Je těžká jako kráva!“

„Vyjímaly by se tam jako svině na růžovém paloučku.“

„Cos mi to osedlal za zmetka?“

„Jestli tohle je smlouva na královskou holku, prodáme ji a jsem za vodou!“

„Víš, jak se chovám k rozpolceným vojákům? Dávám je rozčtvrtit.“

„Jestli mi zase bude nabízet náramek i s useknutým zápěstím...“

„Tak když má někdo rád zjizvený vorvaně...“

„Milostné pletky si začínat nebudeme!“



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.