David Navara splnil na mistrovství republiky v bleskovém šachu roli favorita

Nejlepší český šachista David Navara potvrdil na domácím šampionátu pozici nejvýše nasazeného hráče a suverénně získal další domácí titul. Mezi ženami se z prvenství radovala Kristýna Olšarová.

Navara v průběhu patnáctikolového turnaje zaváhal jen jednou, v šestém kole podlehl Vojtěchu Zwardoňovi. Titul česká jednička vybojovala s náskokem jednoho bodu před Viktorem Lázničkou a dvou a půl bodu před Tomášem Krausem. Přestože je David Navara dlouhodobě jasnou českou jedničkou, titul v bleskovém šachu získal naposledy v roce 2014.

Olšarová nasbírala mezi ženami jedenáct bodů stejně jako Olga Sikorová. Titul Olšarové přisoudilo vyšší pomocné hodnocení. Bronz si pak odvezla Kristýna Petrová.

V rámci mistrovství ČR v bleskovém šachu byly předány i výroční ceny Šachového svazu ČR. Šachisty roku se shodou okolností stali Navara a Olšarová, do Síně slávy byl uveden Vlastimil Jansa, člen stříbrného týmu z šachové olympiády 1982.

Kompletní přehled držitelů výročních cen ŠSČR za rok 2019



Šachista roku – David Navara

David Navara letos získal už devátý titul mistra republiky, když v Ostravě uhrál osm bodů z devíti partií, svým soupeřům povolil jen dvě remízy. Skvěle reprezentoval na ME družstev a představil se také v prestižním seriálu FIDE Grand Prix. Na posledním turnaji v Jeruzalémě se mu postupně podařilo porazit čínského velmistra Wang Haa, ruského velmistra Dmitrije Jakovenka a postoupil až do semifinále, kde po dlouhém boji podlehl Číňanovi Wej-I.

Šachistka roku – Karolína Olšarová


Karolína Olšarová se letos stala vítězkou uzavřeného mistrovství republiky žen, které se konalo v červnu v Praze. Navázala na svůj první mistrovský titul, který získala v roce 2011 jako sedmnáctiletá.

Talent roku – Václav Finěk

Václav Finěk vybojoval stříbrnou medaili na mistrovství Evropy do 10 let. Je mu teprve devět let a přitom jeho aktuální rating FIDE je 2222. Získal zlatou medaili na letošním MEU mládeže do 12 let, za což ve spojení s ratingem přes 2100 obdržel titul FM.

Ocenění za práci s mládeží – Petr Pisk


Petr Pisk se od letošního roku stal novým manažerem reprezentace mládeže. Za pouhý rok se mu podařilo zásadně změnit atmosféru práce s talentovanou mládeží, která je naplněna pozitivní energií a má jasný cíl, vychovat nové reprezentanty schopné konkurovat v Evropě i ve světě.

Ocenění za přínos šachu – František Zikuda

František Zikuda zakládal oddíl v Turnově už v roce 1980 a dodnes je jeho dobrou duší. Díky jeho lásce k šachu se turnovským podařilo několikrát vyhrát mistrovství České republiky čtyřčlenných družstev ve vážném tempu, rapidu i bleskovém šachu. V letech 2015 a 2016 uspořádal Turnov extraligové finále.

Síň slávy – Vlastimil Jansa

Letos do Šachové síně slávy vstupuje velmistr, který Československo jako hráč reprezentoval celkem na deseti šachových olympiádách a byl členem stříbrného týmu z olympiády v Luzernu v roce 1982. Třikrát se v rozpětí 20 let stal přeborníkem Československa. Je mnohonásobným medailistou z mistrovství světa seniorů a loni se v kategorii nad 65 let stal mistrem světa. Jako trenér dlouhodobě spolupracuje s naším nejlepším šachistou Davidem Navarou. Byl také trenérem lucemburského a posléze českého reprezentačního týmu.

(rb, Šachový svaz České republiky, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)