Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Odmítnutí Jiřiny Bohdalové a kritika Zdeňka Trošky: Co jste nevěděli o pohádce Anděl Páně

Odmítnutí Jiřiny Bohdalové a kritika Zdeňka Trošky: Co jste nevěděli o pohádce Anděl Páně
Zdroj: Se souhlasem ČT
+ Dalších 9 fotografií
film
Pohádka Anděl Páně z roku 2005 je mezi diváky velmi oblíbená. Snímek režiséra Jiřího Stracha, natočený podle knihy Boženy Němcové, je obsazen těmi nejlepšími českými herci a jako jeden z mála tuzemských filmů dosáhl na serveru ČSFD hodnocení přes 75 %. I takto úspěšná pohádka ale skrývá divákům několik tajemství. Věděli jste například, že Anděl Páně vytvořil v roce 2006 nový rekord?

Anděl Petronel, paličatý nešika, který zkazí téměř vše, do čeho se pustí, baví diváky každé Vánoce Právě humorné scénky udělaly z pohádky snímek, na který se kromě dětí rádi podívají i dospělí. Proto vám přinášíme zajímavosti, které jste o pohádce Anděl Páně určitě netušili!

Malou roli odmítla Jiřina Bohdalová. Poté jí to bylo líto a Jiří Strach slíbil, že pokud bude pokračování, tak bude obsazena, což se v roce 2016 skutečně stalo.

Pohádka vytvořila v roce 2006 rekord ve sledovanosti. Tehdy ji sledovalo 2 731 000 diváků.

V jedné scéně si malý Ježíšek utře obličej ručníkem a zanechá na něm svůj obtisk. To samé se podle legendy stalo před Ježíšovým ukřižováním, kdy mu svatá Veronika podala roušku, aby si otřel krví zbrocenou tvář. Jeho obličej se pak do látky otiskl.

Režisér pohádek Zdeněk Troška se k pohádce vyjádřil negativně: „Nechápu, jak tam Jirka Strach, režisér, který je věřící katolík, mohl nechat třeba scénu, kde si malý Ježíšek hraje v nebi s malým Jidáškem! Jidáš byl přece normální člověk – co by dělal v nebi? Nebo jak může oddávat čert v kostele? To jsou nesmysly, které jsou v tomto žánru za čárou. Jsem přesvědčen, že do pohádky nepatří," sdělil rozhořčený Troška.

Film vyvolal mlčení ze strany církve. Kardinál Vlk dokonce nepřijal pozvání na premiéru, nakonec ale při křtu DVD nechyběl a snímku požehnal.

Režisér Jiří Strach se při natáčení pohádky na Šumavě seznámil se svou budoucí manželkou Magdalenou Stupkovou.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy