InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Živý Betlém přilákal návštěvníky na klášterní nádvoří v Milevsku

MILEVSKO – Přes sto návštěvníků se přišlo podívat na živý betlém, který se letos na nádvoří milevského kláštera uskutečnil již potřetí. S tímto nápadem přišel Ján Krajč, údržbář zdejšího kláštera. Návštěvníci si mohli prohlédnout nejen živý betlém, ale mohli navštívit koncert v bazilice.

 

Nechybělo mnoho a živý betlém by v Milevsku nebyl. Jeho iniciátor Ján Krajč chtěl totiž nejdříve živý betlém pořádat v Nadějkově. Měl ale trochu obavy, že by nepřišlo tolik lidí. A protože pracuje v milevském klášteře jako údržbář a správce webových stránek, napadlo ho toto vánoční představení udělat v Milevsku. Podle dnešní návštěvnosti udělal dobře. I za pochmurného počasí dorazila na klášterní nádvoří více než stovka návštěvníků. Ti se mohli podívat na jednotlivé postavy, které znázorňovaly narození Ježíška v betlémě. Přivítal je milevský děkan Mikuláš Selvek.

Jedna z návštěvnic Jaroslava Novotná přijela až ze Sedlčan. Vydala se do Milevska za známými a nevynechala ani živý betlém. „Moc se mi tady líbí, jsem tu už podruhé. Má to své kouzlo a živý betlém je nádherný. Letos tu navíc hrají i nástroje, což v loňském roce, pokud si dobře pamatuji, nebylo. Zazpívala jsem si tradiční vánoční písně. Moc hezký byl i koncert v bazilice," zmínila Jaroslava Novotná.

Všechny postavy přinesly malému Ježíškovi dary a taky si u něj zazpívaly několik písní. Postavy v betlémě ztvárnily rodiny Bolkových, Krajčových, Váchových a Rynešových. Vystoupil foklorní soubor Kovářovan a trojlístek králů v podání Pavla a Lukáše Váchových a Pavla Maňáka. Vedle toho si příchozí mohli pochutnat na perníku a zahřát se teplým nápojem. Součástí živého betléma byli i oslíci a ovečky od Jiřího Bendy, koza od manželů Pichových a také poník od Romany Koutníkové z Majoránku. Zvířata byla lákadlem hlavně pro děti. O samotnou výrobu dřevěného betléma se postaral truhlářský mistr Ladislav Štván se svou rodinou.

Současně probíhalo v bazilice vystoupení Petry Kalinové, která hrála na varhany různé klasické vánoční koledy. Vystoupily také Vokalistky z Chyšek. Když se trochu setmělo, následovalo rozsvícení vánočního stromku. Návštěvníkům se z nádvoří ani nechtělo domů, užívali si vánoční atmosféru.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace