Týden s hudbou

Je tu opět pravidelný kulturní přehled a s ním i novinky o koncertech a představeních, které připravuje například Český filharmonický sbor Brno, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Moravské divadlo Olomouc nebo, co nabídnou čeká kina v přenosu z MET. Samozřejmě nezapomeneme ani na novinky z rádia Classic Praha.

Zahraničí
Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Petrem Fialou a Stuttgarter Philharmoniker pod dirigentským vedením Dana Ettingera vystoupí v neděli 29. prosince 2019 (od 18:00 hodin) v německém Aschaffenburgu. Jako sólisté se představí Vera-Lotte Boecker (soprán), Edna Prochnik (alt), Kai Kluge (tenor) a Adam Palka (bas). Na programu je Góreckiho Totus tuus, Poulencovo Hodie Christus natus est, Brucknerovo Ave Maria, Fialova Gratia Musa tibi a Beethovenova Symfonie č. 9.

Gentlemen Singers (zdroj GS)

Praha
Na pondělí 23. prosince 2019 (od 18:00 hodin) je do Sukovy síně Rudolfina připraven koncert Prague Vivaldi Ensemble ve složení Helena Skopová, Ondřej Skopový, Viktor Mazáček (housle); Dominik Trávníček (viola); Tomáš Hostička (violoncello) a Jiří Vopálka (kontrabas). Na programu zazní výběr z děl Mozarta, Pachelbela a Vivaldiho.

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby je naplánována na čtvrtek 26. prosince 2019 (od 15:00 a 18:00 hodin) do kostela sv. Šimona a Judy. Zazní v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod dirigentským vedením Jaroslava Brycha, Kühnova smíšeného sboru a sólistů sopranistky Kateřiny Kalvachové, altistky Petry Vondrové, tenoristy Jaroslava Březiny a basisty Pavla Švingra.

Na ten samý den je od 16:00 hodin do kostela sv. Šimona a Judy připraven koncert Gentlemen Singers s jejich uměleckým vedoucím Richardem Uhlířem. Na programu je Monteverdiho Magnificat secondo; Lauridsenovo O nata Lux; Berlinovo White Christmas a anglické, dánské, polské, německé a české barokní koledy.

Koncert Pražského barokního souboru ve složení Vojtěch Jouza (hoboj, umělecký vedoucí); Anna Sommerová, Xenie Dohnalová (housle); Jiří Poslední (viola); Jan Keller (violoncello) a Edita Keglerová (cembalo) budete moci navštívit ve čtvrtek 26. prosince 2019 (v 18:00 hodin) v Sukově síni Rudolfina. Program bude obsahovat díla Marcella, Pachelbela, Purcella, Händela, Bacha a Vivaldiho.

Klavírní kvinteto České filharmonie ve složení Irena Jakubcová (1. housle), Libor Vilímec (2. housle), Ondřej Kameš (viola), Jan Keller (violoncello) a Markéta Janáčková (klavír) vystoupí v neděli 29. prosince 2019 (od 18:00 hodin). Na programu najdete Dvořákovy Drobnosti, op. 75a; Terzetto, op. 74; Maličkosti, op. 47; Klavírní trio č. 4 e moll, op. 90 „Dumky“ a Klavírní kvintet A dur, op. 81.

Brno
Na středu 25. prosince 2019 (od 16:00 hodin) je do katedrály sv. Petra a Pavla na Petrově naplánován Tradiční vánoční koncert. Vystoupí na něm sbory Kantilénka a Kantiléna pod vedením sbormistrů Michala Jančíka a Jakuba Kleckera. Na programu zazní Emmertovo Vánoční oratorium, Brittenova Ceremony of Carols a české a moravské koledy v úpravách.

Olomouc
V předvánočním programu Moravského divadla je hned dvakrát zastoupena Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Zazní v pondělí 23. prosince 2019 v 16:00 a 19:00 hodin. Sólisty Radoslavu Müller, Leu Vítkovou, Petra Martínka a Davida Szendiucha doprovodí sbor a orchestr Moravského divadla pod vedením dirigenta Petra Šumníka.

Hned po vánočních svátcích pak soubor opery a operety uvede reprízu populární Hervého operety Mamzelle Nitouche se sólisty Barbarou Sabellou a Martinem Štolbou v hlavních rolích. Představení se uskuteční 27. prosince 2019 v 19:00 hodin.

Drnovice
Český filharmonický sbor Brno a jeho sólisté vystoupí v pátek 27. prosince 2019 (od 18:00 hodin) v kostele sv. Vavřince v Drnovicích. Dirigentem koncertu je Jan Svejkovský a jako sólisté se představí Martina Venc Matušínská (flétna) a Martin Jakubíček (varhany). Koncert nese název Klenoty českých Vánoc.

W. A. Mozart: Kouzelná flétna, Metropolintní opera 2019 (zdroj MET)

Přenosy z MET do českých kin
Jedna ze základních oper světového repertoáru, poslední opera Wolfganga Amadea Mozarta Kouzelná flétna bude jako vánoční bonus promítána i do českých kin, a to v neděli 29. prosince 2019. Děj opery klade a řeší otázku po smyslu světa v pohádkové formě – vítězí v ní dobro nad zlem, skromnost nad pýchou, rozum nad ošidností smyslů, láska nad nenávistí a pravda nad lží. Julie Taymor uvedla ve své režii na jeviště nejrůznější vizuální efekty včetně létajících ptáků, tančících medvědů a hvězdně se třpytící Královny noci! Prostě „pastva“ pro uši i pro oči! Dirigentem představení je James Levine. V obsazení rolí se můžete těšit na Ying Huang, Matthewa Polenzaniho, Eriku Miklósa, Francise Robinsona a Nathana Gunna.

Rádio Classic Praha
Na středovýchodní evropské ose tří kulturních metropolí – Berlína, Prahy a Vídně – zaujímá posledně jmenované město specifické postavení. Jeho silueta se ani zdaleka nemůže rovnat s krásou Prahy, rozložené v údolí i na kopcích. A jeho dějiny, alespoň ty moderní, nemohou navzdory řadě dramat konkurovat Berlínu, který je otevřenou historickou učebnicí dvacátého století. Vídeň má ovšem odjakživa něco jiného. Může se pochlubit tak obsáhlým výčtem prvotřídních skladatelů, kteří tu působili – Mozart, Brahms, Beethoven, Bruckner či Mahler, Schönberg, Webern či Beg, dynastie Straussů. V červnu se v parku v Schönbrunnu pravidelně koná Letní koncert Vídeňských filharmoniků. Prvního ledna před polednem se zase vyvolení vypravují do Zlatého sálu budovy Spolku vídeňských přátel hudby, aby si tam se stejným orchestrem vychutnali vstup do nového roku v rytmech valčíku či polky. A předtím, během adventu, se koná třetí z klíčových událostí vídeňské hudební sezony. Tím se, především díky Plácidu Domingovi, který byl – a je – v tomto městě jako doma, stal koncert nazvaný už mnoho let jednoduše a srozumitelně: Vánoce ve Vídni. A právě svátečně laděná hudba z těchto koncertů zazní v dalším pořadu cyklu Slavná auditoria Jiřího Vejvody v pondělí 23. prosince 2019 v 19:00 hodin.

Na Štědrý den pro vás rádio Classic Praha připravilo mimořádné sváteční vysílání plné krásné hudby včetně některých pravidelných pořadů a vánočních speciálů.

– Svátečním dopolednem vás od 9:00 do 13:00 hodin bude provázet Filip Sychra.
– Ve 13:00 hodin uslyšíte reprízu sváteční dílu pořadu Hudba stříbrného plátna, ve kterém se Nikola Bojčev bude věnovat filmům s vánoční tematikou.
– Ve 14:00 hodin nás potěší tradiční vánoční hudbou basbarytonista Bryn Terfel. Doprovázet jej bude Orchestr Welšské národní opery s dirigentem Tecwynem Evansem a spolu s Brynem Terfelem si v některých písních zazpívají například i Bing Crosby a Rolando Villazón.
– Na 15:00 hodin je naplánována repríza vánočního laděného dílu pořadu Marka Šulce Hudba v miléniu. V čase svátečním si pozval českého režiséra Jiřího Stracha, jehož pohádky už neodmyslitelně patří k českým Vánocům, a to zejména oba díly jeho Anděla páně.
– V 16:00 hodin pomyslnou štafetu vánoční hudby převezmou The King’s Singers – šestice výtečných vokalistů, jejichž jméno připomíná Kingovu vysokou školu v Cambridge v Anglii, kde byla skupina založena. Již dvakrát zvítězili na Grammy Awards a vystupují s velkým úspěchem doslova po celém světě. Přesto, že v drtivé většině vystupují a capella, tentokrát je bude doprovázet neméně výtečný hobojista Albrecht Mayer.
– Na 17:00 hodin je připravena premiéra pořadu Marka Šulce Hudba v miléniu. Jeho speciálním hostem ve vánočním čase bude výtečná herečka Iva Janžurová.
– Mezi 18:00 20:00 hodinou budou znít na Classic Praha vánoční melodie a klasické lidové koledy.
– Ve 20:00 hodin uslyšíte již tradičně Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby.
– Ve 21:00 hodin bude v repríze vánočního vydání pořadu Z archivu osobností hostem Ivana Dlaska umělecký vedoucí, dirigent a zakladatel souboru Musica Bohemica Jaroslav Krček.

Hostem Marka Šulce v pořadu Hudba v miléniu bude v 52. týdnu herečka Iva Janžurová. Iva Janžurová po studiích herectví na DAMU v Praze (absolvovala v roce 1963) nastoupila do svého prvního angažmá v Divadle F. X. Šaldy v Liberci (Panna učitelka ve hře Drak je drak, Marie v Konci masopustu, Vodičková ve Veselých paničkách windsorských, titulní Achardova Idiotka). Po roce přešla do Vinohradského divadla, kde setrvala třiadvacet let. Byla to pro ni doba hereckého dospívání a zrání. Z rolí, které zde hrála: Jana (Skřivánek), titulní Josefína, Regina (Lištičky), Josie (Měsíc pro smolaře), Boddy (Báječná neděle v parku Crève Coeur), Kateřina (Rozmarné léto), titulní Médeia, Sebastian a Viola (Večer tříkrálový), Maggie (Přišel na večeři), Paní von Steinová (dvouhodinový monolog: Rozhovor v domě Steinových o nepřítomném panu Goethovi) a další. Členka Činohry Národního divadla je od roku 1987. Pořad má premiéru v úterý 24. prosince v 17:00 hodin.

V závěru roku 2019 se v rámci pořadu Z archivu osobností setkal Ivan Dlask s Václavem Kořínkem. Václav Kořínek je výtvarník, designer, divadelník, terapeut a hudebník, hrající na různé rytmické, dechové a strunné nástroje, z nichž si většinu sám vyrábí (šamanské bubny, Stardrum, Flashstring,…). Dříve vystupoval Václav Kořínek pod pseudonymem Wendy Zulu. Ovládá alikvotní a hrdelní zpěv a díky své energii a přirozenému nespoutanému projevu bývá mnohými považován za šamana. V roce 2013 spolu s kytaristou Robertem Rambousek dali vzniknout uskupení LEWLK, formaci hrající ethno-bluesovou a taneční hudbu. V letech 2014-2017 se plně věnoval scénické hudbě pro Národní divadlo v Ostravě a Městské divadlo v Mladé Boleslavi. V roce 2018 nahrál ve studiu Sono ve zvukové režii Milana Cimfeho CD – Já jsem vesmír. Jedná se o záznam posledního modelu, smyčcového nástroje flashstring, který více jak patnáct let vyvíjí a se kterým zaznamenal úspěchy nejen v Čechách, ale opakovaně i v různých částech Evropy. Jeho sólové koncerty jsou pro mnohé posluchače životním zážitkem. Flashstring je jediným nástrojem, který je koncipován pro techniku hry flažoletem v kombinaci s tóny a přirozeným delayem. Při poslechu flashstringu mají mnozí posluchač pocit, že mizí časoprostor, a tak se dá říct, že se jedná fenomenální, relaxační účinek. Flashstring začal Václav Kořínek vyvíjet poté, co po roce 2000 přežil zásah bleskem a setkal se profesorkou Beatrix Pfleiderer, která ho v jeho aktivitách podporovala, až do své smrti v roce 2011. Na setkání v rádiu Classic Praha přinesl Václav Kořínek řadu neobvyklých hudebních nástrojů, takže poslední pořad Z archivu osobností v roce 2019 bude jistě zcela mimořádný. Více v pořadu, který má premiéru ve čtvrtek 26. prosince 2019 v 19:00 hodin.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]