Recept na vánočku a tvarohovou štólu. Tradiční vánoční pečivo, které na svátečním stole nesmí chybět

Recept na vánočku a tvarohovou štólu. Tradiční vánoční pečivo, které na svátečním stole nesmí chybět
Zdroj: Publicdomainpictures.net

Vánočka, nebo také houska, calta či štědrovnice, to je několik různých názvů pro jedno tradiční sladké pečivo, které nesmí chybět na svátečním vánočním stole. Pokud si na vánočku netroufáte, pak je ideální a lehčí variantou tvarohová štóla, která je oblíbená hlavně v německy mluvících zemích. Tak do které z nich se letos pustíte?

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 23. 12. 2019 08:30

Tvarohová štóla

Ingredience: 250 g plnotučného tvarohu, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g másla, 2 vejce, 500 g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli, citronová kůra z 1 citronu

Do těsta: Kandované ovoce, rozinky máčené v rumu

Na potření po upečení: 10 g másla, 50 g cukru, rum

Postup: Máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše utřete spolu do hladké pěny. Přidejte tvaroh a mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. Nakonec přidejte rozinky a kandované ovoce. Z těsta vyválejte silný plát, který ve 2/3 přeložte a upravte do tvaru štoly. Položte na vymazaný plech a pečte při 160 °C asi 20 min. Potom dalších 30 minut při 180 °C. Rozpusťte 10 g másla s rumem a po vytažení štoly z trouby ji touto směsí potřete a nechte vsáknout. Pak pocukrujte silnou vrstvou moučkového cukru (asi 50 g). Po úplném vychladnutí zabalte štolu do fólie a nechte minimálně 2 dny uležet. Do těsta můžete přidat i mandle nebo ořechy. Vylepšit štolu můžete tak, že do středu moučníku v ohybu přidáte makovou nebo ořechovou náplň.

Vánočka

Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 4 žloutky, 100 g cukru krupice, 42 g droždí, 1 vanilkový cukr, 200 ml mléka, 100 g másla, špetka soli, 75 g rozinek, 100 g oloupaných mandlí, 1 vejce na potření a plátky mandlí na ozdobení vánočky

Postup: Ohřejte část mléka, aby bylo jen vlažné. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a lžíci hladké mouky, přikryjte a nechte vzejít kvásek. Máslo vyšlehejte s cukrem, žloutky, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Směs se žloutky vlijte do mouky, přidejte zbylé mléko a kvásek. Těsto propracujte. Čím déle, tím lépe, protože vánočka pak bude krásně nadýchaná. Pak nechte těsto v teple přikryté utěrkou vykynout. Trvá to minimálně jednu hodinu, než těsto zdvojnásobí svůj objem. Do vykynutého těsta dejte mandle a rozinky, zlehka je do těsta zapracujte. Rozdělte těsto na 10 stejných bochánků a vyválejte z nich válečky - 5, 3, 2. Vánočku upleťte přímo na plechu. Spodní část z pěti pramenů, na ni další část ze tří pramenů. Poslední část bude ze dvou propletených pramenů. Pomašlujte vánočku vajíčkem, posypte plátky mandlí. Pro zpevnění můžete na krajích a uprostřed spíchnout vánočku špejlemi, aby se nerozjela. Nechte vánočku dalších 30 minut vykynout. Rozehřejte troubu na 190 °C a pečte 10 minut. Pak stáhněte teplotu na 160 °C a pečte dalších přibližně 40 minut.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články