Černobyl do uší, true crime parodie i pořad o sexuálním zdraví. Podcasty roku 2019 podle Radia Wave

23. prosinec 2019

Jestli vám chybí jeden z nejlepších seriálů letoška, pusťte si do uší jeho důkladný rozbor, který připravil scenárista Craig Mazin. Z Černobylu se volně přesuňte k Mazinovu podcastu o psaní příběhů i o životě v Hollywoodu nebo se dojměte u nové řady Heavyweight, hodně sofistikované verze Pošty pro tebe. Které podcasty si ještě zařadit do fronty ke svátečnímu joggingu nebo povalování se na gauči? Nejlepší seriály pro uši za rok 2019 vybírají Hana Řičicová a Jonáš Zbořil.

The Chernobyl Podcast / Scriptnotes

Americký scenárista Craig Mazin psal komedie. Hodně odpočinkové komedie. Scary Movie 3, Scary Movie 4, Pařba v Bangkoku. A pak napsal Černobyl, jeden z nejlepších, nejtemnějších seriálů letoška. Pokud se vám zlé izotopy z produkce HBO zažraly pod kůži, pusťte si podcast, ve kterém Mazin detailně probírá každý díl. Autor scénáře totiž nejenže skvěle píše, ale taky umí o psaní velmi zajímavě mluvit. Ostatně, o tom, jak vznikají příběhy pro Hollywood, je zvyklý klábosit na mikrofon už několik let. Spolu s Johnem Augustem (autorem Velké ryby nebo Aladina) vede podcast Scriptnotes, kde společně rozebírají, co by měl obsahovat dobrý příběh, radí s praktickými aspekty života začínajících scenáristů nebo vyvracejí mýtus tvůrčí krize. Mazin má prostě talent analyzovat příběhy až do posledního atomu a odhalit tak věci, které divák vnímá spíš intuitivně a skrze emoce. Oba podcasty jsou ideální pro aspirující spisovatele, lidi fascinované Černobylem, ale i filmem Hledá se Nemo. Škola tvůrčího psaní pro lidi, kteří nevěděli, že chtějí psát. 

Čtěte také

Done Disappeared

Clara Pockets, rodačka z Pensylvánie, se ztratila v roce 1987. V cukrárně malého zapadákova vyzvedla narozeninový dort, ale na oslavě se nikdy neobjevila. Co se jí stalo? Proč zmizela? A proč objednala tak malý dort, když věděla, že se má dostavit na velkou párty? To chce vyzkoumat aktuální série podcastu Done Disappeared, parodie na nejslavnější sluchátkový žánr true crime. Hostí ho zmatkář s narcistní poruchou John David Booter. Filmař, který v životě nenatočil film, podcaster, který nikdy neudělal podcast, samozvaný detektiv, který by nevyřešil ani ztrátu vlastní ponožky. Done Disappeared je nejzábavnější v tom, jak skvěle rozumí pravidlům true crime, od toho, že by měl řešit dávno odložený případ, až po to, že by se měl odehrávat v tajuplném, zapomenutém městečku, kde všichni mluví s jižanským přízvukem. John David Booter je symbolem všech amatérských detektivů, kteří běhají po amerických předměstích s diktafonem místo bouchačky a šťourají se v soukromí zmizelých lidí. Ideální pro lidi, které frustrují otevřené konce špatných true crime podcastů nebo příšerná série Up And Vanished. 

The Walking Podcast  

Že je poslouchat zvuk procházení se po lese až moc meta? Možná. Ale když norská televize pouštěla nekonečnou smyčku ohně hořícího v krbu, taky si nikdo nestěžoval. The Walking Podcast je slow TV pro uši, ve které spisovatel John Moaleem v každé epizodě seběhne ze schodů, sebere klíče, otevře dveře, řekne „Vítejte u procházkového podcastu“ a vyrazí ven. Pak už jenom šustění, kroky ve štěrku, za chvíli šumění lesa a klid. Někdy má člověk pocit, že slyší i chladný, čerstvý vzduch. Krátkou sérii ze začátku letošního roku popsal web Vulture jako ódu na přírodu. Dá se o ní ale mluvit i jako o ódě na odpočinek. Podcasty jsou populární hlavně díky aktuální fascinaci multitaskingem a potřebě neustále konzumovat nějaký obsah. V pořádku, všichni to známe, proto ostatně píšeme tento žebříček. Když si ale The Walking Podcast pustíte k umývání nádobí, za chvíli odložíte houbičku a taky vyrazíte ven. Doporučujeme každému, kdo se chce u podcastu nechat vytrhnout ze všednodennosti. Kdo se doposlouchá alespoň do třetiny, čeká ho ještě jedno vytržení, to když uprostřed lesů Moaleem strojově přečte reklamu. A ještě doplněk: The Walking Podcast asi nepotěší fanoušky pomalé chůze, na druhou stranu, ta rychlá je zdravější

Čtěte také

Loono

Když už jsme u zdraví, je třeba doporučit český podcast Loono. Ten ve formě rozhovorů s odborníky řeší hlavně zdravou reprodukci, takže ideální, pokud se chcete dozvědět něco o antikoncepci, neplodnosti, ale taky o těch příjemnějších věcech, které se týkají intimity. Loono vede Kateřina Vacková, které ve dvaadvaceti letech diagnostikovali zhoubný nádor vaječníku. Naštěstí se vyléčila, ale těžká zkušenost ji motivovala k tomu, aby pomohla lidem více se informovat o věcech, o kterých se běžně moc nemluví. Poslechněte si Loono a dozvíte se vše, na co jste se opravdu báli zeptat. Skvělé, že v Česku vznikl podcast, který myslí na zdraví svých posluchačů. 

Black Pudl: Rozhovory o těle

„Je s námi odjakživa, přesto máme někdy pocit, že nám nepatří.“ I další podcast z české produkce řeší tělo, i když trochu jinak než Loono. Zuzana Vyhnánková Brečanová v rozhovorech nezkoumá, jak o tělo zdravě pečovat, ale hlavně jak ho mít rád. Proč se vlastně za tělo tak stydíme? Umíme fyzicky prožívat sebe sama? A chápeme správně sex, nebo je pro nás velkou neznámou, i když ho vídáme všude? Otevřené rozhovory o tom, jak se ženy vnímají po porodu, co se s nimi stalo, když začaly či naopak přestaly cvičit. Zní to jako ryze holčičí podcast, ale není. Problém se vztahem k tělu mohou mít všichni – a kliknout na odběr by měli i muži, které zajímá, co často prožívají jejich partnerky. Podcast pro ty, kteří chtějí žít vědomě – až po poslední chloupek na svém těle. 

Čtěte také

Za humny 

Bloumání v lese fajn, ale už to chce informace? S podcastem Za humny můžete prozkoumat aktuální dění v zahraniční politice. Provedou vás jím Hana a Bára, dvě studentky mezinárodních vztahů, které řeší americké volby, ale řeknou vám taky, proč a kvůli jakým klimatickým a politickým konotacím byste nikdy neměli absolvovat zaoceánskou plavbu. Z podcastu Za humny se dozvíte třeba i to, jak nás v běžném životě ovlivňuje takzvané kognitivní zkreslení. Doporučujeme zabrousit i na instagram autorek, kam Hana a Bára neustále postují zásadní zprávy nejen ze zahraniční politiky. Kdo má informační deflaci, bude nadšený. Každý den spousta zpráv o tom, co se děje v Kongresu, britském parlamentu i na palubě zaoceánského parníku. Už nikdy informační FOMO.

Heavyweight

Nakonec přidáváme podcast, který už jsme na Radiu Wave chválili, je ale potřeba udělat to znova. Heavyweight je Pošta pro tebe, kdyby uměla fakt dobře vyprávět příběhy. Hostitel Jonathan Goldstein chodí pomáhat lidem, kteří potřebují vyřešit něco z minulosti. Někdy jde o vážné věci, většinou jsou to ale drobnosti, které Goldsteinovým respondentům nedají spát. Třeba Johnatan Marshall zažil v deseti letech fenomenální výlet na kole. Za tři dny ujel skoro pět set kilometrů, objel dva státy, to všechno v doprovodu svých dvou tehdejších kamarádů Jimmyho a Marka. Pamatují si tihle dva to samé, co já? Taky na výlet starý pětačtyřicet let pořád myslí? Heavyweight předvádí, že nejlepší hluboké lidské příběhy, jinak řečeno háelpéčka, bývají ty nejmíň nápadné. A co je ještě lepší – Jonathan Goldstein vrací katarzi z hollywoodských bijáků zpátky k obyčejným lidem. Kdo už Heavyweight zná, ví, že i Moby jednou musí vrátit půjčená cédéčka. 

Čtěte také

Bonusy

Kde ještě zakliknout „subscribe“? Třeba u podcastu Redneck kolegy Matěje Schneidera, který každý týden přináší zprávy z USA. I ty nejbizarnější události přitom umí podat s nadhledem. Svět, ve kterém prezidentský kandidát kouše do prstu svou překvapenou manželku, se díky podcastu Redneck jeví trochu méně strašidelný. Doporučujeme Redneck doplnit i o skvělou sérii New York Times s názvem 1619, která vypráví o otroctví v Americe tak, že člověku naskakuje husí kůže. Nebo si poslechněte o nejzajímavějších a nejkurióznějších postavičkách Prahy v podcastu Voices: Salad Bowl of Prague, opět dílo kolegy z Radia Wave, tentokrát Petra Boušky. A jestli trpíte audio závislostí, pusťte si pofrk Hany Řičicové a Jonáše Zbořila o nejlepších podcastech roku 2019. Podcasty Radia Wave pak najdete tady.

autoři: Hana Řičicová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.