InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ve Lnářích vlasovci mají pamětní desku už dávno a bez emocí

Deska před lnářským zámkem připomíná, že zde na konci druhé světové války pobýval generál A. A. Vlasov. , Autor: Miloš Vrátný

Deska před lnářským zámkem připomíná, že zde na konci druhé světové války pobýval generál A. A. Vlasov.     Autor: Miloš Vrátný

LNÁŘE – Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný svým nedávným nápadem vybudování pomníku třem stovkám padlých vojáků z řad vlasovců na území této městské části vzbudil vášnivou diskuzi. Především o roli této skupiny, která se na konci druhé světové války podílela na osvobozování Československa. Pomník vzbudil rozruch i v Ruské federaci, která se proti němu vymezila. Jak se toto téma týká Strakonicka? Ve Lnářích před zámkem je už několik let umístěna pamětní deska, která připomíná přítomnost vlasovců v obci, a to včetně samotného generála Andreje Andrejeviče Vlasova.

 

Deska byla instalována v roce 2010 u příležitosti 65. výročí konce druhé světové války. Stojí na ní:„Generál A. A. Vlasov pobýval v tomto zámku 11. a 12. 5. 1945. Spolu s vojáky I. divize ROA byl 12. 5. 1945 poblíž Lnář zajat Rudou armádou." Je připomínkou, že v obci pobýval významný muž konce druhé světové války, jak potvrdil místostarosta obce Vladimír Červenka. „Záměrem bylo pouze připomenout jednu z osobností druhé světové války, jakkoli kontroverzně hodnocenou, jejíž osud je spjat s naší obcí," upřesnil.

Současně uvedl, že se nejedná o místo pietních aktů. „V osvobození Lnář vlasovci žádnou roli nesehráli. Pouze do našeho kraje, jímž procházela demarkační linie, ustupovali před Rudou armádou s nadějí, že by se jim mohlo podařit přejít do americké zóny. Podle vyprávění pamětníků byli někteří zastřeleni Rusy na místě, někteří spáchali sebevraždu a většina padla s tichým souhlasem Američanů – vlivem repatriačních dohod mezi mocnostmi – do zajetí," vysvětlil místostarosta.

Vyvolala pamětní deska ve Lnářích nevoli? „Až na jedinou výjimku, pokud je mi známo, navíc od občana jiné sousední obce, jsme žádné výrazně negativní reakce nezaznamenali," poznamenal Vladimír Červenka. Osobně vnímá současnou diskuzi o vlasovcích, kterou rozpoutal zmíněný starosta Řeporyjí Pavel Novotný, neutrálně. „Nastalá diskuse ohledně pomníku v Řeporyjích mne nijak zvlášť netrápí, jelikož nejsem odborníkem na sledovanou problematiku. Historií druhé světové války se nezabývám takřka vůbec, jen okrajově v regionálně historických souvislostech."

Je opravdu role vlasovců tak kontroverzní? „Na základě svých skromných znalostí tohoto tématu mohu říci jen to, že vlasovci, ať již byly jejich pohnutky jakékoli, zasáhli do pražského květnového povstání jako prakticky jediná skutečná armáda – pomineme-li samozřejmě německé oddíly – a tím přispěli k osvobození Prahy. Vytvářet zde jakoukoli ´kauzu´ mi připadá bezúčelné," vyjádřil svůj názor Vladimír Červenka.



Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • macher 

    Reagovat

     

    Kousek od Lnářů je obec Kocelovice, kde byl v šedesátých letech hostinským pan Litviněnko, moc fajn chlap, Vlasovec, který se skrýval po válce u místních a ti mu tak zachránili životm

    Vloženo 24.12.2019 12:39:07

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace