Kdo z novinářů vážil a počítal medaile při hodnocení sportovců v anketě o Sportovce roku?


Pár minut poté, kdy v pátek 20. prosince 2019 korunu Sportovce roku 2019 převzal mistr světa v judu Lukáš Krpálek, seděla sportovní jednička roku  společně s několika basketbalisty a s juniorem roku před novináři a odpovídal na otázky.

Na otázku, koho by Lukáš Krpálek zvolil sám za sportovce roku 2019, kdyby hlasoval, tak  slavný judista prohlásil, že by tu korunu dal každému z té finálové desítky, do které byl sám nominovaný.

Na další otázku, co říká tomu, že po dlouhých patnácti letech se stalo, že na třech prvních místech jsou jen muži a teprve až čtvrtá je žena a zda-li je to dobře nebo špatně, Lukáš Krpálek přiznal, že je to těžká otázka, na kterou je ještě těžší odpověď.

Opět zopakoval, že osobně by ocenil stejně všech deset nominovaných sportovců, ale pak přeci jenom řekl, že je rád, že dlouholetou nadvládu žen ve sportovních anketách muži srovnávají.


Dohady o tom, zda novinářské hlasování o Sportovci roku  je to pravé ořechové pro určení  žebříčku sportovců roku, mohou probíhat každý rok. Zatímco o vítězce za rok 2018 Ester Ledecké držitelce dvou zlatých olympijských medailí nikdo nepochyboval dávno před vyhlášením, letos  byla volba sportovní jedničky pro hlasující novináře patrně složitější.  Třeba se podívejte na tabulku na konci tohoto článku, kde uvádíme,  kolik jednotlivým sportovcům  dali bodů novináři, když se rozhodovali o tom, kdo jich dostane  nejvíce 10 bodů, ale z druhé strany, když se rozhodovali, komu přidělí zase nejméně jeden bod.

Naše čtenáře asi překvapí, že třeba sportovkyně s největším počtem v roce 2019 získaných tří zlatých medailí z MS Martina Sáblíková dostala od novinářů jen  28 prvních míst, ale na druhé straně ji značné množství 24 novinářů odsunulo až na desáté místo.  Nebodují ji možná za to, že Martina Sáblíková stejně jako její trenér Petr Novák tuhle novinářskou anketu moc neuznávají.  "Tak jako o nejúspěšnějším trenérovi roku by měli rozhodovat trenéři mezi sebou, tak i o sportovci roku by měli rozhodovat sportovci," řekl pro SportovniListy.cz nedávno Petr Novák.

Jak říkám...



"Obávám se, že někteří novináři sleduji jen ten svůj sport a pokud jím je fotbal nebo lední hokej, tak většinou ostatní sporty pozorují jen okrajově a body pak přidělují podle dojmů než za sportovní výsledky. A už asi je trochu nad plán chtit od novinářů sledovat další důležité měřítko, posoudit í podíl sportovců na  reprezentaci Česka při MS a na SP nesledovat jen pouze jejich úspěch v zámořských soutěžích, kde se perou jen za sebe," komentoval pro SportovníListy.cz výsledky ankety Sportovec roku 2019  jeden legendární olympionik.

Nakonec zvědavci si výsledky hlasování jmenovitě jednotlivých novinářů  mohou prohlédnout na stránkách Klubu sportovních novinářů. Že některá jména hlasujících sportovních novinářů vám nic neříkají  a že tím pádem  ani nebudete znát jejich práci?  Ale, vždyť je to jedno, to vlastně není tak důležité.

Důležité bude, aby se českým sportovcům dařilo v roce 2020 zejména na olympijských hrách v Tokiu a pokud tam někteří borci a borkyně získají medaile, pak se určitě objeví v první desítce top sportovců roku 2020.




Sportovec roku 2019 - jednotlivci


1. Lukáš Krpálek (judo) 1268 bodů                    (35 x 10 bodů, ale rovněž 4 x 1 bod)
2. Tomáš Satoranský (basketbal) 1194 bodů     (37 x 10 bodů, ale rovněž 9 x 1 bod)
3. David Pastrňák (hokej) 1149 bodů                 (30 x 10 bodů, ale rovněž 8 x 1 bod)
4. Martina Sáblíková (rychlobruslení) 966          (28 x 10 bodů, ale rovněž 24 x 1 bod)
5. Eva Samková (snowboarding) 870 bodů       (5 x 10 bodů, ale rovněž 7 x 1 bod)
6. Jiří Prskavec (vodní slalom) 852 bodů           (7 x 10 bodů, ale rovněž 11 x 1 bod)
7. Adam Ondra (sportovní lezení) 748 bodů    (9 x 10 bodů, ale rovněž 30 x 1 bod)
8. Ester Ledecká (snowboarding a alpské lyžování) 722 bodů   (2 x 10 bodů, ale rovněž 20 x 1 bod)
9. Barbora Strýcová 678 bodů                                  (2 x 10 bodů, ale rovněž 18 x 1 bod)
10. Karolína Plíšková (obě tenis) 636 bodů        (3 x 10 bodů, ale rovněž 37 x 1 bod)


(ps, Klub sportovních novinářů, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)