Jiří Blahník: Nordic Telecom chce ovládnout síť IZS

22.12.2019 18:08

Nepříliš známá společnost bez referencí, Nordic Telecom, si brousí zuby na vysílačkovou síť, kterou používají české složky Integrovaného záchranného systému. Ta se již čtvrt století opírá o technologii Tetrapol TDM, kterou vyvinula evropská firma Airbus DS.

Jiří Blahník: Nordic Telecom chce ovládnout síť IZS
Foto: pixabay
Popisek: Vysílač - ilustrační foto

Ačkoliv název společnosti evokuje Skandinávii, ve skutečnosti je firma ve většinovém vlastnictví bývalého dvorního právníka skupiny PPF Tomáše Otruby. Ten ji ovládá přes kyperskou společnost Nordic Investors. Odtud pramení název společnosti, která prý vyznává severské hodnoty: lidství, vnitřní integritu, soulad s přírodou i ve společenských vztazích (ZDE). Nordic Telecom je ovšem již třetí reinkarnace firmy. Z nepříliš úspěšného mobilního operátora, který byl založen pod názvem U.fon a později přejmenován na Air Telecom, se tedy nyní stala Nordic Telecom, usilující o ovládnutí vysílačkové sítě IZS (ZDE).

Budování a správa klíčové spojovací sítě pro operace bezpečnostních složek je projekt, který by společnost katapultoval do pozice klíčového dodavatele telekomunikačních služeb českého státu.

Spolupráce s Nokií

Určité propojení se Skandinávií lze u Nordic Telecom skutečně dohledat. Nordic Telecom chce pro zajištění spojení IZS použít technologii finské firmy Nokia (ZDE). Pověst finské Nokie ale není bezchybná. Vlastník značky, firma HMD, je vyšetřována finskými úřady po odhalení, že smartphone Nokia 7.1 odesílal data o evropských uživatelích, konkrétně jejich lokaci, číslo SIM karty a také sériové číslo telefonu do Číny na server provozovaný čínskou státní společností China Telecom.

Nokia přiznala, že citlivá data skutečně byla do Číny odeslána v důsledku softwarové chyby (ZDE). Nokia je zároveň strategickým partnerem firmy China Mobile, se kterou uzavřela rámcovou smlouvu v hodnotě jedné miliardy USD na dodávku citlivých technologií pro pevné i mobilní spojení (ZDE).

O vysílačky má zájem i O2

Dalším zájemcem o provozování mobilní spojovací sítě IZS je Kellnerova O2. Její pozice je ale komplikována tím, že technické řešení je přímo postaveno na technologii kontroverzní čínské společnosti Huawei.

Proto se nabízí spolupráce s Nordic Telecom, ta ale jakýkoliv vliv Petra Kellnera a PPF ve firmě odmítá.

I přesto, že generální ředitel Nordic Telecom Libor Dočkálek v minulosti pracoval jako manažer O2 a většinový vlastník Tomáš Otruba jako advokát pomáhal Kellnerovi s akvizicí O2 od španělské Telefonicy (ZDE).

Není divu. Možné napojení na PPF jen posiluje spekulace o čínském vlivu na fungování ambiciózního českého operátora.

Vyjádření společnosti O2 Czech Republic

Řešení nové komunikační sítě IZS postavené na moderním standardu 3GPP LTE, které nabízí společnost O2 Czech Republic, bude postaveno takových technologiích, které budou plně v souladu s bezpečnostními požadavky zadavatele veřejné zakázky. Deklarovali jsme, že spolupracujeme se všemi předními poskytovateli technologií, a síť tak dokážeme vybudovat zcela bez technologií společnosti Huawei. Tvrzení autora tohoto článku je chybné.

Poznámka ke značce Nokia:
Ve článku jsou spojovány síťové technologie značky Nokia se společností HMD Global, která vyrábí mobilní telefony značky Nokia. Jakkoli se může pro laika zdát, že jde o jednu firmu, není tomu tak. Výrobce dnes už jen síťových komponent Nokia OYJ prodal svůj mobilní byznys v roce 2014 společnosti Microsoft a dnes tyto aktivity (včetně práv na užití značky Nokia pro mobilní telefony) vlastní soukromá společnost HMD Global. Pozice společnosti Nokia OYJ coby výrobce síťového hardware tak nekoresponduje s tím, jak je v předmětném článku prezentována.

Informace o Nokii možno nalézt ZDE a o HMD ZDE

Vyjádření společnosti Nordic Telecom

Článek tvrdí, že Nordic Telecom je nepříliš známá firma bez referencí. Skutečnost je taková, že telekomunikační společnost Nordic Telecom již v roce 2017 úspěšně získala v aukci frekvenci 3,7 GHz, jako první v ČR staví 5G ready síť, integruje lokální poskytovatele internetového připojení a napříč skupinou má více než 100 tisíc zákazníků. Jde tedy o jednoho z předních poskytovatelů telekomunikačních služeb v ČR. Kromě toho je Nordic Telecom držitelem oprávnění k využívání kmitočtů v pásmu 420 MHz a v roce 2019 se výrazně zasadil o harmonizaci LTE pásma pro účely kritické komunikace na celosvětové úrovni v tomto pásmu.

Část článku týkající se společnosti Nokia je pak vysloveně zavádějící. Společnost Nokia dodávající síťové technologie společnosti Nordic Telecom nemá jakoukoli spojit s čínskou firmou HMD Global vyrábějící smartphony pod značkou Nokia.

V článku se uvádí, že majitel Nordic Telecomu, Tomáš Otruba, firmu ovládá přes kyperskou společnost Nordic Investors. Toto tvrzení se nezakládá na pravdě. Již na jaře 2018 se skupina přesunula do české jurisdikce a Nordic Investors group a.s. je ryze česká společnost, která mj. platí daně v České republice.

V článku dále autor tvrdí, že majitel Nordic Telecomu Tomáš Otruba je bývalým dvorním právníkem skupiny PPF. Skutečnost je taková, že Tomáš Otruba nebyl manažerem ani in-house právníkem PPF. V Nordic Investors zároveň nepracuje ani jeden bývalý manažer společnosti PPF. Tomáš Otruba byl partnerem advokátní kanceláře BBH. Mezi jeho klienty patřila nejen PPF, ale i další významné české a mezinárodní finanční skupiny.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …