David Navara a Karolína Olšarová mistry v bleskovém šachu

Aktualizováno

Nejlepší český šachista David Navara potvrdil na domácím šampionátu pozici nejvýše nasazeného hráče a získal další domácí titul. Mezi ženami se z prvenství radovala Karolína Olšarová.

David Navara se den před mistrovstvím vrátil z Jeruzaléma, kde v posledním letošním turnaji FIDE Grand Prix postoupil až do semifinále. Na elánu mu to ale neubralo, v pražském Kongresovém centru v průběhu patnáctikolového turnaje zaváhal jen jednou, v šestém kole podlehl Vojtěchu Zwardoňovi. Titul česká jednička vybojovala s náskokem jednoho bodu před Viktorem Lázničkou a dvou a půl bodu před Tomášem Krausem. Přestože je David Navara dlouhodobě jasnou českou jedničkou, titul v bleskovém šachu získal naposledy v roce 2014.

„Rozhodující partií turnaje byla moje výhra nad Viktorem, i když po šachové stránce to nebyla nejlepší partie. V jednu chvíli mi tam zbyla poslední sekunda, ale stihl jsem zahrát tah. Dokonce snad dobrý! Přebor republiky v bleskovém šachu jsem nevyhrál už mnoho let. Do roku 2014 (včetně) jsem získal přibližně 7 titulů, ale od roku 2015 jsem přebor většinou nehrál, v roce 2018 jsem skončil až devatenáctý. Letos je to poprvé, kdy jsem vyhrál turnaj v novém formátu. Viktor Láznička hrál výborně a titul by mu slušel stejně jako mně,“ napsal o turnaji David Navara.

(Stupně vítězů kategorie mužů, 2. Viktor Láznička, 1. David Navara, 3. Tomáš Kraus.)

Turnaj žen byl velmi vyrovnaný, Karolína Olšarová nasbírala jedenáct bodů stejně jako Olga Sikorová. Titul Olšarové přisoudilo vyšší pomocné hodnocení. Bronz si pak odvezla Kristýna Petrová.

(Stupně vítězů kategorie žen, 2. Olga Sikorová, 1. Karolína Olšarová, 3. Kristýna Petrová.)

Odkaz na kompletní fotogalerii V. Jagra zde.

Výsledky Open
Výsledky Ženy
Partie (PGN)

Z mistrovství jste mohli ještě tentýž den v sobotu večer vidět reportáž v pořadu ČT Branky, body, vteřiny. V neděli byla reportáž ve zprávách TV Seznam (odkaz). Výsledky MČR byly v článcích na iDnes.cz (zde) a Sport.cz. Hodinový speciální pořad o turnaji odvysílá ČT sport, na programu je 2. ledna od 18:05 (odkaz).

 

V rámci mistrovství ČR v bleskovém šachu byly předány i výroční ceny Šachového svazu ČR. Šachisty roku se shodou okolností stali Navara a Olšarová, do Síně slávy byl uveden Vlastimil Jansa, člen stříbrného týmu z šachové olympiády 1982.

 

Kompletní přehled držitelů výročních cen ŠSČR za rok 2019

Šachista roku – David Navara

David Navara letos získal už devátý titul mistra republiky, když v Ostravě uhrál osm bodů z devíti partií, svým soupeřům povolil jen dvě remízy. Skvěle reprezentoval na ME družstev a představil se také v prestižním seriálu FIDE Grand Prix. Na posledním turnaji v Jeruzalémě se mu postupně podařilo porazit čínského velmistra Wang Haa, ruského velmistra Dmitrije Jakovenka a postoupil až do semifinále, kde po dlouhém boji podlehl Číňanovi Wej-I.

 

Šachistka roku – Karolína Olšarová

Karolína Olšarová se letos stala vítězkou uzavřeného mistrovství republiky žen, které se konalo v červnu v Praze. Navázala na svůj první mistrovský titul, který získala v roce 2011 jako sedmnáctiletá.

 

Talent roku – Václav Finěk

Václav Finěk vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství Evropy do 10 let. Je mu teprve devět let a přitom jeho aktuální rating FIDE je 2222. Získal zlatou medaili na letošním MEU mládeže do 12 let, za což ve spojení s ratingem přes 2100 obdržel titul FM.

 

Ocenění za práci s mládeží – Petr Pisk

Petr Pisk se od letošního roku stal novým manažerem reprezentace mládeže. Za pouhý rok se mu podařilo zásadně změnit atmosféru práce s talentovanou mládeží, která je naplněna pozitivní energií a má jasný cíl, vychovat nové reprezentanty schopné konkurovat v Evropě i ve světě.

 

Ocenění za přínos šachu – František Zikuda

František Zikuda zakládal oddíl v Turnově už v roce 1980 a dodnes je jeho dobrou duší. Díky jeho lásce k šachu se turnovským podařilo několikrát vyhrát mistrovství České republiky čtyřčlenných družstev ve vážném tempu, rapidu i bleskovém šachu. V letech 2015 a 2016 uspořádal Turnov extraligové finále.

 

Síň slávy – Vlastimil Jansa

Letos do Šachové síně slávy vstupuje velmistr, který Československo jako hráč reprezentoval celkem na deseti šachových olympiádách a byl členem stříbrného týmu z olympiády v Luzernu v roce 1982. Třikrát se v rozpětí 20 let stal přeborníkem Československa. Je mnohonásobným medailistou z mistrovství světa seniorů a loni se v kategorii nad 65 let stal mistrem světa. Jako trenér dlouhodobě spolupracuje s naším nejlepším šachistou Davidem Navarou. Byl také trenérem lucemburského a posléze českého reprezentačního týmu.