Juniorky míří na MS do Bratislavy. Skvělá parta sní o medaili

Foto: Karel Švec, Český hokej

Na pomezí Česka a Slovenska budou v nejbližších dnech upřeny zraky hokejového světa nejen v kategorii juniorů, ale i juniorek. Hokejistky do 18 let totiž čeká od 26. prosince do 2. ledna mistrovství světa v Bratislavě!

Na přelomu roku se odehraje třináctá edice nejmladšího světového šampionátu pod hlavičkou IIHF. Jasně nejúspěšnějšími zeměmi jeho historie jsou Spojené státy (7 zlatých a 5 stříbrných) a Kanada (5 zlatých, 6 stříbrných a 1 bronzová medaile).

Finálovou nadvládu zámořských hegemonů narušily jen před dvěma lety Švédky, které jsou díky jednomu stříbru a pěti bronzům v medailovém pořadí nejlepší ze zbytku světa. O další příčku se dělí Česko, Finsko a Rusko, ty shodně nasbíraly po dvou bronzových medailích. Češkám se to podařilo v letech 2008 a 2014.

Od té doby nejen že na cenný kov čekají, ale co je ještě méně příjemné, jejich výsledky mají sestupnou tendenci. Zastavily se až na sedmé příčce z loňského MS v Japonsku, kde národní tým i se zkušeným kádrem odvracel sestup v rozhodujícím třetím utkání série o záchranu proti domácímu týmu.

Podobně blízko k blamáži se rozhodně nechce ocitnout letošní výběr ročníků 2002, 2003 a 2004. Ten se bude spoléhat hlavně na skvělou partu a týmový projev, přesto má ve svém středu taky řadu osvědčených jmen. Pět hráček čeká druhé mistrovství (J. Pejšová, Haasová, Sýkorová, Hanzlíková, Škorpíková), čtyři třetí mistrovství (Švejdová, D. Pejšová, Čajanová, Mazancová) a Kristýnu Kaltounkovou dokonce už čtvrté!

Foto: Karel Švec, Český hokej

Vyrovná tím metu, na kterou v historii dosáhlo jen pár hráček včetně Češky Anety Tejralové. Kaltounková stejně jako Karolína Sýkorová působí na zámořské střední škole, Viktorie Švejdová s Danielou Pejšovou zase ve švédském MODO, ostatní jsou z domácích klubů.

Mezi dvanácti jmény, která nominovali trenéři Pavel Zuziak, Jiří Vozák a Martin Vojtek na MS poprvé, figurují i dvě naděje ročníku 2004, jež v lednu zamíří na Olympijské hry mládeže – Barbora Bartáková a Lucie Gruntová.

Česká reprezentace je zařazena do výkonnostně slabší a níže postavené základní skupiny B po bok Švýcarska, Švédska a domácího Slovenska, které vyzve v tomto pořadí od 26. do 29. prosince. Nejlepší dva týmy skupiny postoupí do čtvrtfinále proti nejslabším dvěma ze skupiny A, kterou tvoří Kanada, USA, Finsko a Rusko. Naopak první dva z této skupiny si automaticky zajistí semifinále.

Zápasy play off jsou na programu 30. prosince, 1. a 2. ledna. Do termínu na přelomu roku se mistrovství vrátilo po dlouhých sedmi letech, od té doby se s výjimkou jarního turnaje v roce 2014 vždy hrálo až po juniorském mistrovství světa mužů. Letošní termín vzhledem k blízkosti obou míst konání působí velmi nešťastně minimálně z pohledu mediální pozornosti, na druhou stranu může těžit z oblíbeného spojení hokeje s vánočními svátky.

Šampionát se uskuteční na bratislavském Zimním stadionu Vladimíra Dzurilly v Ružinově. České juniorky poslední dny trénovaly na kempu v Humpolci, Štedrý den si užijí doma a 25. prosince ráno zamíří na Slovensko.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Nominace českých juniorek na MS

Brankářky:
Julie Pejšová (Příbram), Viktorie Švejdová (MODO Hockey, Švédsko).

Obránkyně:
Denisa Habartová (Příbram), Daniela Pejšová (MODO Hockey, Švédsko), Adéla Hanzlíková (Rokycany), Eliška Vaněčková (Karviná), Gabriela Horáková (Černošičce), Viktorie Chladová (Ledeč nad Sázavou), Zuzana Černá (Benešov).

Útočnice:
Lucie Eignerová, Barbora Bartáková (obě Přibram), Karolína Sýkorová (Balmoral Hall, Kanada), Tereza Mazancová (Mladá Boleslav), Sára Čajanová (Vsetín), Hana Haasová (Opava), Lucie Gruntová (Klášterec nad Ohří), Patricie Škorpíková (Karviná), Anna Kalová, Michala Machková (obě Kadaň), Gabriela Hrubanová (Prostějov), Marie Nowáková (Děčín), Kristýna Kaltounková (Vermont Academy, USA).

Náhradnice:

Brankářky: Kateřina Dvořáková (Kladno), Alexandra Hřívová (Nový Jičín). Obránkyně: Lucie Vávrová (Vsetín), Anna Václavková (Černošice), Karolína Veverková (Klášterec nad Ohří), Anežka Hračová (Uničov). Útočnice: Tereza Horáková (HC Krkonoše), Adriana Dubová (Chrudim), Andrea Trnková (Choceň), Barbora Kafková (Vrchlabí).

Realizační tým:

Manažer: Lubomír Johan
Hlavní trenér: Pavel Zuziak
Asistenti trenéra: Jiří Vozák a Martin Vojtek
Lékař: MUDr. Radim Jünger
Fyzioterapeutka: Jarmila Slovenčíková
Masér/kustod: Marcel Krejsa

Program MS žen do 18 let (Bratislava)

Čtvrtek 26. prosince:
12:30 Kanada – Rusko (sk. A, hala 1)
16:30 Švýcarsko – Česko (sk. B, hala 2)
16:30 USA – Finsko (sk. A, hala 1)
20:30 Švédsko – Slovensko (sk. B, hala 1)

Pátek 27. prosince:
12:30 Finsko – Kanada (sk. A, hala 1)
16:30 Česko – Švédsko (sk. B, hala 2)
16:30 USA – Rusko (sk. A, hala 1)
20:30 Švýcarsko – Slovensko (sk. B, hala 1)

Neděle 29. prosince:
12:30 Kanada – USA (sk. A, hala 1)
16:30 Švédsko – Švýcarsko (sk. B, hala 2)
16:30 Rusko – Finsko (sk. A, hala 1)
20:30 Slovensko – Česko (sk. B, hala 1)

Pondělí 30. prosince:
16:30 čtvrtfinále 4A – 1B (hala 1)
20:30 čtvrtfinále 3A – 2B (hala 1)
20:30 1. zápas série o udržení (hala 2)

Středa 1. ledna:
12:30 semifinále 1A – vítěz 4A/1B (hala 1)
16:30 semifinále 2A – vítěz 3A/2B (hala 1)
16:30 2. zápas série o udržení (hala 2)
20:30 zápas o 5. místo (hala 1)

Čtvrtek 2. ledna:
12:30 zápas o 3. místo (hala 1)
16:30 případný 3. zápas série o udržení (hala 1)
20:30 finále (hala 1)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz